Kultur

Minnepark på Utøya

Minnepark for ofrene etter massakren på Utøya har skapt stor debatt. I Juli 2011 sendte jeg inn et forslag til minnepark på Utøya til flere aviser, men disse ble ikke tatt inn. Kanskje det er mere aktuelt nå. Mitt innlegg var som følger:

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Utøya bør gjøres til Minnepark

AUF-lederen uttalte like etter massakren på Utøya at de snarest mulig skulle ta den tilbake. Etter den makabre nedslaktingen - alt det blodet øya erblittdynket med, alle de tårer som er felt – kan mange finne det vanskelig å møtes her til glede og livslyst.

Mitt forslag er at hele øya gjøres til en Minnepark, et verdig anlegg for å minnes alle de uskyldige ungdommer som mistet livet sitt her. Her kunne det anlegges en minnelund med et monument eller bauta med alle navnene på de døde, omkranset av en eng av roser. I tilknytning til denne kunne det bygges en minnehall, denne kunne ha en minnevegg med navn, data og bilde av de avdøde. Hit kunne de sørgende søke inn for stillhet og meditasjon. Her kunne det også være et alter der de som følte for det kunne be. Det kunne også lages et utendørs samlingssted, et slags amfiteater, der større arrangementer kunne avholdes, feks en stor minnemarkering 22. juli hvert år. De eksisterende bygninger måtte beholdes, utstyrt med skilt som fortalte det som skjedde der.

Til denne minneparken kunne de etterlatte og andre valfarte til, vandre rundt og gjøre seg sine egne tanker. Det burde også være muligheter for servering.

Dette er bare noen ideer for en minnepark. Det kunne opprettes en ide-gruppe med arkitekter, landskapsarkitekter og andre fagfolk, disse kunne innhente flere ideer og forslå et totalprosjekt for regjering/storting. Ved å la dette være et nasjonalt prosjekt, ikke partipolitisk, burde ikke finansiering være noe problem.

AUF vil sikkert klare å finne en annen øy eller et annet egnet sted til å arrangere sine møter/sammenkomster.

Tor E. Henriksen

Oslo

Mer fra: Kultur