Kultur

Overbevisende dokudrama

To tøffe karer går i krigshelten Jan Baalsruds spor i denne glimrende dokumentarserien og gjenforteller en historie som fascinerer.

Dagsavisen anmelder

DOKUMENTAR

«I Jan Baalsruds fotspor»

NRK1 i kveld

Denne dokumentaren handler om motstandsmannen og krigshelten Jan Baalsrud, og hvordan han mot alle odds overlevde de ekstreme påkjenningene han ble utsatt for under flukten fra tyskerne i Lyngsalpene vinteren 1943.

Historien er kjent for mange, men denne historien er altså ikke dramatisert siden Arne Skouen laget film av den i 1957. I denne serien har de to erfarne spesialsoldatene Rune Gjeldnes og Ronny Bratli gått fluktruten til Baalsrud selv, for å finne ut hvordan han klarte å overleve turen i vinterfjellet. De formidler en gripende historie, men det skyldes ikke at de to karene legger på svøm i iskalde fjorder slik Baalsrud måtte, at de går ute i vinterfjellet i gjennomvåte, isstive vadmelsuniformer og tar den samme 200 kilometer lange turen på egne bein. Det som virkelig gjør inntrykk er møtene de to militære har med folk i området, som selv møtte og var med på å hjelpe Baalsrud da han dukka opp på trammen deres for 70 år siden. Øyenvitnene forteller levende, beskjedent og uromantisk om minnene. Samtalene forteller også om tapperheten vanlige folk viste i krigstid, da det å gi en motstandsmann hjelp innebar represalier og død. Baalsrud selv understreket selv i sin tid at han ikke ville klart seg uten hjelpen han fikk underveis, og han er selv med her i form av gamle film- og lydopptak.

Dokumentaren viser at vi tåler å få gjenfortalt historier fra krigen, når den blir så levende og ramsalt fortalt som her. Duoen Bratli og Gjeldnes oppsøker hus, koier og steinknauser som krigshelten selv kom over den gangen. De forsøker å gjenoppleve turen så realistisk som mulig i den ville naturen, mens de reflekterer over hvor tøff og hvor heldig Baalsrud i sin tid i disse vinterdagene i 1943.

De to vandrerne snakker også med en slektning av en lensmann som den gang varslet tyskerne om den mistenkelige fiskeskøyta som Baalsrud og kameratene befant seg på, og som gjorde at motstandsmennene ble avslørt og drept av okkupantene. Bildene av de drepte mennene, funnet i en massegrav i frigjøringsdagene, er egnet til å understreke krigens grusomhet for oss den dag i dag. Dette er sterk og levende historieformidling, så godt laget at den bør inn i grunnskolens pensum. Harald Zwart skal få problemer med å lage sin film om Jan Baalsrud like gripende.