Kultur

Fra innerst inne i en fjord

18 år gamle Inger Lise Andersen satte landet på ende med «Fru Johnsen» i 1968. Men forbudt ble sangen aldri.

Nye Takters nasjonalsanger

Nr: 20: «Fru Johnsen»

Artist: Inger Lise Andersen

Tekst: Terje Mosnes

Melodi: Tom T. Hall

Inger Lise Andersens «Fru Johnsen» var en pirrende skandaløs sensasjon mot slutten av 1968. Sangen skapte større debatt enn noen brautende rockeband har klart. «Lærere knuste plater på skolen. Prester ville forby den. Jeg ødela visst moralen», humret sangeren sist vi snakket med henne.

Visst hadde vi sett at popmusikk kunne skape oppstuss i gamlelandet, men ikke på denne måten. Vi var ikke vant til en sånn forargelse fordi ei popplate ble spilt på radio. Vi var forresten knapt nok vant til popmusikk i radio i det hele tatt. Statistikken mangler, men det føles som den mest spilte plata på radio i disse årene var Olav Werners «Det er makt i de foldede hender». Derfra var det veldig langt til «Fru Johnsen».

Inger Lise Andersen er senere kjent som Inger Lise Rypdal. Hun dukket opp som 17 år gammel souljente fra Toten i gruppa Wentzel i 1967, og slo igjennom som soloartist med «Romeo og Julie» sommeren 1968. En oversatt tysk slager, som bare var pen og pyntelig romantikk. Mens «Romeo og Julie» fortsatt lå godt plassert på hitlistene kom «Fru Johnsen» etter, og ble liggende ni uker på topp rundt årsskiftet. Inger Lise Andersen var Norges største popstjerne.

For eventuelt yngre lesere må vi forklare at «Fru Johnsen» forteller om «en tenåring og hennes unge mor», som bodde med «tusen frelste innerst i en fjord». Med et «tilsyn for høg moral» som vil ta omsorgen for datteren fra moren. Moren svarer med å avsløre dobbeltmoralen i det lille samfunnet, som mange vil føle at de kjente igjen så altfor godt. Ikke bare på små steder på Vestlandet, som denne sangen opplagt refererer til.

Framtredende moralister gikk fort ut med tanker om at plata burde bli forbudt. Det er imidlertid en myte at sangen ble stoppet i NRK. Den gikk helt til topps i radioprogrammet «Ti i skuddet», og lå på denne lista i flere måneder. På YouTube kan vi se at Inger Lise Andersen framførte sangen i et folkelig sportsshow på NRK, med skøytelandslaget fra 1969 på første benk. Mindre forbudt kunne man egentlig ikke bli. Opprøret mot moralen ble sannsynligvis regnet som god tone da 60-tallet gikk mot slutten.

Hvor norsk var denne historien? «Fru Johnsen» er oversatt fra den amerikanske countryhiten «Harper Valley PTA», framført av Jeannie C. Reilly, skrevet av Tom T. Hall. Oversettelsen ble gjort av Terje Mosnes, som hadde vært journalist i Pop-Revyen. Svært trofast mot originalen, men det slående sluttpoenget «fordi min skjørtekant er nærmere den himmelen dere aldri kommer til» er Mosnes‘ egen. Moralens standpunkt er framført på et parodisk nynorsk. De mørke tankene har vel ellers vært godt fordelt mellom by og land i Norge. De dukker fortsatt opp i nye former, hver gang noen setter sin egen moralske standard over andres.

geir.rakvaag@dagsavisen.no