Kultur

Ett skritt nærmere OL

Oslo er nå formelt kandidatby for De olympiske og paralympiske vinterleker i 2022.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Innlegget er skrevet sammen med Kristoffer 
Gustavsen, andre nestleder i Unge Høyre.

To år er gått siden et solid flertall i Oslo bystyre sa ja til å være vertskapsby. Et samlet Idretts-Norge står bak søknaden, og regjeringen har fått et meget godt grunnlag for sine vurderinger om vinterhovedstaden skal stå som arrangør av OL og PL i 2022. Kvalitetssikringsrapporten, som Thorhild Widvey fikk på sitt bord rett før jul i fjor, fastslår at søknaden er nøktern, robust, gjennomførbar, og den er uten vesentlige svakheter.

Nå er det opp til regjering og storting om de vil innvilge søknaden fra Norges idrettsforbund og Oslo kommune om statsgaranti og tilskudd for å kunne arrangere de olympiske lekene i 2022. Vi oppfordrer regjering og storting til å lytte til idretten, bystyret og folket i Oslo. Vi registrerer at flere stemmer reiser seg i medier rundt om i hele landet og uttrykker sin støtte til OL-søknaden.

Lars Helle skriver i Stavanger Aftenblad 30. juni at Norge selvsagt skal søke om Paralympics og vinter-OL i 2022. Han peker på at de to arrangementene har alle muligheter til å bli mangeårige oppturer for norsk næringsliv, kulturliv og selvfølgelig både topp- og breddeidrett. Likedan skriver Henning Warloe i Bergens tidene 5. juli at vi nå har en ganske unik mulighet til å stille krav om reduksjon av pampevelde og fjerning av de mest håpløse kravene IOC stiller til arrangørlandene. Og i lokalmedia i Gudbrandsdalen 28. juni, får OL-søknaden helhjertet støtte av Eiliv Furuli og Halvor Møllerløkken i World Cup Lillehammer, som skriver om erfaringene fra vinter-OL på Lillehammer i 1994.

Ja, vi vet at det er mange der ute som er skeptiske, og mediene har til nå vært dominert av negative kommentarer hver gang en entusiastisk sjel har uttrykt begeistring for at Norge skal stå som arrangør av olympiske vinterleker i 2022. I en nylig meningsmåling foretatt av TNS Gallup er det fremdeles et flertall som er negativt innstilt til OL i Norge i 2022, men det er en økende oppslutning på ja-siden, og blant unge mennesker under 30 år stiller 52,3 prosent seg positive til OL. Vi mener det er relevant å spørre om de som er negative også er negative til at vi som nasjon skal delta i OL fremover.

Mye kan sies om hvordan OL har utviklet seg i det siste, men grunnleggende sett handler OL om sportsånd og glede på tvers av nasjoner og kulturer fra hele verden. Det er en tradisjon vi mener det er verdt å opprettholde, og nå har vi muligheten til å vise verden hvordan vi kan arrangere OL, slik vi gjorde det på Lillehammer i 1994. Det er nok også mange som husker bildene fra ski-VM i Oslo i 2011, som ble et fantastisk arrangement, både sportslig og kulturelt, og med et folkelig engasjement uten sidestykke.

Det er delte meninger i flere partier om OL. Hverken Arbeiderpartiet eller Høyre har tatt stilling til saken. Derfor blir det ekstra spennende å se hvordan stemningen i de to største partiene utvikler seg frem mot høsten. I Høyre er vi mange som ser hvor viktig et norsk OL vil være, ikke bare for idretten, men for hele samfunnet. Det vil skape tusenvis av nye arbeidsplasser og gi optimisme og investeringer i norsk næringsliv. Det vil løfte nytenkning og skaperkraft for utdanning, og reiseliv. Forsknings- og kulturprogrammer vil få nedslagsfelt i hele landet. I tillegg til selve mesterskapet vil verdens oppmerksomhet rettes mot Norge både før, under og etter mesterskapet. Det gir oss en unik eksponeringsmulighet, som slår all annen markedsføring.

Vi vil også få mulighet til å gå i front når det gjelder idrett for funksjonshemmede. Vinner vi vinterlekene til Norge er det vår tur til å vise verden hvordan vi kan vi løfte frem De paralympiske vinterlekene, slik London 2012 gjorde med sommerlekene. For oss er De olympiske og De paralympiske lekene to likeverdige deler av samme arrangement. Da Londons ordfører Boris Johnson åpnet De paralympiske sommerlekene i 2012 sa han: «Takk for vorspielet! Nå kan de virkelige lekene begynne.» Vår egen ordfører Fabian Stang har tatt til orde for at vi kanskje skulle arrangere PL før OL. Hvorfor ikke?

Hvis vi skal være med i De olympiske leker fremover, må vi også av og til være vertskap. Et OL vil gi oss en unik mulighet til å markedsføre oss som et fremtidsrettet land som satser på å utvikle morgendagens løsninger innenfor sentrale områder som transport, byutvikling, sikkerhet, miljø og teknologi. Arrangementet vil gi opplæring og inspirasjon til en ny generasjon frivillige. Idretten leverer over 27.000 frivillige årsverk til en beregnet verdi på 12,5 milliard kroner - hvert eneste år! Et nytt norsk OL trenger 20.000 frivillige og vil være en unik mulighet til å rekruttere og heve kompetansen for de frivillighetslederne som skal ta Norge videre.

Vi oppfordrer flere til å engasjere seg i debatten: En samlet idrettsbevegelse, Oslo bystyre, et flertall av unge mennesker, Unge Høyre og mange andre sier ja til OL i 2022. Hva sier du? Vi håper til syvende og sist at Stortinget griper denne fantastiske muligheten til å arrangere olympiske og paralympiske leker i Norge, en generasjon etter vinter-OL på Lillehammer i 1994 og to generasjoner etter OL i Oslo i 1952.

Mer fra: Kultur