Kultur

Hagens forslag er et ekko fra DDR

Er det Frp`s fulle alvor at de vil etablere en intergeringsetat?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det var noe som dukket opp i meg da jeg så og hørte Carl I. Hagen (Dagsnytt Atten, 17/2) presenterte Frps forslag om å etablere en integreringsetat i Oslo. Jo, et ekko fra DDR.

DDR, som med sine direktorater skulle sørge for sikkerhet og at folket i Øst-Tyskland oppførte seg slik myndighetene ville ha det. Med et Stasi, et sikkerhetspoliti, som hadde alle fullmakter til å føre kontroll gjennom ransakelser, og til å følge opp et finmasket nettverk av tystere og angivere. Og med rett til å iverksette straffereaksjoner.

Er det Frp`s fulle alvor at de vil etablere en intergeringsetat? Et integreringsvesen som skal kartlegge alle Oslos innvandrerfamilier med barn under seks år, og å komme med uanmeldte undersøkelser hos disse? For å forsikre seg at forelderen har igangsatt og fulgt opp etatens retningslinjer om språkundervisning av barna, at det i leiligheten ikke finnes TV-er som kan ta inn noen andre kanaler enn de norske, at barna regelmessig er ut for å leke med norske barn, sier ja, takk til bursdagsselskap hos etnisk norske barn, og at mor leser norske eventyr for barna ved leggetid?

Og som skal kontrollere at barna ikke har vært (eller skal) på feriebesøk hos slektninger i foreldrenes opprinnelse land? At barnevernet pålegges å være rapportører til integreringssetaten om hva de får kjennskap til av barns manglende språkferdigheter? Skal etnisk norske stimuleres til å tyste på nabofamilier som de mener lurer seg unna norskundervisning for barna? Skal de som avsløres anses som «svikere» av integreringssetatens direktiver, og som skal straffes gjennom fratakelse av økonomiske stønader de mottar? Og skal det bakerst i arsenalet av sanksjoner ligge etatens konstatering av omsorgssvikt, som det tilligger barnevernet å etablere sak på? Som kan medføre at foreldrene mister omsorgsretten?

Er det dette som ligger i Carl I. Hagens og Frps intregreringsetat?

Mer fra: Kultur