Kultur

Julebrev med dårlig humør

Denne helgen skal jeg sette meg ned for å skrive årets julebrev.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Som så mange andre lager jeg en generell standardvariant som går ut til alle, der jeg selvsagt legger an en optimistisk og positiv tone, ispedd hyggelige feriebilder fra året som gikk. Men som vanlig kommer jeg nok streve litt med den hårfine balansegangen som går mellom det å være positiv, og det å være direkte skrytete og usympatisk.

For skal man være ærlig, er jo et julebrev bare en eneste, lang Facebook-statusoppdatering, pyntet med nissemotiver. Og vi vet jo hvordan en slik Facebook-oppdatering kan fortone seg: «Flott tur til Maridalen i dag! Sola skinte fra knallblå himmel, barna fikk friske, røde roser i kinnene etter den deilige turen i kald vinterluft, ja, livet er jammen ikke så verst, og nå jeg her i kveldingen og koser meg med et aldri så lite glass rødt.»

På en annen side: Dette skal jo tross alt være et brev der man ønsker venner og familie en god jul og et godt nyttår - ikke beinhard, gretten, samfunnskritisk analyse. Dessuten tror jeg de fleste ville miste all julespirit hvis julebrevet lød omtrent sånn:

«Kjære venner og familie! La meg bare si det med en gang: 2013 har vært et helt forjævlig år. Været har vært dårlig, sjefen har vært sur, vi har hatt vannlekkasje på badet, og nå før jul tok mannen min og jeg ut separasjon. Denne jula kommer jeg derfor til å tilbringe mutters alene på en hybel i sentrum. Han skal ha barna, og det er kanskje like greit, for de ungene går meg faktisk litt på nervene. Uansett, nå får dere alle ha en riktig god jul og et godt nytt år! PS: Det er slett ikke umulig at jeg går og henger meg på nyåret.»

Jeg hadde i alle fall helt mistet humøret hvis jeg skulle sittet «i kveldingen» med «et lite glass rødt» og lest en fire-fem slike julebrev på rappen. Men konseptet «ærlig julebrev» virker jo også litt forfriskende. Da kunne jeg skildre sommerens cruiseferie slik den kanskje egentlig var: «Vi seilte fra Middelhavet gjennom Gibraltarstredet i en gammel holk fra 80-tallet. Været i Atlanterhavet var grusomt, og alle ble sjøsyke. Om natten var vi faktisk oppriktig redde for å forlise. På grunn av høye bølger greide ikke båten gå inn til turens store mål, Tanger i Afrika. Måtte tilbringe dagene til sjøs med å spille scrabble mot britiske pensjonister.»

I stedet skal jeg selvsagt skrive: «I sommer var vi på et herlig cruise i Middelhavet og Atlanterhavet. Satt på dekk i kveldingen og nøt vakre solnedganger, med et lite glass rødt.»

Mer fra: Kultur