Kultur

Norske Mandela-ambassadører

Omer Bhatti og Josef Yohannes fra Oslo er utnevnt til Mandela-ambassadører i kampen mot hiv og aids.

Det er regelen mer enn unntaket at den eneste i sørafrikanske klasserom som har en bok - er læreren. Omer Bhatti og Josef Yohannes vil endre på dette. De er begge utnevnt til ambassadører for Nelson Mandela Library Project (NMLP) og deres kamp mot hiv- og aidsepidemien i Afrika.

- Det er en stor ære. Jeg har gjort en del veldedighet, men for meg er dette en drøm, sier artist og «Norske talenter»-dommer Omer Bhatti til Dagsavisen.

Josef Yohannes er mannen bak tegneserien «Urban Legend», om læreren Malcolm T. Madiba som bekjemper kriminelle på kvelden og underviser elever på dagtid. Serien går i USA Today, USAs største avis og kan leses av sju millioner amerikanere hver uke. Avtalen er nå forlenget med et år.

De to Oslo-guttene bidrar til å bygge biblioteker for skoler og opplæring i hvordan man beskytter seg mot hiv og aids. I den forbindelse selges Mandela-armbånd.

Armbåndene produseres i Johannesburg og flere av de 107 ansatte der er selv hivpositive. De får betalt hver ettermiddag så de skal få kjøpt mat, vann, medisiner og klær til sine familier. Alt i Mandelas ånd.

Bånd

Både Bhatti og Yohannes har sine bånd til Mandela. Omer Bhatti har møtt fredsprisvinneren flere ganger, mens Yohannes har oppkalt sin superhelt etter Mandelas afrikanske kallenavn Madiba.

- Jeg var ute etter sterke ikoniske navn og for meg var det bare naturlig, sier Yohannes.

Ingen av dem var i tvil om at de ville svare ja på henvendelsen om å bli Mandela-ambassadør.

- For meg er det en viktig kamp å ta. Dette er ikke bare en sånn kampanje som hjelper allerede syke med medisiner og en sykeseng - selv om det er bra det også. Vi skal bygge biblioteker og bidra så folk kan hjelpe seg selv, forklarer Yohannes.

Omer Bhatti, som har møtt Mandela ved flere anledninger, husker særlig et møte i Sør-Afrika da han var 12 år og på reise med Michael Jackson.

- Jeg har møtt mange store personligheter i livet mitt, men Mandela er den jeg setter øverst på lista. Ikke bare gjorde han inntrykk, men han tok seg tid til å snakke med meg. Han satt meg på fanget hans og pratet med meg et kvarter og lurte på hva jeg ville bli når jeg ble stor og om drømmene mine. Han tok seg tid til å prate med meg, en liten kid, i et rom fullt av voksne verdensstjerner. Han var et godt menneske som brydde seg om andre på det personlige plan, sier Bhatti.

Skoler

NMLP er en del av Nelson Mandela Foundation og jobber mot virksomheter og politikere for å hjelpe i kampen mot hiv og aids. Inntektene fra armbåndene skal gå til å sette barn i stand til selv å unngå smitte av hiv og aids. Det betyr bygging av biblioteker og kunnskapsformidling. Bibliotekene er ombygde skipskonteinere og ombyggingen gir arbeid til mange.

- Det er det som er fint. Ikke bare går inntektene av båndet til stiftelsen, de som jobber med prosjektet får samtidig en jobb og inntekt, sier Bhatti som påpeker at hvert bånd er nummerert og at du kan sjekke på nettet akkurat hvordan ditt bidrag brukes og hvilken skole du har hjulpet med ditt bidrag.

Tilfeldig

General manager Michael Hougesen i danske NMLP forteller at det var tilfeldig at Bhatti og Yohannes ble ambassadører og at han ikke ante noe om deres forbindelser til Mandela da han først spurte dem.

- Omer så jeg på TV og syntes han virket som en hyggelig fyr. Josef kontaktet jeg fordi han drev en nettside om Mandela. Jeg ante ingenting om «Urban Legend» eller at Omer har møtt Mandela ved flere anledninger, sier Hougesen.

NMLP selger armbånd, eller bangles, som de kalles på engelsk. Disse kan blant annet kjøpes på Nobels Fredssenter i Oslo og mandelabangle.no. Gullarmbåndet koster 69.000 kroner får vi opplyst hos Nobels Fredssenter. Prisen på sølv er 1990 kroner, mens kobberutgavene koster 398 kroner i svart og 298 kroner i vanlig kobber, samt fargerike bånd til barn. Pengene går altså til biblioteker og skaffer jobb til en rekke mennesker. I Danmark har en rekke store stjerner som René Dif og Søren Rasted (Aqua) og Sanne Salomonsen sagt ja til å være ambassadører.

Mer fra Dagsavisen