Kultur

En kultur uten vold

Hvorfor hører vi nesten aldri om publikumsbråk i amerikansk idrett?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det er mange grunner til å se til amerikansk idrett i disse dager. En ting er at Mats Zuccarello Aasen snart blir tidenes mest suksessrike nordmann i amerikansk ishockey. Enda viktigere er måten amerikanerne arrangerer toppidrett på. Den appellerer til hele familien. Hvorfor hører vi nesten aldri om publikumsbråk i amerikansk idrett?

Mats Zuccarello Aasen har sin hjemmebane i Madison Square Garden på Manhattan. Ishockey er i sin natur et ganske voldelig spill. Men uttrykket «høyrisikokamper» som vi bruker i Europa, er nærmest ikke-eksisterende. Det er mange hysteriske fans i USA, men all supporterkultur er bygd rundt familien. En idrettskarriere starter på skolen gjennom den populære college-idretten. Den gjennomsyrer all amerikansk idrett. Sport er for folk i alle aldre. Amerikanerne skjønner lite når de hører om hva som skjedde i et fredelig land som Sverige sist helg.

I går kveld var det fotballen i Stockholm som var i fokus. Oppgjørene mellom AIK og IFK Göteborg er også høyrisikooppgjør. Politioppbudet var massivt. I svensk fotball har voldelige elementer fått for stort armslag. Casualmiljøene i Norge lever også på små marginer når slåsskjempene vil praktisere og assosiere seg med Vålerenga, Brann og Lillestrøm. Politiet har relativt god kontroll og slåsskampene skjer ikke på arenaene. Dette er folk som vil slåss og fotballen gir dem et påskudd.

Man føler ikke frykt når man entrer Madison Square Garden. Man er omgitt av popkornspisende folk i alle aldre, smilende og optimistiske på sitt lags vegne. Det er ikke engang viktig å skille supporterne. Basketball, baseball, ishockey og amerikansk fotball er de fire store idrettene i USA og de er organisert på omtrent samme vis. Kulturen er deretter. Vår form for fotball driver sin evige kamp for å bli synlig.

Det paradoksale med amerikansk idrett er at den er usedvanlig gjennomregulert, både økonomisk og sosialt. Her kan ikke de rikeste klubbene kjøpe de spillerne de vil. Her skal det være økonomisk kontroll og maksimal sikkerhet. Og alle skal med, ikke minst på tribunen.

Mer fra: Kultur