Kultur

Ungdommen opp i røyk

Cannabismisbruk er et økende samfunnsproblem. Særlig blant ungdom er det mange som sliter med alvorlige problemer som følge av cannabisavhengighet. Legalisering gjennom statlig kontrollert salg vil neppe løse dette problemet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Leder i Foreningen for human narkotikapolitikk Arild Knutsen publiserte et innlegg "Besynderlig forskerutspill mot narkotikapolitisk standpunkt" 01.01.14 hvor han viser til en NRK-reportasje om cannabis sendt 28.12.13. Reportasjen handler om rusforskning som avdekker at forholdet mellom innholdsstoffene i cannabis har blitt endret de siste årene og at man har blitt flinkere til å dyrke fram planter som har et høyt rusgivende stoff og lavere innhold av det psykosedempende stoffet.

På bakgrunn av disse opplysningene anslår rusforsker Bretteville-Jensen at denne endringen av cannabis har betydning for farligheten av cannabis ved at flere kan bli avhengige, få psykoser eller mentale lidelser. Ferske tall fra Norsk Pasientregister viser i tillegg en stadig økning av antall personer som søker hjelp til å få bukt med sin cannabisavhengighet.

I forlengelsen av dette uttaler Bretteville-Jensen at denne nye kunnskapen bør tas i betraktning og få betydning i debatten om legalisering. Hun uttalte blant annet at de som kjemper for legalisering må ta innover seg at cannabis ikke lenger er så «uskyldig». Dette reagerer Knutsen kraftig over og uttaler i sitt innlegg at en rusforsker bør fremme objektive vurderinger og ikke uttrykke seg «bastant» om ruspolitikk. Knutsen slår fast at det ikke er slik at de som kjemper for legalisering gjør det fordi de mener at cannabis er uskyldig.

Knutsen kritiserer Bretteville-Jensen for å tillegge ham og andre med tilsvarende syn, standpunkter de ikke har. Han går imidlertid ikke nærmere inn på om han anser cannabis som farlig eller ufarlig, ei heller i hvilken grad dette har betydning når det gjelder hans standpunkter om legalisering.

Knutsens klare syn er at det er totalforbudet som er årsaken til at cannabis har blitt sterkere og at cannabisavhengighet taler for at staten må ta over markedet.

Det er imidlertid mange personer som sliter med cannabismisbruk, både av vanlig hasjmisbruk og av den sterkere typen som dyrkes frem i dag. Søvnproblemer, manglende motivasjon, nedstemthet, angst og depresjon er bare noen av symptomene. Cannabismisbruk er et samfunnsproblem som skyldes flere og sammensatte årsaksfaktorer. I den grad en av årsakene til dette er dagens totalforbud kan dette ikke sies å være den eneste og sentrale årsaken.

I forbindelse med cannabisavhengighet viser Knutsen til tiltaket «Ut av hasjtåka». Han gjør et poeng ut av dette prosjektet ved å vise til at når stadig flere ungdommer søker hjelp mot cannabisavhengighet taler dette for at staten bør ta kontroll på markedet.

Jeg kan vanskelig forstå at færre ungdommer vil bli cannabisavhengige dersom det innføres statlig kontrollert salg av hasj da det etter all sannsynlighet fortsatt vil være mulig å skaffe hasj ulovlig.

Mange unge misbruker hasj for å selvmedisinere seg mot psykiske lidelser. Jeg vet om flere ungdommer som også ruser seg på hasj som selvmedisinering mot ADHD. Oslo-tiltaket "ut av hasjtåka" har rapportert om mange ungdommer som oppsøkte hjelp for å få bukt med cannabisavhengighet. Mange av dem viste til at de startet med hasjmisbruk på grunn av psykiske problemer og at veien til andre og hardere stoffer for flere ble kort.

En rapport fra uteseksjonen i Stavanger (2009) viser til resultater fra deres undersøkelse av hasjbruk blant ungdom mellom 12-15 år. Her blir det slått fast at ungdommene som misbrukte hasj hadde enten vanskelige hjemmeforhold, ble utsatt for mobbing, slet med psykiske plager eller hadde andre personlige problemer som førte til at de ruset seg på hasj.

Personlig har jeg selv i min tid som ungdom i barneverntiltak sett venner ruse seg daglig på hasj for å flykte fra vonde minner om overgrep, vold og vanskelige familierelasjoner. Og dette skjer ennå i dag.

Som gatejurist kom jeg ofte i prat med ungdommer i Oslos gater som kunne fortelle om et hasjmisbruk for å døyve ned psykiske plager og vanskelige livssituasjoner.

Gjennom årene har jeg blitt kjent med mange ungdommer som har ruset seg på hasj - ikke fordi de var nysgjerrige - men fordi de flyktet fra psykisk smerte og vanskelige livsforhold. Flere unge ruser seg på hasj i påvente av hjelp fra psykisk helsevern.

I den grad lovlig kontrollert salg av cannabis kan ha en positiv effekt gjennom redusert tilstrømming av sterkere og farligere hasj vil de andre problemene knyttet til alminnelig hasjmisbruk fortsatt bestå.

Med mindre disse ungdommene får riktig hjelp og informasjon om skadevirkningene forbundet med rusen risikerer de å ruse seg på hasj uansett om den er lovlig eller ulovlig. Svært mange avstår fra å ruse seg når de får riktig hjelp og når de i tillegg innser skadevirkningene de utsetter seg selv for.

Jeg mener derfor at det uansett er svært viktig å advare ungdom mot bruk av hasj. Vi må i mye større grad fokusere på forebyggende arbeid og opplysningsarbeid overfor unge personer. Et sentralt mål må være å jobbe for at ungdommer oppsøker riktig hjelp når de kommer i livskriser eller får psykiske problemer, og at de forstår at cannabis på ingen måte er løsningen på problemene, snarere tvert imot.

Folkeopplysning gjennom rusforskning er et av flere gode virkemidler som det bør støttes opp om. Bretteville-Jensen har vist til resultater fra en legitim forskning og kommentert dette på en saklig måte. Til støtte for dette kan jeg i tillegg vise til flere relaterte studier som også støtter opp om rusforskningen hun viser til.

Professor Judas-Aswad fra universitetet i Montreal, Canada ledet et omfattende forskningsteam som så på over 120 studier om cannabismisbruk blant unge. Det ble her avdekket at ungdommer i enda større grad er utsatt for psykiske skader ved inntak av cannabis. Skadevirkningene som ble konstatert i disse studiene stemmer godt med symptomene som rapportene til «Ut av hasjtåka» viser til i sine undersøkelser av ungdommene med cannabisavhengighet som oppsøkte dem for hjelp.

Forskerne i Canada viser til at mange av debattene om ruspolitikk og cannabis unnlater å ta i betraktning skadevirkningene som inntak av cannabis har overfor den mest sårbare gruppen i vårt samfunn, ungdommene.

Jeg må dessverre og med stor skuffelse erkjenne at jeg til tider opplever noe av det samme i debatten om ruspolitikk her i Norge.

Mer fra: Kultur