Kultur

Glasurgenerasjonen

Hold marengsen Deres for Dem selv. Metningspunktet er nådd.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Denne uka fylte fjernsynskokken over alle fjernsynskokker 90 år. Ingrid Espelid Hovig er en helt, og bare så det er sagt har jeg alltid vært fan av «Fra Fjernsynskjøkkenet». Det var den gang et skjelmsk blikk, en persillekvast og litt juks var nok til å smelte norske TV-seere. På begynnelsen av 00-tallet kom de britiske TV-kokkene Jamie Oliver og Nigella Lawson inn og gjorde TV-kokkelering pop igjen, med program som «The Naked Chef» og «Nigella Bites». Men i dag er det gått inflasjon i matprogram på TV og snart kan du ikke skru på en kanal uten å se en eller annen oppkavet sjel svette over grytene. En lang stund lot jeg meg underholde av alt fra folk som konkurrerte i pesto, pasta og hjemmelagde krutonger. Mang en kveld er blitt tilbrakt med å se folk lage matskulpturer på rekordfart, sutre over bryllupskaker og sukkerspinn eller fryde oss over junkfoodbonanzaer à la amerikanske Guy Fieris «Diners, Drive-Ins and Dives» og alle de andre sære matprogrammene på Food Network.

«Shut the door - I‘m eating this!» - Fieris gledeshyl over rødt kjøtt og stekte poteter er mektig underholdning, men kanskje ikke noe for sarte sjeler eller folk med mye underhudsfett. Motsatsen er britiske Rachel Khoo og hennes «Little Paris Kitchen». Her er det full shabby chic-revival med kvasifransk mat som tilberedes i krampehippe emaljekasseroller. Og kokken selv har knallrød leppestift, Croydon-aksent og ny femtitallskjole til hver matrett. Flørting over grytene er en av hovedingrediensene i «Sibas Table», også på Food Network. Sørafrikanske Siba Mtongana knar brøddeigen med tidenes største diamantring på fingeren og byr på kokkeleringens største brystkløft siden Nigella Lawson, mens mannen pynter med rosenblader rundt svømmebassenget i hagen og tenner duftlys som matcher sofaputene og makronene på dessertbordet. Det er ikke fritt for at man tar seg i å spørre om det er på tide å bytte kanal. Og er det egentlig behov for mer matporno nå?

TV-folk mener åpenbart det. Bare denne uka dalte det inn pressemeldinger om ikke bare ett, men to nye matrealityprogram. Det ene er MTVs «House of Food» der ungdom skal bo i samme hus og kjempe om å bli den beste kokken. Det andre er et svensk dessertdrama fra FOX Norge der 12 av Sveriges fremste bakere og konditorer skal konkurrere i marengs og glasur i håp om å bli svensk dessertmester. Ifølge pressemeldingen: et program der vi vanlige som er litt slappe i suffleen kan lære noe dersom vi har problemer med å få marengsen til å henge på greip.

En gang i tida handlet Big Brother om intriger som utspant seg langt unna kasserollene, og folk uten liv kunne spionere på deltakerne i dusjen og andre steder. Hva skal de kikke på nå? Misbruk av morter og sausenebb?

Nei, nok er nok. Og det har det vært siden i fjor da Unni Askeland kappet av seg fingeren på MasterChef.

Mer fra: Kultur