Kultur

Statsløse Statoil

Det finnes eksempler på at denne metoden har kostet mer enn den smakte.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

239 årskverk skal outsources fra Statoil. Oljeselskapet har funnet ut at det er penger å spare ved å overlate deler av virksomheten til andre. Derfor overføres eiendomsdriften til Coor Service Management. Økonomi og finans settes ut til Accenture. IT overtas av Capgemeni. De ansatte som mister jobben sin i Statoil kan ikke annet enn å håpe på at de nå får fortsette å jobbe for ett av de tre utenlandske selskapene.

Statoils begrunnelse er at de på denne måten kan spare penger. Eller for å si det med selskapets egne ord: «Et solid forretningsmessig rasjonale» som «vil gjøre oss i stand til å styrke vår konkurranseevne ved å redusere kostnadene og øke fleksibiliteten, samtidig som vi opprettholder riktig servicenivå».

Det har tidligere lekket ut at Statoil planlegger å kutte så mye som 1.000 stillinger ved hjelp av outsourcing. Det er ekstra betenkelig at Norges fremste flaggskip nå velger å flagge ut deler av virksomheten. Statoil er et norsk selskap, og det må det fortsette å være. Det er ubegripelig at et så stort selskap ikke skal kunne sørge for lønns- og arbeidsvilkår på norsk nivå.

Det er også knyttet stor usikkerhet til hvor mye penger det er å spare på slik tjenesteutsetting. Det finnes eksempler på at denne metoden har kostet mer enn den smakte for bedrifter som har benyttet den. I tillegg fjerner man viktig kompetanse fra selskapet. Og når det gjelder IT, er sikkerhet et viktig element.

Statoil bør få klar beskjed fra sin største eier, staten, om at selskapet er norsk, skal fortsette å være norsk, og beholde flest mulig funksjoner i selskapet, i stedet for å spare penger ved hjelp av sosial dumping og svekking av arbeidstakernes kår.

Mer fra: Kultur