Kultur

Reiseselfiene

Det er snart høysesong for selvbildet. Her er noen selfie-klassikere du garantert vil se flere av i sommer!

En typisk helt vilt-selfie. FOTO: THINKSTOCKPHOTOS.COM

1. Nettopp ankommet-selfien

Noen begynner allerede på flyplassen, med «se-jeg-er-vill-og-gal-og-drikker-øl-klokken-07.43-altså»-selfien! Eller en forsiktig skål i flysetet. Men de fleste klarer å holde seg til de kommer ut på balkongen på hotellet, der de i beste fall klarer å få med seg litt av sjøutsikten på bildet også.

2. Jeg og hvitvin-selfien

En damefavoritt, denne. Enklest - og ærligst. Joda, vi vil oppleve, se fantastisk kunst og shoppe vilt i ferien. Men det er MEG bak hvitvinen (eventuelt ølglasset), som utgjør essensen av det de fleste nordmenn ønsker seg når de er ute på tur: God drikke og senkede skuldre. Dette er også en æddabæddda-selfie (se under).

3. Æddabæddda-selfien

You wish you were here, right! Dette er den viktigste kategorien av reiseselfier, som mest av alt skal få oss andre hjemme bak skjermen til å ønske oss dit pepper´n gror. Og du befinner deg i de myke loungestolene ut mot solnedgangen. Med de nylakkerte tærne halvveis begravd i den melfine karibiasanden. Selvfølgelig misunner vi deg til vi blir enda mer sykelig grønne i de hverdagstrette fjesene våre.

4. «Se jeg har badet»-selfien

Har fått en vannvittig popularitet med de sinnssyke badekampanjene som har rent som en iskald vårflom over facebooksidene de siste månedene. Men snart er det andre temperaturer som gjelder: Se, her svømmer jeg i evighetsbassenget mitt! Her stuper ut i det azurblå havet! Viser tommelen under vann! Men også «se, jeg har trosset norsk drittsommer og badet hver jævla dag, likevel»-selfier med vått istapphår og gåsehud på størrelse med cellulitter som bevis.

5. Kjent severdighet-selfien

Den moderne «Kilroy was here»-selfien. Jeg og Ramses. Jeg og sfnixen. Jeg og Big Ben (klokketårnet, altså). Jeg og Sinnataggen (hvor jeg later som jeg er like sinna). Jeg og Frihetsgudinnen (hvor jeg later som jeg holder en fakkel i hånda, jeg også). Jeg med Mona Lisa-smil ved siden av Mona Lisa. Jeg som støtter opp det skjeve tårn i Pisa. Jeg som holder i Eiffeltårnet med fingerklypa. Festlig, altså!

6. Toppturselfien

Greide det! Det har spredd seg en underlig frenesi på de fagreste fjelltopper. Når de små menneskemaurene møysomt har kravlet seg opp, trekker de ikke lenger pusten dypt, mens de blir blanke og nasjonalpoetiske i øynene. Neida. Pulsen stiger tvert i mot enda et hakk, og før de rekker å tenke «tursjokolade» griper de frenetisk etter våpenet som skal dokumentere deres erobring av nye jaktmarker: Toppturselfien! Se, vi er oppe! Med lua på snei, svette og jævlige, litt sikkel i munnviken ennå, men her er vi, altså! (…men faen! Det er jo ikke dekning her! Virre, virre, stresse rundt. Endelig! Et sekunds cybernetisk smutthull.) Toppturglis er fint, det, men kanskje årets varianter kan tilby litt variasjon? Hva med litt naking, folkens? Gøyere å se på, i alle fall!

7. Måltidselfien

Er vi ikke litt lei av å se folk med halvoppspist mat og litt tomatsaus på overleppa «nyte livet» på halvfjonge restauranter nå?

8. Kjedsomhetsselfien

Vente på toget. Restauranten. Venninnen. Oj, hvor skal jeg gjøre av hendene mine? Oppmerksomheten min? Jeg tar enda et bilde av meg selv og legger ut, jeg!

9. Refleksjonsselfien

Meg i solbrilleglassene dine, i sidespeilet på bilen, eller da vi prøvde de kule klærne i påkledningsrommet. Eventuelt i togvinduet, bussruten eller vinglasset. Se også kjede meg-selfien.

10. Helt vilt-selfien

Se, jeg mater giraffene. Klør cheetaen under haka. Holder anakondaen rundt halsen. Leker med apekattene (aaaauUUU! For h... se til å komme tilbake med mobilen min, frekke faen! Dette fanges selvsagt opp av turkameratens mobilkamera og blir et veritabelt morovirus på verdensnettet).

11. Festivalselfien

Den kule stilen og make-upen blir som regel mindre og mindre viktig etter hvert som kveldens selfier sklir ut på nettet. Mens stemningen stiger, kan du etter hvert formelig kjenne øllukta fra plastglassene sive ut av bildene. Det er sånn det skal være.

12. Au da-selfien

Selfien du ønsker du aldri la ut. Jo visst, var festen og nachspielet på Kreta særdeles hyggelig. Men du bør ikke legge ut bilder når du har promille over 2. Eller etter klokken 24 om kvelden. Og spesielt ikke benytte det som profilbilde.

christine.baglo@dagsavisen.no