Kultur

Den korrupte idrettsbevegelsen

Lederne i FIFA og IOC er blitt så mektige at de påvirker dramatisk valg for land og folk verden over. Er det ikke på tide at Norge sier nei til å være med på galskapen?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Når fotball-VM starter i Brasil om ti dager, er det fascinerende landet gjort om til en militær festning. Det er ikke mer enn et år siden at en million mennesker marsjerte i landets gater i protest mot myndighetenes fotball-sløseri. Under VM skal 170.000 soldater slå ned alle demonstrasjoner og protester. De er trent opp av CIA og FBI og av fransk antiopprørs-politi.

Brasil har kjøpt inn dronefly fra Israels største våpenprodusent. Det er akkurat slike droner Israel bruker mot palestinske mål på vestbredden. Det er gått til anskaffelse av 50 bombeenheter styrt av roboter. De brukes ellers av de amerikanske styrkene i Afghanistan. Sikkerhetsopplegget er utarbeidet i samarbeid med det internasjonale fotballforbundet. Prislappen ligger på 6000 millioner kroner. FIFA har samtidig klart å presse den brasilianske regjeringen til å vedta en ny antiterrorlov som et redskap for å slå ned demonstrasjonene. Det er selvsagt kontroversielt i et land som var styrt av brutale militærdiktatorer gjennom 20 år - og helt fram til 1985. Men FIFA styrer.

Det brasilianske fotballforbundet har vært ledet av korrupte ledere gjennom tiår. Den forrige presidenten, Ricardo Teixeira, stjal millioner fra fotballkassen og måtte gå av for to siden. Den nye lederen er 81 år gamle José Maria Marin. Den tidligere senatoren var en varm støttespiller for det blodige militærdiktaturet og ble ellers landskjent da han stjal en av medaljene som en ungdomsspiller skulle ha hatt etter en turnering.

Brasil og brasilianere elsker fotball. Denne idretten er kalt «det vakre spillet». Men bak propaganda-fasaden er virkeligheten en annen. Fotball-VM i Brasil koster over 60 milliarder kroner. Det skjer i et land der fattigdommen er enorm. Titalls millioner mennesker mangler det helt elementære: Hus, mat, skoler, drikkevann, helsevesen og fast arbeid. Under «opprydningen» før årets VM er 250.000 brasilianere kastet ut av sine hjem. En rapport som nettopp er offentliggjort avslører at byggingen av arenaene utføres av de firmaene som har gitt mest støtte til politiske partier og deres kandidater. Under byggingen har det vært 25 streiker på grunn av elendig lønn og skamløse arbeidsforhold.

FIFA har vært gjennomsyret av korrupsjon og skandaler gjennom mange tiår. Senest i går avslørte Sunday Times hvordan den tidligere lederen for det asiatiske fotballforbundet hadde utbetalt rundt 30 millioner kroner i bestikkelser til forskjellige afrikanske fotball-ledere, før Qatar på utrolig vis fikk fotball-VM i 2022. Fotball-VM i et land der gjennomsnittstemperaturen ligger på rundt 50 grader? Der arenaene bygges av underbetalte og utbyttede arbeidere fra Nepal, India og Bangladesh. Hittil har 1200 arbeidere mistet livet under konstruksjonsarbeidene.

Å gi fotball-VM til Qatar er omtrent like latterlig som at IOC ga vinter-OL til president Putin og til feriebyen Sotsji. Det kostet russiske skattebetalere rundt 300 milliarder kroner. Byggingen var gjennomsyret av korrupsjon. Miljøet ble ødelagt og tusenvis av familier mistet sine hjem. Før OL i Beijing ble 10.000 familier tvangsflyttet. IOCs pamper protesterte ikke. De var helt tause og bukket for herskerne i Kina og i Russland. Slik demonstrerte de sine verdier og holdninger.

Norske idrettsledere som slåss for OL i Oslo sier at norsk idrett representerer idealer og verdier som IOC og internasjonal idrett trenger. Det er det beryktede «kommunikasjons»-selskapet First House idrettslederne har brukt i kampen for å få vinterlekene til Oslo. Hvor mange millioner selskapet har fått for sin lobbyvirksomhet er ukjent, fordi det statsstøttede «Idretts-Norge» nekter å fortelle det. Vi vet heller ikke om det er First House som har pønsket ut den pinlige argumentasjonen som nå gjentas og gjentas på papegøye-vis: «Gjennom å gi OL til Oslo kan sunne norske verdier påvirke og forandre IOC.»

Det siktes kanskje til de verdiene som ble presentert da det var viktig å få IOCs medlemmer til «Norway House» under Sotsji-OL. Eller slik Gerhard Heiberg formulerte det: «Det blir min oppgave å få dem inn der, så får folkene der bespise, bedrikke og belære dem.» «Norway House» kostet 12 millioner kroner. Det er mange ballbinger og fulle svømmebasseng for skoleelever det.

Det å forandre verdiene til idrettens mektigste organisasjoner er en oppgave Norge ikke bør påta seg. La meg ta et eksempel: IOC ønsker at norske lovgivere skal lage særegne olympiske skattebestemmelser, slik at IOC kan betale minst mulig skatt og moms. Det er et så uhørt krav at det ikke engang bør diskuteres.

Jeg tror en langt bedre metode for å forandre IOC og de internasjonale idrettspampene, er at Oslo og Norge trekker sin søknad. Tidligere har både München, Stockholm, Davos/St. Moritz og Krakow trukket seg som kandidater. Igjen står Kasakhstan, Beijing og Ukraina. Hvis Oslo sier nei, vil det i realiteten ikke være noen stater igjen i søknadsrunden som viser respekt for ytringsfrihet og for andre menneskerettigheter.

Dette vil kanskje gjøre inntrykk og styrke selvransakelsesprosessen i den olympiske organisasjonen. Men bare kanskje.

Mer fra: Kultur