Kultur

Hellas‘ 
beste strender

Hellas er tilbake i vinden igjen og ser ut til å bli en 
av de store charterfavorittene i sommer. 
Her er ti av de beste strendene.

- Antall norske reisende til Hellas vært litt preget av krisen som har vært de siste årene. Men i år topper Hellas alle lister igjen, sier Helen Begby, som er kommunikasjonssjef i Apollo.

Charteroperatøren har Hellas som sitt kjerneområde, og satser i hovedsak på mindre og familiedrevne hoteller rundt på 22 reisemål ute på øyene, og i Parga på fastlandet.

Trofaste nordmenn

Fortsatt er det flaggskipene Kreta og Rhodos som trekker det største antallet nordmenn til Hellas.

- Men alle småøyene har også solgt veldig bra i år, ifølge Begby.

Hun forteller at nordmenn er veldig trofaste, og ofte reiser til samme øy og hotell.

- Jeg tror at det er det som gjør at mange nordmenn er så glad i Hellas, de kjenner dem som driver hotellet og blir gjenkjent på den lokale tavernaen. Det blir litt som å dra på hytta - tilbake til se samme luktene, smakene, den første tzatzikien. Alle finner sin egen favorittøy, sier Begby.

Strandparadiset

Er det de aller fineste strendene du er ute etter, er det de Ioniske øyer, som blant annet inkluderer Lefkas, Zakynthos og Kefalonia, du skal dra til, mener hun.

- Dette området kalles jo ofte Karibien i Hellas. Det er her du finner de milelange, kritthvite strendene som havner på alle de store kåringene, påpeker hun.

Selv vil hun gjerne tilbake til Skiathos.

- Her er det flere enn 60 strender, og generelt er det en nydelig øy! Det som er så fint med de fleste øyene i Hellas, er at om man er litt eventyrlysten og har leiebil eller sykkel, så kan man ofte finne sin egen lille strand, bare ta av en stikkvei som går ned mot kysten, tipser Begby.

New York-grekere

Ellers anbefaler hun gjerne øygruppen Kykladene.

- Dette er Hellas‘ «indrefilet», som lever opp til drømmebildet om hvitmalte hus med blå dører og flotte solnedganger. Skiathos og Skopelos er også veldig populært. Kos har fått et veldig comeback blant godt voksne - og blitt en utrolig bra sykkeløy, med doble sykkelbaner overalt! Et supert lavterskeltilbud til dem som vil komme i god form. Karpathos selger vi også veldig mye på. Det er en øy med høy sjarmfaktor og mye god mat. Her bor det mange «New York-grekere», som bor i USA om vinteren og driver restaurant her på sommeren, forteller hun.

christine.baglo@dagsavisen.no