Kultur

Men var den inne?

Målteknologien har nådd fotballen. Og da er vel siste skanse erobret.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

SÃO PAULO (Dagsavisen): Eller? Kampfikserne kan fortsatt få sitt, for dommerne har teknologien kun som hjelpemiddel, ikke fasit. Det er fortsatt dommer‘n som dømmer.

Men når sju høyhastighetskameraer er rettet mot hvert mål og tar 500 bilder pr. sekund er bevismaterialet tungt. Dette kan gjøres i VM og landskamper og store ligaer, men ikke på bane 11 på Ekebergsletta. Teknologien skal gjøre fotballen mer rettferdig, men den øker også forskjellene. Det skal vi klare å leve med. Det viktigste er at vi får riktige avgjørelser. Brasil-Kroatia ble historisk som tidenes første VM-kamp med overvåkingskameraer mot målstengene (ferdigspilt etter at dette ble skrevet).

Nå vet vi ikke ennå om England og Tyskland vil møtes i dette VM, men disse to landene har sin egen målkrangling å ta vare på. Det skjedde i VM-finalen i 1966 og det skjedde da England forsvant ut av VM i 8-delsfinalen i 2010. Frank Lampards skudd var langt innenfor streken, men ingen dommere så det og Englands utligning til 2-2 ble aldri registrert. De tapte 1-4 og måtte reise hjem.

Selvfølgelig er det et tysk selskap, GoalContro, som har fått oppdraget. Dirk Broichhausen er direktør for selskapet og garanterer for nøyaktigheten. Vi tror ham. Det vi venter mer spent på, er fortsettelsen. Når skal fotballen klare å håndtere offsideregelen på en rettferdig måte? Selskaper er i gang med teknologi om dette også. Det tar ikke mange sekundene i løpet av en TV-sending før vi får bekreftet om en offsideavgjørelse var riktig eller ikke.

Men. Når vi ser brasilianske unger spille fotball i bakgatene er spørsmålet om vi ikke heller burde forenklet regelverket enn å styrke teknologien. Fotballens genialitet er at alle lett forstår hva som skjer. Offsideregelen er fotballens største nøtt. Ikke å forstå, men å håndtere rettferdig. Kan vi ikke forskyve den til 16-meteren og se hva som skjer? Hvis det lanseres nå, kan det bli en prøveordning i 2022. «Men var den inne?» er det slutt på. Hvis ikke teknologien hackes eller ramler sammen, da. Men da har vi dommer‘n å stole på. Heldigvis!

Mer fra: Kultur