Kultur

Å være til stede 
i øyeblikket

Det blir svært misvisende når begrepet selvhjelp blir koblet til definisjonen i Nasjonal Plan for selvhjelp som omhandler selvorganisert selvhjelp.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Sammenkoblingen av selvhjelp og selvorganisert selvhjelp i artikkelen «Pusteproblemer» i Dagsavisen (22/3) er misvisende. Begrepet selvhjelp benyttes av mange ulike aktører og med ulike innfallsvinkler. Selvhjelp er derfor et veldig utydelig begrep som kan romme alt fra bruksanvisninger til terapeutiske teknikker som man kan lære seg via selvhjelpsbøker/manualer eller kurs.

Derfor blir det svært misvisende når begrepet selvhjelp blir koblet til definisjonen i Nasjonal Plan for selvhjelp som omhandler selvorganisert selvhjelp. Selvorganisert selvhjelp ble innført som et begrep for nettopp å presisere for hvilken arbeidsmåte selvorganiserte selvhjelpsgrupper står for. Selvorganisert selvhjelp har ingenting med mindfullness, NLP eller andre teknikker å gjøre. Angstringen driver selvorganisert selvhjelp etter noen enkle retningslinjer. Selvorganisert selvhjelp driver man i et fellesskap, dvs. i en lederløs selvhjelpsgruppe. Gruppen fungerer som et arbeidsverksted hvor man tar tak i angst som et opplevd problem. Selvorganisert selvhjelp handler ikke om - som det blir fremstilt i artikkelen om tilførsel av kunnskap i form av kurs, læringsprogrammer, rådgiving eller selvhjulpen bruk av terapeutiske teknikker.

Selv organisert selvhjelp handler om mobilisering av egne kunnskaper, erfaringer og evner i samspill med andre.

Arbeidsmetoden i selvorganiserte selvhjelpsgrupper er veldig enkel. Det handler om å våge å være til stede i øyeblikket. På gruppemøtene jobbes det med å være mentalt til stede i det som skjer i samtalen rundt bordet. Ved å lytte til hverandre, blir gruppedeltakere kjente med eget problem og utfordrer seg selv til å sette ord på egne følelser, tanker og reaksjonsmønstre. På den måten oppnår en ny innsikt som gir tilgang til egne ressurser og krefter, og skaper nye perspektiv.

Mer fra: Kultur