Kultur

Vestens historieskriving om Ukraina.konflikte

Vestens ensidige og hykleriske fordømmelse av Russland i Ukraina-konflikten skyldes at for Vesten begynner historien da Russland invaderte Krim. All historie før den tid er beleilig fjernet fra vestligere lederes hukommelse

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

.Man kan være enige om at Russland begikk et folkerettsbrudd da de invaderte Krim,og at de borgervernsgruppene som ble opprettet på Krim ikke stod så mye tilbake for de facististiske elementene som Putin betraktet opposisjonen i Kiev som.Russerne har imidlertid aldri hatt noe hjertelig forhold til ukrainerne.Når det gjelder Folkerettsbrudd sitter Vesten og kaster stein i glasshus. Irak-krigen var et brudd på Folkeretten , og etter all sannsynlighet også krigen mot Libya.USA, EU og Norge lukker stadig øynene og overser Israels gjentatte grove brudd på Folkeretten og Geneve-kommisjonen uten at det fpr noen som helst konsekvenser for Israel i form av sanksjoner og boikott, men så er jo også Israel USA,s og Vestens samarbeidspartner og da er jo grove brudd på Folkeretten, Geneve-kommisjone og andre internasjonale regler lovlig og legalt ifølge Vestens syn.

Strategene i det amerikanske utenriksdepartementet og i Pentagon har i alle år arbeidet for å omringe Russland ved å få flest mulig randstater inn i Nato. Å få Ukraina inn i Nato har jo vært det store målet da det ville svekke Russland som stormakt betraktelig.Nato har under Fogh Rasmussens ledelse arbeidet aktivt og aggressivt for å få både Georgia, Moldova og Ukraina inn i Nato.I alle fall ikke et tegn fra Nato og USA som er den sterke pådriveren at man ønsker noe godt samarbeide med Russland med tanke på fred og stabilitet i Europa.

USA har dessuten arbeidet aktivt for å styrte Janukovitsj sitt regime, og investerte 5 milliarder dollar til opposisjonen, og forskjellig støtte for å nå sitt mål. Når man fikk styrtet det korrupte regimet til Janukovitsj stod viseutenriksminister Victoria Nuland stolt frem sammen med opposisjonens ledere der 2 av dem representerer høyreekstreme partier.

Det var derfor en naturlig reaksjon fra Putin å gå inn og okkupere Krim når han så hvordan USA og EU her blandet seg inn i Ukrainas indre anliggender på en helt utilbørlig måte ved i realiteten å bidra aktivt til et statskupp.Når USA og Nato nå rasler med sablene ved å styrke nærværet i Nato-land kan dette bare bidra til å eskalere konflikten,og at Russland og Putin vil føle seg truet slik at også Øst-kraina kommer under russisk kontroll.

Den midlertidige ukrainske statsministeren Jatsjenjuk har skrevet under en politisk avtale med EU, og at en eventuell økonomisk avtale med lån på IMF-vilkår vil uløses hvis opposisjonen også vinner valget knapt den 25 mai.Hvis Jatsjenjuk og opposisjonen vinner valget knapt den 25 mai, og går med på IMF sine lånevilkår, vil dette i realiteten etter min mening resultere i at Ukraina blir delt , og at Øst-Ukraina bir okkupert av Russland.Denne sannsynlige utviklingen kan ikke vestlige ledere være helt uvitende om.I Ukrainas nåværende økonomiske situasjon, og med gassavhengighet av Russland vil lån på IMF-vilkår bidra til at Ukraina vil bli bli en slavebunden stat under IMF og EU , og der de sosiale kostnadene for den ukrainske befolkningen vil bli enorme.Den effektive tyske industrien vil totalt utkonkurrere den nedslitte og lite moderne industrien i Øst-Ukraina og mangfoldige arbeidsplasser vil gå tapt.En Ukrainsk leder som gjennomfører IMF-reformer vil bare kunne holde på sin makt ved å gjennomføre reformene ved rå og brutal politi og militær makt.Det er naivt å tro at IMF og EU vil tape penger så de ønsker nok at en regjering skal bruke makt for å kutte subsidier og andre nødvendighetsgoder til borgerne for å holde bankene skadesløse.Det er totalt usannsynlig at Putin vil akseptere at en slik utvikling skal få skje i et så viktig land for Russland som Ukraina.

Det USA, EU og Nato ønsker er at Ukraina skal knyttes tettere opp til EU både politisk og økonomisk slik at Ukraina blir en uselvstendig stat totalt avhengig både politisk og økonomisk av IMF og EU, og at dermed på sikt kan innlemme Ukraina i Nato.Det er ikke en fremgangsmåte som fremmer fred og stabilitet i Europa, og ønske om et godt samarbeid med Russland.

Hvis ikke USA og Eu skjønner at en evetuell økonomisk avtale med Ukraina på IMF-vikår hvis den nåværende midlertidige regjeringen vinner valget kan bidra til en deling av Ukraina er det ikke Putin som lever i en annen verden, men lederne i EU, USA og Norge.

Mer fra: Kultur