Kultur

Teknologiscoringen

Fotball-VM bryter barrierer. Og vi har fått det første målet som teknologi avgjorde var inne, ikke det menenskelige øyet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

RIO DE JANEIRO (Dagsavisen): Selvsagt måtte Frankrike være involvert. Landet som scoret historiens første mål i historiens første VM-kamp, som scoret historiens første Golden goal-mål og var involvert i den aller første straffesparkkonkuransen i VM, måtte få denne også. Riktignok et selvmål av Honduras, men det var Frankrike som fikk målet.

Var ballen inne? Nei, sa mange av dem som vurderte situasjonen på den gamle måten. Grafikken lekte med sitt store publikum da den først svarte nei da ballen danset på streken først, men svarte ja da Honduras keeper fikk slått ballen ut igjen. Honduras lagleder var selvsagt overbevist om at ballen aldri var inne, fra sin posisjon femti meter unna. Noe må være som før.

Kan vi stole på teknikken? Ja, sier ekspertisen. Men har vi ikke hørt det om all teknikk tidligere? Og erfart det motsatte. Kan det manipuleres? Spørsmålene ble mange da situasjonen oppsto i praksis. Grafikken viste at ballen var inne. Men grafikk er en kunstig framstilling for å gjøre bildet enklere for oss å forstå.

For TV-bildene alene viste ikke klart om den var inne eller ei, og i gamle dager ville det vært duket for kontroverser. Denne gang fikk dommer Sandro Ricci i løpet av sekunder et signal til klokken sin om at teknologien hadde vist at ballen var inne, og franskmennene kunne juble.

Sju høyhastighetskameraer er rettet mot hvert mål og tar 500 bilder i sekundet. Bildene analyseres av et dataprogram som avgjør om hele ballen er over streken eller ei.

Ja, vi stoler på det. Denne gangen ble det uansett ikke avgjørende for kampens utfall. Frankrike vant 3-0. Og fotballen vant en liten seier over sin eviglange motstand mot bruk av teknologi. Nå har vi fått den. Og vi omfavner den. For den avslutter diskusjonen med fakta. Så lenge offsideregelen lever har vi mer enn nok å diskutere.

Mer fra: Kultur