Kultur

Maur i rumpa

Ikke all verden som superheltfilm, men fortsatt en trivelig liten familiefilm.

Dagsavisen anmelder

FAMILIEFILM

«Antboy»

Regi: Ask Hasselbalch

Danmark, 2013

For oss Marvel-fans er det en liten nedtur at Edgar Wright nylig hoppet av som regissør for «Ant-Man» like før innspillingsstart, men her kommer en liten trøst. Maurmannens uoffisielle, danske nevø «Antboy». Ikke all verden som superheltfilm, men fortsatt en trivelig liten familiefilm løst basert på bøkene av Kenneth Bøgh Andersen. Man merker at «Antboy» er en lavbudsjettproduksjon der mesteparten av pengene (nærmere bestemt 250.000 danske kroner) ble brukt på å konstruere superhelt-drakten til maurgutten. Mens bøkene var humoristiske parodier, prøver filmen å være en dansk barneskole-variant av Sam Raimis «Spider-Man», komplett med et pompøst musikkspor av Peter Peter, tegneserieaktige åpningstekster og omtrent den samme opprinnelseshistorien.

Den kortvokste tolvåringen Pelle (Oscar Dietz) føler seg litt utenfor og usynlig, helt ute av stand til å fange oppmerksomheten til klassens store skjønnhet Amanda (Cecilie Alstrup Tarp). Hvis han bare på en eller annen måte kunne gjøre seg bemerket. Ønsket blir oppfylt mens Pelle gjemmer seg for to bøllete mobbere, og blir bitt i halsen av en merkelig maur. Dagen etter våkner han opp med superkrefter, noe som går hardt utover den selvsikre gymlæreren. Tegneserie-nerden Wilhelm (Samuel Ting Graf) er overbevist om at Pelle er en mutant, eller i det minste en superhelt sånn som Spider-Man. De slår seg sammen for å kartlegge Pelles mektige maurkrefter, som inkluderer evnen til å bite i stykker en tykk mattebok, klatring på vegger, sterk luktesans, superstyrke og … etsende urin. Viser seg også at Pelles får superkreftene sine ved å spise sukker og søtsaker, i likhet med de fleste unger. Wilhelm syr sammen en forbausende proff superhelt-drakt til Pelle, og gir ham navnet Antboy til de «kommer på noe bedre». Og det gjør de ikke. Antboy markerer seg som den store helten i hjembyen, mens han redder babyer ut av brennende bygninger, overvinner tyver og blir hyllet på TV. Et idol som blir så populær at han er teamet i en skolemusikal.

Pelle er mest opptatt av å imponere Amanda, men så blir hun kidnappet av superskurken Loppen (Nicolas Bro). En smågal genetiker med morsbinding og hevnbegjær, som har forvandlet seg til en helgal tjukkas i blodloppekostyme. Loppen forlanger tjue millioner kroner i umerkede sedler, samt at hennes pappa trekker seg som direktør for det farmasøytiske konsernet Exofarm. Antboy rekrutteres av Amandas tvillingsøster Ida (Amalie Kruse Jensen), og står ovenfor en erkefiende med betydelig større superkrefter. Vel, Loppen kan i det minste hoppe kjempehøyt, og det er unektelig litt suspekt at en fullvoksen mann vier så mye av tida sin til å fiksere på en tolvårig guttunge. Vel, kanskje han er en fan av Michael Jackson, eller har en fortid som katolsk prest. Nicolas Bro (sist sett i «Nymphomaniac» og «Mammon») tar denne rollen mer alvorlig enn han burde, noe som gir «Antboy» en velkommen dose med galskap.

Forresten en artig detalj at tegneserie-nerden Wilhelm verken er en Marvel eller DC Comics-fan, men foretrekker Dark Horse-serier som «The Ghost», «Hellboy» og Image Comics‘ obskure «The Savage Dragon». Så noe sier meg at manusforfatter Anders Øholm er litt av en tegneserienerd selv. I likhet med omtrent hver bidige store, danske filmproduksjon har Nikolaj Arcel («Menn som hater kvinner», «En kongelig affære», «kvinnen i buret») også vært inne på manussiden. Han har en egen teft når det gjelder kassasuksesser, og som forventet er «Antboy» blitt en stor hit i hjemlandet. Så til de grader at oppfølgeren «Antboy II: Den Røde Furies Hevn» for tida er under innspilling. Jeg håper den får et større budsjett og løsriver seg mer fra de amerikanske forbildene. Med litt større særpreg og en mer original historie kan oppfølgeren blir helt glimrende. «Antboy» lykkes heller dårlig i sine ambisjoner om å være en dansk superheltfilm, men lykkes ganske bra som skandinavisk familiefilm. Den er dessuten unnagjort på kjappe 70 minutter, så du er garantert at ungene ikke får maur i rumpa.