Kultur

Syv spørsmål om Ukraina og Euromaidan

Ukraina

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Etter tre måneder med blodige protester går Ukraina nå inn i en ny fase. Janukovitsj er suspendert og etterlyst av politiet i hele Ukraina og internasjonalt. Hva har egentlig skjedd?

1. Hvor er Janukovitsj?

Fredag 21. februar 2014 gikk ikke Euromaidan med på en «forliksavtale» mellom daværende president Janukovitsj og opposisjonsledere (Jatsenjuk, Klytsjko og Tjagnybok ). Maidan stilte et ultimatum og tvang politikerne til å vedta presidentens avskjed.

Janukovitsj visste ikke hvor han skulle dra: ikke noe land, heller ikke Russland, ville akseptere ham. Først dro han til sin residens i Kyiv Mezhyhirja. Derifra tok han sammen med noen av sine politiske støttespillere helikopter til Kharkiv, (den tidligere hovedstaden i Ukraina). Regionpartiet hadde samlet seg der for å gjennomføre et landsmøte og erklære Den Sørøst-Ukrainske Republikken. Det gikk ikke helt etter planen. Janukovitsj ringte til Putin med anmodning om å gi garantier til den nye Republikken, men den russiske Presidenten nektet ham. Den lokale Maidan og politiet klarte å stoppe provokatører («titusjker»), mens SBU (den ukrainske politiets sikkerhetstjeneste,) har åpnet en straffesak mot separatister. Etter å ha tilbrakt natten i Kharkiv, nektet Janukovitsj å delta i landsmøtet. Han spilte inn en videomelding til det ukrainske folket og reiste videre med et helikopter til sin hjemby, Donetsk. Der forsøkte han å rømme med to private Falcon fly til Russland. Grensevakter nektet ham avgang siden den ikke var formelt godkjent. Sent på kvelden den 22. februar dro hans bilkortesje, omringet av trafikkpolitiet, til Krym-halvøya. Sent på kvelden den 23. februar spurte han sine vakter om de ville følge ham videre. Noen av dem valgte til å bli igjen. Dermed kjørte Janukovitsj i en ukjent retning.Den 26. februar kom det en appell fra Janukovitsj til det ukrainske folket hvor han anser seg selv som en legitim president som søkte politisk asyl i Moskva. Dessverre finnes det igjen øyevitner som har snakket med ham direkte. Dermed vet man ikke for sikkert om dette ikke er en russisk propaganda. SBU mener fortsatt at han er i Ukraina og russisk styrkedemonstrasjon i Krym kan være en manøver for å «redde» Janukovitsj.

2. Hvorfor er Russland så interessert i Ukraina?

Russland ser på Ukraina som en russisk provins. Ukraina har vært underlagt Russland i en lang periode. Historien viser til mange mislykkede opprør mot Russland. Noen kjente russere betrakter ikke Ukraina som en selvstendig nasjon, med eget språk, historie, mentalitet, kultur og tradisjoner. I moderne Russland finnes det rene fascistiske grupperinger som praktiserer fysisk og psykisk vold mot de som er annerledes, inkludert ukrainere. Putin «mister ansiktet» hvis han mister innflytelse over Ukraina.

Russland vil også ha billig arbeidskraft. Hvis Ukraina forblir et fattig land, da blir ukrainere nødt til å reise til storbyer, som Moskva. Etter russiske lover får ukrainere 30 % mindre betalt enn russere for samme type arbeid. Dette er svært fordelaktig for Russland.

Russland vil også ha tilgang til ressurser i Ukraina. Blant annet er Russland interessert i detmilitærindustrielle komplekset i Dnipropetrovsk, som produserer våpen, Zaporizzja Atom Kraftverk som med sine 6 atomblokker og 4 kullblokker er det største i Europa. Dette kraftverket produserer ¼-del av energien i hele Ukraina.

3. Er Russland farlig å ha som nabo for et nyfødt demokrati i Ukraina?

Ja, det er allerede flere russiske toppolitikere som har uttalt seg om at de vil sende militære tropper til Ukraina for å beskytte russere mot «ekstreme nasjonalister» som har overtatt makten. Dessuten er det flere ekstreme prorussiske grupperinger i Ukraina som har i oppgave å destabilisere situasjonen, lage bråk og provokasjoner. De har samlet seg på Krym halvøya. Situasjonen på Krym er så spent at man ikke kan utelukke nye sammenstøtt med russiske militante og bruk av våpen mot sivile. Det er umulig å forutse hvordan Russland kommer til å reagere. Foreløpig har Russland trukket tilbake sin ambassadør i Ukraina og spredt rykter om at det er farlig for russere å befinne seg der. Det eneste som er sikkert er at Russland kommer til å fortsette informasjonskrigen mot Ukraina, baksnakke og sabotere alle demokratiske endringer, lage flere myter og bruke splitt-og-hersk teknikken. Det er helt sikkert at Russland også vil bruke økonomiske sanksjoner, for eksempel å stoppe import av ukrainske varer, revidere gasspriser osv.

4. Hva er Euromaidan, Maidan og Automaidan?

Opptøyene i Ukraina startet da studenter kom ut for å demonstrere for en samarbeidsavtale med EU. Akkurat som i 2004 trakk man til Maidan Plassen, eller Uavhengighetsplassen. Derfor heter det hele Euromaidan.

Man bruker også navnet Maidan, som egentlig betyr «tinget», «folkestyret», der folk samles og bestemmer i felleskapet. Deretter blir oppgaver delegert til valgte representanter. Opposisjonsledere Jatsenjuk, Klytchko og Tjagnybok er klassiske eksempler på akkurat dette. Maidan er demonstranter på Uavhengighetsplassen i Kyiv eller alle andre steder i Ukraina.

AutoMaidan – er Euromaidan «på hjul». Det er folk som kjørte rundt i organiserte kolonner og protesterte der korrupte politikere bor eller jobber.

Maidan var støttet av de fleste i Ukraina på tvers av geografi, språk, alder og sosiale lag. Først var det studenter som begynte å demonstrere for samarbeid med EU. De ble brutalt slått ned av regimet. Deretter kom deres foreldre ut for å beskytte sine barn og deres verdier. Deretter var det middelklasse, eiere av små og mellomstore bedrifter. De ble skviset ut av markedet av Janukovitsj-klanen. Man forsøkte å sentralisere alle virksomheter i landet, for at det skulle bli lettere å kontrollere dem. Store offentlige virksomheter var lettere å privatisere for deretter å pumpe penger ut av dem. Såkalte «afghanere», en gruppe krigsveteraner som ikke fikk garanterte pensjoner og medisinsk behandling som resultat av «reformer», har også støttet Maidan. Noen oligarker, f. eks. Petro Porosjenko, sjokolade-kongen som eier TV 5-kanalen, var også blant demonstrantene. Det var mange andre grupper som på en eller annen måte ble berørt av Janukovitsj-regimets økonomiske og politiske «forbedringer». Mennesker fra ulike regioner, sosiale lag, i ulik aldre og med ulike språk sto sammen mot urett, korrupsjon og for nye verdier, demokrati, åpenhet og velferd for alle. Leger, sykepleiere, jurister jobbet gratis hjemmefra og direkte på Maidan. Folk fra hele landet sendte klær, mat, medisiner, penger osv. til demonstrantene. Journalister ble skutt, slått og truet, men de har aldri sviktet folket sitt.

«Maidaner» har vært etablert nesten i alle 25 fylkene i Ukraina. I Øst-Ukraina som i Vest-Ukraina. I Øst-Ukraina var det flere nølere som ikke har deltatt på Maidan aktivt, men som heller ikke har sagt noe imot. Den tragiske historien er selvfølgelig grunnen til det. I løpet av siste hundre år har Ukraina opplevd to verdenskriger, to organiserte sulteperioder, tre revolusjoner, undertrykkelser osv. Landet har levd under motstridende systemer slik som kapitalisme og sosialisme. I følge planen skulle vi nå ha bodd under et kommunistisk styre. Derfor var mange i Øst-Ukraina redde for å bli slått, kidnappet, torturert og drept igjen, slik det skjedde med deres forfedre.

5. Hva er AntiMaidan?

AntiMaidan er mennesker som støttet Janukovitsj. Ofte var de organisert og betalt av Janukovitsj-myndighetene. De er ikke så mange. Det er først og fremst provokatører («titusjker») og spesialstyrken «Berkut». Det var ca. 8 000 Berkut med 20 ledere og omtrent like mange «titusjker». Grunnen til at de holdt ut så lenge var at de hadde våpen og full støtte fra myndighetene.

Andre som støttet Janukovitsj-regimet var menneskene som satt i lokale myndigheter og var vant til å leve av bestikkelser. De er ikke interessert i å endre noe. Etter de blodige sammenstøtene tok flere politikere, diplomater, akademikere, representanter for rettssystemet avstand fra dette og nektet å representere den regjerende makten. Det er svært sørgelig at Ukrainas nåværende ambassadør til Norge, Jurij Onisjenko, valgte fortsatt å støtte det blodige regimet selv etter flere oppfordringer fra ukrainere i Norge om å ta avstand.

Oligarker som Ahmetov og Firtasj, var imot terror og bruk av våpen mot demonstranter, men de har tjent store formuer sammen med Janukovitsj-klanen. De valgte derfor å ikke stoppe blodbadet.

Faktisk så hadde ikke Janukovitsj noen som sto fram gratis for hans ideer. Det var kun de som ble betalt for å støtte ham. Det var bare en lettvint jobb for dem.

6. Hvor er Jusjtsjenko?

Han har dessverre ikke vært sammen med folket. Han bor fortsatt i Kyiv og skriver memoarer. Det har gått rykter om at han har endret seg personlig etter forgiftning, det gikk veldig inn på ham.

7. Er Ukraina splittet i to: ukrainsk og russisk?

Nei, dette er russisk propaganda. Ukraina har faktisk aldri vært så samlet mot et felles mål som nå. Det er en stor nasjonal oppreisning.

Jeg selv er halvrussisk og har bodd halve livet i Øst-Ukraina. Besteforeldrene mine valgte å bosette seg i Ukraina under andre verdenskrig, fordi det var mye varmere klima i Ukraina og matjorden er mye bedre her i motsetning til i den russiske byen Kursk hvor de kom fra. De bodde i Ukraina resten av livene sine. Deres tre barn har bodd i Ukraina hele livet og snakker både ukrainsk og russisk. Det samme gjelder deres etterkommere, inkludert meg. Det har aldri vært noe forbud mot russisk eller noe annet språk i Ukraina. Hvorfor skulle mennesker som har vært naboer i hele sitt liv plutselig være fiender? Det høres veldig ulogisk ut og kjennes ikke riktig i det hele tatt.

Ukraina har vært et flernasjonalt land i mange hundre år. Ulike folkeslag har vandret gjennom Ukraina i flere tusen år og det har satt spor i kulturen. Hvorfor skal de plutselig krige? Det er overdrevet i massemediene.

Mer fra: Kultur