Kultur

Den gylne timen

Majorelle-hagene i Marrakech er et av byens mest turistinfiserte reisemål. Men om du står opp tidlig nok, kan du oppleve ørkenrosen fra sin skjønneste side.

Klokken 07.55 er en god tid å være våken på i Marrakech. Solen henger fortsatt lavt i horisonten, trafikken kan forseres uten dødsangst, og i bakgatene er det fredelig nok til at du kan høre lyden av føtter mot den støvete asfalten. Også utenfor de velkjente Majorelle-hagene er det behagelig stille. Bare meg selv, noen rastløse duer, en vennlig vaktmester ved navn Habib og rundt tjue taxier på rekke foran inngangspartiet.

- De venter på turistene, sier Habib mens han koster opp sjåførenes sneiper i en liten haug. - Det er bare 10 minutter herfra til hovedmarkedet.

Jeg hadde hørt at Majorelle-hagene var et populært reisemål og at man mer eller mindre bør legge fra seg ethvert håp om å få nyte det i fred, men akkurat hvor ettertraktet kan egentlig en halv hektar stor, privateid park være?

- Vil ikke mange av taxiene vente forgjeves?

Habib stopper kostingen, ler lydløst og klør seg i barten.

- Du kom hit til riktig tid, venn. Åtte til ni er den gylne timen. Før bussene kommer.

40 års arbeid

Problemet med et sted så vakkert som Majorelle-hagene, slik det så ofte er med verdens små og store undre, er selvsagt at du må dele det med andre.

Marrakech kan være et slitsomt sted på en rolig dag, og etter at kunstner og arkitekt Jacques Majorelle åpnet dørene for offentligheten i 1947, har anlegget vært et lindrende sted for prøvede nerver. Og når Habib vrir om nøkkelen og slipper meg løs i den kjølige tunnelen av bambus og palmetrær innenfor, blir det fort åpenbart at de rundt 40 årene Jaques Majorelle viet til hagene, ikke var bortkastede. Mannen produserte mange kunstverk gjennom livet, men det er dette stedet som står igjen som hans mesterstykke. Etter hans død ble Jardin-Majorelle kjøpt opp og reddet fra nedleggelse av den legendariske motedesigneren Ylves Saint Laurent, som selv gikk bort i 2008.

Reisevant par

Saint Laurents aske er gravlagt her under en kjølig sirkel av bambustrær, der kjærestepar foreviger navnene sine i størknet sevje. Det er ved dette minnesmerket jeg møter Avon og Hazel, de eneste andre som har stått opp tidlig for å oppleve den gylne timen.

- Vi har alltid de samme morgenrutinene, enten vi er ved Geysirene på Island eller Trevi-Fontenen i Roma, sier Avon. - Er du ute tidlig nok, ser du disse stedene på en helt annen måte. Når turistene kommer, forsvinner mye av skjønnheten for min del.

Solen kommer

Den gylne timen Habib refererte til, handler ikke bare om stillheten og fraværet av turgruppene; det er også en beskrivelse av effekten morgensolen har på vegetasjonen. Det varer ikke i mer enn noen få minutter, men plutselig - rundt halv ni - viker skyggene og etterlater hagen i en varm, gyllen glød. Hovedbygningen, som huser et eget museum for kunst og berberkultur, stråler i en koboltfarge som er blitt kjent som «majorelleblått».

Når du vandrer nedover alleene, nyter de små vannspeilene og den eksotiske vegetasjonen, kjenner lukten av sitrusblader og hører kvitringen fra de rundt 15 fugleartene som har sine hjem her, er det lett å forstå hvorfor hagene fylles med turister fra morgen til kveld.

Bussene kommer

Og der, klokken ni presis, høres den skarpe lyden av et busshorn på andre siden av muren. Kort tid etter har fuglekvitteret og sildringen fra fontenene druknet i småprat, den kunstige klikkingen fra smarttelefoner og nøye gjennomtenkt fottøy mot gangveiene.

Habib hadde rett. Den gylne timen er over. Og i det jeg pakker kameraet ned i vesken og setter kursen mot utgangen, overhører jeg en godslig dame med britisk aksent som entusiastisk proklamerer til sin mann:

- Er det ikke vakkert? Og så fint at vi kom hit før alle andre! (NTB Tema)

Reisefakta

Marrakech, sørvest i Marokko, er landets fjerde største by med sine ca. 909.000 innbyggere.

Reise dit: Norwegian har daglige avganger til Marrakech fra Gardermoen, ofte til rimelige priser. Fra flyplassen er taxi løsningen de fleste går for, med mindre man har gjort avtale med hotellet om henting. Regn med å betale mellom 50 og 100 dirham. Alternativt går 19-bussen hver halvtime fra terminalen til hovedmarkedet Jemaa El-Fnaa og videre inn i nyere deler av byen. Linja følger hovedgatene, og passerer en rekke hoteller og landemerker. 30 dirham for en vei, 50 for tur-retur.

Transport rundt i byen: Taxi eller til fots anbefales. Via hovedveiene er bussene et godt alternativ.

Sesong: Året rundt, men temperaturen i november-januar kan bli lav, særlig om kveldene. Dette er tida færrest turister besøker byen.

Valuta: Valutaen i Marrakech, dirham, er kun tilgjengelig i landet, og kan ikke bringes utenfor grensene. Pass derfor på å bruke opp alt av kontanter før du setter deg på flyet hjem. Konvertering fra euro eller dollar gjøres lettest ved ankomst. Kroner kan være vanskeligere å veksle inn. 100 kroner = 75 dirham.

Overnattingstips:

Budsjett: Hotel Toulousain, 20 minutters fottur fra Jemaa El-Fnaa, tilbyr rene, rimelige og romslige værelser for en slikk og ingenting. Den kjølige hagen og en overraskende god frokost (inkludert) gjør dette til en budsjett-favoritt. http://www.hoteltoulousain.com/

Middels: Riad Les Lauriers Blanc er relativt rimelig og har god beliggenhet. Tilbyr rolig, intime værelser og autentisk, orientalsk stemning. http://www.riadlauriersblancsmarrakech.com/

Luksus: Riad Le Clos des Arts er et ganske nytt hotell, og regnes som en av de beste og mest intime Riad-opplevelsene i gamlebyen. (Med Riad menes et tradisjonelt arabisk hus konvertert til gjestehus). Få rom, så bestill god tid i forveien. http://www.leclosdesarts.com/

Mat: Marrakech har i de siste årene blitt en internasjonal by med internasjonale restauranter, men ingenting slår en middag på Jemaa El-Fnaa etter mørkets frambrudd. Dette er stedet både lokale og turister kommer for å spise og prate. De 200 bodene som opererer på plassen, er under strengt oppsyn av myndighetene, og kan ansees som fullstendig trygge.

Majorelle-hagene

Et privateid hageanlegg i Marrakech, Marokko.

Grunnlagt av kunstner Jaques Majorelle og åpnet for offentligheten i 1947. Ble kjøpt opp av motedesigner Yves Saint Laurent og drives nå som et museum.

Åpningstider: Oktober til april, kl. 8 til 17.30. Mai til september, kl. 8 til 18. Under Ramadan, kl. 9 til 17.

Inngangspris: 50 dirham for hagen og 25 for museet. Det anbefales på det sterkeste å kjøpe billetter til begge.

For å komme deg til Majorelle-hagene, ta en rask taxi fra hvor som helst i byen. Fra hovedmarkedet Jemaa-el Fnaa betaler man vanligvis et sted mellom 30 og 50 dirham.

Mer fra Dagsavisen