Kultur

Den enkle veien inn i Den norske kirke og den byråkratiske veien ut

Automatisk innmelding av nyfødte i trossamfunn er godkjent praksis i Norge. Elektronisk utmelding, foretatt av livsynsmyndige og voksne er ikke godkjent praksis. Er ikke tiden inne for å stille strengere krav til innmelding enn til utmelding?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Fortrolig med automatisk innmelding?

Ved fødselen blir man automatisk "tilhørig" og innført i medlemsregisteret i Den norske kirke dersom man har en foresatt som er medlem. For alle barn, også de som ikke døpes, blir automatisk innmeldt i Den norske kirkes medlemsregister, dersom de har en foresatt som er medlem. Denne automatiske innmeldingen skjer uten at det blir gitt beskjed til foresatte om innmeldingen. Dette følger av kirkelovens § 3, andre ledd.

Barna blir stående registrert til de fyller 18 år, selv om 15 år er da man blir livssynsmyndig.

Er praksisen med innmelding av umyndige barn uten at foresatte informeres OK? Eller er tiden inne for å oppheve kirkelovens § 3, andre ledd om «tilhørige» i Den norske kirke.

Ikke fortrolig med elektronisk utmelding

For å melde seg ut av Den norske kirke er prosessen annerledes. Her kreves en skriftlig underskrevet utmelding som må sendes med posten, da elektronisk utmelding ikke er godkjent. Stålsettutvalget vurderte det som for tidlig å åpne for elektronisk ID (MinID/BankID) ved ordinær inn- og utmelding, fordi de antar at mesteparten av befolkningen ikke er fortrolige med slike registreringsformer.

Jeg mener at Stålsettutvalget undervurderer befolkningens fortrolighet til elektronisk ID og håper departementet gjør det mulig å ta i bruk elektroniske løsninger, som supplement til skriftlige/signerte meldinger, slik at de som allerede er komfortable med en ID har denne muligheten.

Er du også medlem i Den norske kirke uten at du vet det?

Da Den norske kirkes elektroniske medlemsregister ble etablert på slutten av 90-tallet, besluttet Kirkedepartementet at det ville bli for dyrt å skrive inn opplysningene fra de lokale kirkebøkene. I stedet valgte staten å gi Den norske kirke en kopi av Folkeregisteret, og deretter la kirken selv ta ut personer man mente ikke var medlem. Denne metoden innebar at tusenvis som i tiårene før meldte seg ut av Den norske kirke, eller som aldri har vært innmeldt, ble registrert som medlemmer i Den norske kirke. Aksepterer vi at tusenvis av borgere er snikinnmeldt i Den Norske kirke?

Jeg mener tiden er inne for å stille strengere krav til innmelding og forenkle utmelding. Dette gjøres ved å;

- oppheve kirkelovens § 3,2 ledd om tilhørige i Den norske kirke

- gjøre elektronisk utmelding av kirkesamfunn mulig

- pålegge Den norske kirke å sende et brev til alle kirkens medlemmer for å opplyse dem om at de er registrert som kirkemedlemmer.

Se fra 4. avsnitt: http://www.regjeringen.no/nb/dep/kud/dok/nouer/2013/nou-2013-1/26/2/1.html?id=711538

Mer fra: Kultur