Kultur

Diktersensasjon til Oslo

Den danske forfattersensasjonen Yahya Hassan har med seg livvakt når han kommer til Oslo for første gang, fredag om to uker.

Yahya Hassan kommer til Litteraturhuset i Oslo som del av programmet på Morsmålsdagen 21. februar. Den 18-årige poeten har stått for tidenes skandinaviske diktsensasjon ved å selge over 100.000 eksemplarer av sin debutbok «Yahya Hassan - Digte» i fjor. Her skriver han om en oppvekst med mishandling i innvandrermiljø, og har uttalt at han vil ta et oppgjør med sin foreldregenerasjon.

Truet på livet

Etter utgivelsen i oktober har det stormet rundt Yahya Hassan. Han har mottatt en rekke drapstrusler, dansk politi etterforsker flere av dem som alvorlige. I november ble han angrepet på åpen gate i København. En planlagt opplesning i Odense senere samme måned ble først avlyst da politiet ikke kunne garantere for sikkerheten hans. Etter skarp kritikk fra en rekke danske politikere i Folketinget fant opplesningen likevel sted, under massivt politioppbud og flyforbud i området

- Det er et stort sikkerhetsopplegg rundt Yahya Hassan. Han kommer til Oslo med egen livvakt. Vi har orientert PST om at Hassan kommer og PST vil være til stede på arrangementet, sier Eva Rekve, prosjektkoordinator for Morsmålsdagen 2014 i Oslo.

Morsmål og identitet

Den Norske Litteraturfestivalen på Lillehammer har allerede gått ut med Yahya Hassan som et av sine store programnavn til festivalen som finner sted 20-25. mai.

Nå blir Hassans første opptreden i Norge på Morsmålsdagen i Oslo 21. februar, hvor det blir en rekke arrangementer og debatter dagen gjennom på Litteraturhuset. Yahya Hassan skal lese opp dikt, og delta i en panelsamtale om morsmål, språk og identitet, sammen med den samiske joikeren Inga Juuso, og skuespiller og forfatter Veronica Salinas fra Argentina, bosatt i Oslo. Panelet ledes av Ali Esbati.

- Til panelet har vi invitert tre forskjellige kunstnere av ulik bakgrunn, alder og nasjonalitet. Hassan er en spennende stemme, en modig og god poet. Han har karakterisert dansk som sitt skolespråk og arabisk som sitt hjemmespråk. Hva gjør denne dobbeltheten med identiteten hans og diktene hans? Det skal vi diskutere på Morsmålsdagen, sier Rekve.

Morsmålsdagen 21. februar er en nasjonal markering med arrangementer over hele landet. Det er et samarbeid mellom foreningen Leser søker bok, Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring, Det flerspråklige bibliotek og Senter for Flerspråklighet ved UiO.

Yahya Hassans «Digte» er nå under oversettelse til norsk av Pedro Carmona Alvarez, og utgis til våren på CappelenDamm. Oslo-besøket kom i stand gjennom Dansk Forfattersentrum. Morsmålsdagen på Litteraturhuset åpnes av nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein.

- Jeg håper og tror folk skjønner at dette er en festdag for morsmålet. Vi er ikke ute etter å skape kontrovers, understreker Rekve.

bernt.erik.pedersen@dagsavisen.no