Kultur

Grünerløkka MDG er sterkt bekymret for den fremtidige kvaliteten i Grünerløkkas barnehager!

Om kort tid vil konsekvensene av det borgerlige byrådets budsjettforlik vise seg hos våre aller minste, i omorganiseringen av bydelens mange barnehager. Den eneste grunnen for omorganiseringen er å spare penger.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Miljøpartiet de Grønne mener det er en helt feil prioritering å drive innsparing i den faglige kvaliteten i barnehagene. Det er kortsiktig tenkt og ikke bærekraftig, verken sosialt eller økonomisk. Det som skjer på Grünerløkka er urovekkende i seg selv, men samtidig også et symptom for hele Oslos barnehagepolitikk.

Det er ikke mange år tilbake hvor Grünerløkka av mange ble ansett som uegnet for gode oppvekstvillkår. Bydelen har fortsatt utfordringer, men har de siste årene utviklet seg til å bli en barnevennlig bydel med fine parker, flere lekeplasser, gode barnehager og andre flotte tilbud for barn. Dette har tiltrukket seg småbarnsforeldre og ført til at mange velger å bli boende på løkka i stedet for å flytte ut av byen når de får barn. Grünerløkka MDG er overbevist om at småbarnsfamilier beriker bydelen og gode vilkår for småbarn bidrar til mindre gjennomtrekk og et sunt mangfold.

Det som nå er ferd med å skje kan enkelt beskrives på følgende måte. Bydelens barnehager må årlig spare 11 millioner kroner. For å kunne realisere dette er satt av et engangsbeløp på 4 millioner kr til «omorganisering». Grunnet barnehagelov og bemanningsnorm kan det ikke spares mer på bemanning, men man kan fortsatt spare på lønnsutgifter av fagkrefter. Bydelsadministrasjonen har derfor lagt opp til en plan hvor man skal kutte 8 pedagogisk utdannende enhetsledere gjennom å slå sammen flere til (enda) større enheter. Noen av disse fagpersonene skal erstattes med merkantile (administrasjons- og regnskapsrelaterte) stillinger. I denne sammenhengen må det nevnes at Grünerløkkas barnehager allerede i dag har liten tetthet i pedagogisk utdannet barnehagepersonale.

MDG Oslo hadde i sitt alternative budsjettforslag for 2014 lagt inn 200 millioner kr i frie midler til bydelene for å kunne unngå dette, i tillegg til 5 millioner kr øremerket til vikarbruk i barnehagene. MDG Oslo ønsker også å etablere flere ReMida etter forbilde fra Trondheim kommune. ReMida er et kompetansesenter for kreativ gjenbruk som fremmer kunstforståelse og miljøkunnskap i barnehagene ved å sammenkoble gjenvinning og estetikk. ReMida samler inn søppel og forvandler det til noe vakkert og verdifullt. Til dette hadde vi satt av 2 millioner kr.

Det er ingen tvil om at barnehageledelsene har behov for økt merkantil assistanse. Det er innført nye rapporteringssystemer og administrasjons- og «papirarbeid» har økt uten at det har blitt tilført noen økning i ressursene på 10 år. Med andre ord burde de merkantile stillingene komme i tillegg. Ingenting tilsier at en erstatning av 8 utdannende barnehagelærere med 5 regnskapsførere fører til bedre kvalitet i barnehagene våre, tvert om! Dette fører til mer jobb for alle som arbeider i barnehagen.

Vi som selv har barn i barnehagen setter høy pris på de pedagogiske og menneskelige ressursene i barnehagen. Når vi leverer våre minste fra oss forventer vi en høy grad av ansvarlighet av de som tar dem imot. Barna våre er helt i starten av livene sine og barnehagepersonalet utgjør de viktigste omsorgspersonene utenom oss selv.

Vi foreldre vet også hvor presset personalsituasjonen allerede er i dag og at det er utfordrende å få tak i fagkrefter. Vi opplever ofte sykefravær, økt bruk av vikarer og utstrakt ansettelse av ufaglært personal. De fleste er flinke folk som gjør en god jobb, men her må ledelse og fagpersonell kvalitetssikre disse, både før de får jobb og underveis når de jobber i barnehagen. Vi kan derfor ikke undervurdere betydningen av pedagogisk fagpersonale og ledelse. Barnehagene har blant annet lovpålagt meldeplikt med særskilt oppfølging av barn fra risikofamilier og/eller med nedsatt funksjonsevne. Dette krever både innsikt, innlevelse, metodisk arbeid, kommunikasjon med de foresatte og ikke minst faglig og medmenneskelig oppfølging av de ansatte. I stedet for å svekke den pedagogisk utdannende ledelsen burde den heller styrkes. De nevnte oppgavene kan ikke ledes av rene forretningsførere.

Det er kritikkverdig at planen for «omorganisering» har vært en hasteprosess hvor verken foreldre, ansatte eller folkevalgte har blitt tilstrekkelig involvert eller informert underveis. Vi i Grünerløkka MDG lytter gjerne til berørte foreldre og ansatte. MDG har også en tradisjon å være en stemme for de som vanligvis ikke blir hørt – i dette tilfelle de som enda ikke har språk. Vi arbeider derfor hard med å få med oss de andre partiene i bydelsutvalget til å snu den pågående «omorganiseringen». I tillegg har Grünerløkka MDG tatt initiativ til et åpent folkemøte hvor ansvarlig byråd, bydelsadministrasjonen, fagforening og fagfolk er invitert. Bekymrede foreldre og alle som er interesserte er hjertelig velkommen til å delta! Sted: Deichmanske bibliotek Grünerløkka filial. Tid: Torsdag 03.04. kl. 1900-2100.

På vegne av Grünerløkka MDG

Gerrit Mosebach, leder Grünerløkka MDG

Solveig Arnesen, nestleder Grünerløkka MDG

Patrik Sahlstrøm, BU representant Grünerløkka MDG

Mer fra: Kultur