Kultur

Ja til republikk - avskaff monarkiet

Innføring av republikk kan spare Norge for 150 millinoer i året pluss alle utgifter til sikkerhetsopplegget rundt Kongefamilien.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

JA TIL REPUBLIKK – AVSKAFF MONARKIET

Innføring av republikk kan spare Norge for 150 millinoer i året pluss alle utgifter til sikkerhetsopplegget rundt Kongefamilien.

Når monarkiet avskaffes, vil vi spare minst 150 millioner kroner pr år. Mye av dette er private hus, landsteder, skip og annet som kong Harald og familien hans eier, og som nå vedlikeholdes og driftes med offentlige penger. Kongeskipet er en del av dette; det er kong Haralds eiendom, men driftes og vedlikeholdes av Marinen. Prislappen er mellom 30 og 50 millioner pr år, og er en belastning for Marinen som sliter med å ha personell til blant annet fregattene.
Dessuten er det store utgifter til sikkerhetsopplegget rundt denne familien, inkludert engleselgeren Märtha Louise Behn og hennes familie; både til Politiets folk og til Garden. Hva disse utgiftene egentlig er, er det vanskelig å beregne.

For et år siden var det i de dager at det gikk ut et gjestebud fra Skaugum til 220 utvalgte om en storslagen 40-årsfeiring for Kronprinsparet i to dager til ende.

I 2009 fikk Kronprinsparet =Osloprisen for sitt oppriktige og ekte engasjement for de drøyt 100 000 barna som lever under fattigdomsgrensen i velstands Norge.

Jeg spør : Er Kronprinsparet villig til å avgi halvparten av sin apanasje på ca 8 - 9 millioner til Velferdsfondet (et fond som øremerkes til fattige og vanskeligstilte og som forvaltes av Barne- og familiedepartementet i samarbeid med idielle organisasjoner) ?

Er Mette Marit villig til å bytte ut sin Rolex-klokke til 250 000 med en klokke til 2 000 og å gi 248 000 til Velferdsfondet ?

Er Kronsprinsparet villig til avstå halvparten av sine landssteder/hytter til bruk og glede for vanskeligstilte ?

Er Kronprinsparet villig til å oppfordre resten av Kongehuset og sine milliardærvenner til å gi pengegaver til Velstandsfondet istedenfor dyre jule- og bursdagsgaver til hverandre ?

Dette kan bli en positiv smitteeffekt som kan spres til alle i den rike befolkningen i inn- og

utland.

Når dette er sagt. Den beste løsningen på lang sikt er : Avskaffelse av monarkiet og innføringen av en sunn og fornuftig fordelingspolitikk. Representasjons- og vertskapsoppgavene som Kongehuset har i dag kan overtas av Stortingspresidenten, de andre medlemmene i Stortingets presidentskap og statsministeren.

Gunn Pound

Mer fra: Kultur