Kultur

En sang med radikal fortid

Morten Harkets nye album begynner med hans nå velkjente sang «Brother». Som han forteller er 
inspirert av selvbiografien til en britisk muslimsk politiker med radikal fortid.

«Brother» har vært mye sunget og spilt de siste månedene, fra Spellemannprisen via Skavlan til den nå er tittellåten på Harkets nye album. En sang Morten Harket har forklart handler om respekt og å selv velge hvem vi vil være. Bakgrunnen er mer konkret. Harket lagde sangen etter å ha lest boka «Radical», selvbiografien til den britiske liberaldemokratiske parlamentskandidaten Maajid Nawaz. Sammenhengen har vakt en viss oppsikt i Storbritannia, og Harket traff Nawaz for første gang i London for noen dager siden.

Ansikt til ansikt

- Maajid Nawaz vokste opp som ung muslim utenfor London. Han hadde en fin barndom, men møtte en annen virkelighet i tenårene. Han ble konfrontert med nynazisme, ble preget av frykten og en følelse av at samfunnet ikke var for ham. Han sto ansikt til ansikt med den vestlige kulturen, og ble et lett offer for radikal islam. Han var også et funn av en strateg og agitator, som ble involvert i å sette opp nettverk i andre land. Han ble tatt til fange i Egypt, og satt fire år i fengsel, forteller Harket.

Nawas ble adoptert som samvittighetsfange av Amnesty, og slapp ut i 2006. I tillegg til den partipolitiske virksomheten er han også direktør i den britiske antifundamentalistiske tenketanken Quilliam.

- Han trodde at Vesten driver konspirasjon mot den muslimske verden. Nå tror han på enhvers rett til å være seg selv. Boka hans er en søken etter det som er sant. En viktig bok å lese for oss som kommer fra den andre siden, siden den handler om hvordan ting blir som de blir.

- Dette er vel en av de mest sentrale problemstillingene i verden i dag?

- Akkurat. Fellesskap kan vi bare få når alle er seg selv. Fellesskap kan bare eksistere mellom likeverdige. Livet er grunnleggende avhengig av mangfold. Monokulturen er det motsatte. Den forårsaker død. Den er ikke bærekraftig. Vi må omfavne det andre i hverandre.

Nytt samarbeid

- Er «Brother» en politisk sang?

- Jeg kan ikke si det selv. Men den er antifundamentalistisk. Alle låter som handler om kjærlighet er jo det.

- Er det flere sanger på albumet som har lignende tema?

- Alle sangene handler om mellommenneskelige relasjoner. De handler om kjærlighet, gjentar Harket.

Bare to år er gått siden forrige album, «Out Of My Hands», der han fikk låter av beundrere som Kent og Pet Shop Boys.

- Det var ei plate med andre samarbeid, og andres ideer, for å se hva som kom ut at det. Og ut av det kom et nytt samarbeid, forteller Harket. Han snakker om svenske Peter Kvint. som også var med på enkelte låter på «Out Of My Hands», men som nå er med hele veien.

- Etter turneen med den forrige plata dro jeg rett til ham. - Er dette deg, spurte han. - Nei, det er det ikke, svarte jeg, selv om det hadde vært spennende og utfordrende. Vi dro til ei hytte på Sørlandet, der kom «Brother», og så lagde vi sju låter på fem døgn.

A-ha og videre

Et nytt album etter bare to år er relativt fort jobbet fra en mann i Morten Harkets posisjon. Har avskjedskonsertene til a-ha satt i gang en større aktivitet?

- Den sterkeste inspirasjonen for å takke for oss var mulighetene det åpnet for. For meg åpnet det døren til et fritt, åpent terreng. Så lenge vi hadde a-ha hadde gruppa førsteprioritet. Alt annet ble skjøvet på. Å ri på to hester lar seg vanskelig gjøre. Jeg har forsøkt, og det er ikke noe for meg. Vi har fortsatt forretninger sammen, men ikke så mye med hverandre å gjøre ellers. Vi er opptatte på hver vår kant. Det var også vitsen med å gi oss.

Arven fra a-ha bare vokser og vokser. i fjor hadde Pitbull og Christina Aguilera en stor hit med «Feel This Moment», som var sterkt basert på «Take On Me». Og Morten Harket ble invitert til å synge et vers med dem på et Billboard-show i Las Vegas.

- «Take On Me» er der hele tida. Det er ikke til å tro. A-ha har en helt annen karriere enn «Take On Me». Mer sammensatt og kompleks, forklarer han.

Festivalsommer

Morten Harket legger ut på en lang europaturné i mai, før han for første gang kaster seg ut i den store norske festivalsommeren. Med opptredener på flere mindre steder enn før. Det er et stykke fra Rock In Rio til Verketfestivalen i Mo i Rana?

- Nei, det er det ikke. For min del handler det om å treffe mennesker. Disse festivalene er en fin måte å reise rundt på, også for å opptre for folk som kanskje ikke egentlig er der for å se meg, sier Morten Harket. 20. juni er han på Over Oslo på Grefsenkollen, sammen med Odd Nordstoga og Jarle Bernhoft på plakaten. 22. august kommer han til Elvefestivalen i Drammen, byen der A-ha gjorde sin første konsert i Norge, i Drammenshallen i 1987.

geir.rakvaag@dagsavisen.no

Nyeste fra Dagsavisen.no: