Kultur

Nekter å svare om Margbok

Daglig leder Bjørn Vassnes, forfatter og journalist, nekter å svare på spørsmål om forlaget Margbok, som skylder en halv million til Kulturrådet.

Margbok-forfatter Bjørn Vassnes, daglig leder i Margmedia DA. FOTO: CAPPELEN DAMM

- Jeg vet hva du vil spørre om. Jeg har ikke noe med driften av dette selskapet å gjøre, sier Bjørn Vassnes når Dagsavisen ringer.

De siste dagene har Dagsavisen fortalt om det Tromsø-baserte forlaget Margbok, som skylder en halv million til Norsk kulturråd, utbetalinger for bøker som senere er underkjent av innkjøpsordningen for skjønnlitteratur. Forlaget har ikke utbetalt kontraktfestet honorar til fire forfattere som debuterte på Margbok i høst, selv om Kulturrådet har utbetalt forlaget midler øremerket forfatterne. Margbok har fått midler fra Kulturrådet som medlem av Den norske Forleggerforening. Hos Forleggerforeningen er det imidlertid selskapet Margmedia DA som er innmeldt.

Les også: Fikk verken prispenger eller kontrakt

«Må være feil»

- Margmedia er forlaget som har medlemskap hos oss. De står oppført i vår årsberetning for 2013, bekrefter Odd Magnus U. Nilsen, rådgiver i Forleggerforeningen.

- Det må være en feil, kommenterer Bjørn Vassnes, forfatter og vitenskapsjournalist. Han er oppført som daglig leder for Margmedia DA i Brønnøysundregistrene. Margmedia ble startet av Bjørn Vassnes og Jens Harald Eilertsen i 2007. Fra 2009 trappet Margmedia opp sin satsing på bøker. I 2012 ble aksjeselskapet Margbok opprettet, med Jens Harald Eilertsen som eier. Margbok understreker i pressemeldinger og på sin nettside at forlaget er medlem i Forleggerforeningen. I korrespondanse med Kulturrådet bruker Jens Harald Eilertsen vekselvis Margmedia og Margbok som avsender.

- Du står oppført som daglig leder for Margmedia DA i Brønnøysundregistrene, har du ...

- Jeg er ikke det. Jeg har trukket meg ut av det for lenge siden, sier Bjørn Vassnes.

- Når trakk du deg ut av Margmedia?

- Det er lenge siden. Jeg husker ikke.

- Hvorfor står du da oppført som daglig leder i Brønnøysundregistrene?

- Det kan jeg ikke forstå.

- Du har gitt ut flere bøker selv på Margbok forlag, hva ...

- Jeg har ikke noe mer å si deg, svarer Bjørn Vassnes og legger på telefonen.

Bjørn Vassnes har gitt ut tre sakprosa-bøker på Margbok forlag, «Sjelens sult» (2009), «Sokrates og sjøpungen» (2011) nå sist debattboka «Det store kunstranet» i høst. Den ble meldt opp til innkjøpsordningen for sakprosa i oktober, fire dager før fristen for å bli innkjøpt i 2013. Den ble ikke innkjøpt av Kulturrådet.

Stoppet litteraturhus

I telefonkatalogen deler Margmedia DA adresse og telefonnummer med Margbok, enkeltmannsforetaket til Margbok-leder Jens Harald Eilertsen, foreningen Litteraturhus Nord 2012 der Bjørn Vassnes er styremedlem, og Stiftelsen Litteraturhus Nord, som begge har Jens Harald Eilertsen som daglig leder.

Overfor Dagsavisen har Eilertsen forklart at Margbok har hatt økonomiske problemer, som følge av investeringer i et planlagt litteraturhus i Tromsø.

bernt.erik.pedersen@dagsavisen.no