Kultur

Kjøp ikke israelske varer!

Hver gang jeg er innom en dagligvarebutikk går til jeg til frukt og grønnsak-avdelingen for å sjekke: Er det israelske varer her? Og finner jeg dette så tar jeg opp mine boikottklistremerker fra Palestinakomiteen og merker tydelig.

Hver gang jeg er innom en dagligvarebutikk går til jeg til frukt og grønnsak-avdelingen for å sjekke: Er det israelske varer her? Jeg velger frukt og grønt som den enkleste og minst ressurskrevende fordi regelverket er slik at disse varene alltid skal være merket med opprinnelsesland, og ofte skjer merkingen ved fine plakater som greit også gir plass til et lite klebemerke. Finner jeg Israel-varer så tar jeg opp mine boikottklistremerker fra Palestinakomiteen og kleber på et merke på passende sted, slik at kundene blir minnet på at dette er varer fra en okkupant-stat. En påminnelse ved frukt og grønt-varene vil gjøre de handlende mer bevisste også når det gjelder andre varer.

Forbrukerboikott er et effektivt og ikke-voldelig virkemiddel i kampen for en rettferdig og demokratisk løsning for palestinerne. Det virket bra i kampen mot apartheidregimet i Sør-Afrika. Palestinerne selv ber oss boikotte: I et opprop fra ca 170 organisasjoner som representerer det palestinske sivile samfunnet, ber de oss, det internasjonale sivile samfunnet, organisasjoner og folk fra hele verden om å boikotte Israel.

Dagligvarekjedene er sentrale og har et særlig ansvar. Coop Norge og BAMA har tatt et standpunkt om at de selv ikke importerer produkter fra okkupert palestinsk land. Men både Coop og BAMA samarbeider fortsatt med leverandører som driver deler av sin produksjon på okkuperte områder uten at selskapet/selskapene viser vilje til å avslutte denne produksjonen. Blant annet vet vi at Coop og Bama importerer varer fra det israelske jordbruksselskapet Mehadrin som er den største leverandøren av frukt og grønt til norske importører og som har produksjon i de okkuperte områdene. Coop og Bama selger altså fortsatt israelske varer i sine butikker til tross for at de har etiske retningslinjer for sine produkter.

Varer produsert i Israel skal ha prefikset 729 som Barcode. Dette er en identifikasjon som kan være en god veiledning, men ikke den alene. Jeg kjøper ikke varer med det prefikset. Men når f.eks. et nederlandsk firma produserer varer i Israel får dette gjerne Nederlands Barcode-prefiks. Og det hender også at israelske varer pakkes om utenfor Israel, og gjennom dette jukser seg til annen Barcode-prefiks. Så varer kan være israelske, selv om de ikke er merket med 729. Denne App-en kan være et nyttig hjelpemiddel.

Det spres nå som en farsott på sosiale medier at Israel har endret prefiks til 871, for å unngå boikott. Så enkelt er det naturligvis ikke. Man kan ikke bare fritt velge et prefiks. Dette er et internasjonalt system som noen forvalter og administrerer. Det vil ikke overraske om Israel-interesser her prøver seg på en desinformasjon. Ikke gå på den!

Kjøp ikke israelske varer! Trenger du også klistremarker? Send da en mail til Palestinakomiteen.