Kultur

Videregående yrkesfaglig opplæring

Forsker hos FAFO, Gudmund Hernes, har sluttevaluert Reform 94, som Gudmund Hernes innførte som statsråd.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Nå har forskere funnet ut at frafall fra videregående opplæring på yrkesfag hovedsakelig skyldes elevenes atferdsproblemer i grunnskolen, i tillegg til psykiske problemer. Det er altså elevenes egen skyld.

Etter et langt yrkesliv innen for opplæring mener nok mange av oss at skole og opplæring er til for barn og ungdoms skyld, og ikke omvendt. Så hvis ca halvparten av all ungdom som velger yrkesfaglige studieretninger, ikke fullfører videregående opplæringen innen tilmålte fem år, må årsaken være tilretteleggingen av opplæringen, og ikke å finne hos elevene!

Det kan altså være at det er forskningen og innretningen på selve den yrkesfaglige opplæringen det er noe i veien med. Kanskje helt tilbake til Reform 94? Men siden det var forsker hos FAFO, Gudmund Hernes, som har sluttevaluert Reform 94, som Gudmund Hernes innførte som statsråd i daværende Kunnskapsdepartement, Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet, er det kanskje ikke så rart at eventuell systemfeil ikke er blitt oppdaget.

Nå har visst myndighetene begynt å innse at noe må gjøres. Etter 10-15 år eller mer med et dramatisk frafall fra videregående yrkesfaglig opplæring er det på høy tid! Det rare er at presse og media ikke har slått hardere ned på at inntil, som nå, 55% av guttene og 39% av jentene som har valgt yrkesfaglig videregående opplæring, starter på voksenlivet uten annen ufullført skolegang enn grunnskolen.

Mer fra: Kultur