Kultur

Tullebukker på tur

Nils og Ronny er tilbake med sine klassiske reportasjer fra uvante deler av verden, fortsatt så avvæpnende sjarmerende at de får selv colombianske militære til å smile.

Dagsavisen anmelder

REISEDOKUMENTAR/ROAD MOVIE

«Walkabout»

NRK1, premiere i morgen

- Det verste som kan skje er at vi blir tatt av dage på forferdeligste vis, konstaterer den fryktløse duoen i første episode av denne ny runden «Walkabout». Nils og Ronny er i Colombia, det eneste landet i Latin-Amerika hvor det foregår en væpnet konflikt. Her har 600.000 mennesker blitt drept i kokainkrigen mellom myndighetene og forskjellige narko-paramilitære grupper de siste årene. Disse gruppene av paramilitære gærninger, som Nils Wærstad kaller dem, massakrerer lokalbefolkningen for å få kontroll over kokainproduksjonen.

I dette landet bor 40 prosent av befolkningen i fattigdom. Samtidig er Colombia på topp tre av landene i verden hvor folket sier seg lykkelig over å bo, et paradoks som Nils og Ronny skal se nærmere på ved å drive sin helt egen form for antropologisk journalistikk - i nærkontakt med helt vanlige folk på gateplan.

Skal vi ta opptakene deres helt bokstavelig, kan et av svarene muligens være at colombianerne overlever ved å heller ta seg en skikkelig fest enn å bekymre seg over dagen som kommer i morgen.

Nils og Ronny har det med å havne i hyggelige lag, det har vi jo sett på TV før, og her drikker, synger og smiler, vrikker og nikker den norske duoen seg gjennom store deler av Colombia. I den grad at colombianerne blir bekymret, og sørger for at de to får politivakt.

De to nordmennene på tur har en avslappet, sjarmerende og liketil stil, de er uhøytidelige og avvæpnende som få, og trenger ikke verbalspråk for å få god kontakt med folk. At de kommer fra et land utrolig langt unna, og er ikledd bunad hjelper sikkert også. Tanken deres er at eksotisk framtreden og klovnerier skal vekke mye oppsikt, liv og røre, som igjen skal virke avskrekkende på eventuelle kriminelle, som foretrekker å gjøre sitt i det skjulte. Det later til å fungere.

Det er 15 år siden NRKs seere for første gang fikk oppleve Nils og Ronny på rundreise, og duoen lager reportasjer etter den tilsynelatende samme lykke-og-fromme-metoden som tidligere. De har også brukt to år på denne nye serien i ni episoder.

Å lage reportasjer basert på tilsynelatende spontane hendelser krever svært proffe og uredde folk, og våre to reiseledere vet også å ta skikkelig regisserende grep. Faktisk i den grad at de lager talentkonkurranse for en hel småby. Grepet med en norskcolombiansk talentiade er imponerende nok i seg selv, men det blir kanskje noe i overkant jippo-preg over det hele.

Samtidig skjer det nok utenom guttas kontroll til at showet lever av seg selv. Og siden de bare er to TV-produsenter på tur, må de basere seg litt på tilfeldighetenes spill, eller som det så talende står i rulleteksten under fotografer: «Nils Wærstad. Ronny Fredriksen. Tilfeldig forbipasserende.» Og etterpå har nok klipper Helge Billing hatt en heftig jobb med å få alle opptakene til å henge sammen til en forestilling med god flyt.

De vet hvordan man fordeler poengene i en god historie, så etter hvert får vi vite hvorfor de i all verden må ha med seg en geitebukk bak i bilen. Det hjelper sikkert også at disse to nordmennene er proffe globetrottere, som har mange tusen mil på baken. (At de nærmer seg 50 år begge to, har heller ikke gjort dem noe tyngre der bak). Disse to karene er ikke så naive og godtroende som de lokale antar, men at colombianerne tror nettopp det er noe av det som gjør «Walkabout» til trivelig underholdning.

At Nils og Ronny ute på tur opplever mer fest og gøy enn dramatikk, mer sukkerbrennevin og rom enn kuler og krutt (heldigvis) gjør ikke Colombia-turen mindre underholdende. Vi har derimot opplevd dem på reiser før som har gjort sterkere følelsesmessig inntrykk tidligere. Det blir kanskje noe mer nerve i reportasjene fra det konkursrammede Detroit, og oppholdet deres i den innesperrede Gazastripen.

reidar.spigseth@dagsavisen.no