Kultur

Er den frie markedsliberalismen det nye diktaturet ?

Kommer ønsket fra storkapitalen og politikere i Vesten om at den frie markedsliberalismen skal løse alle problemer og gi alle mer velstand på kollisjonskurs med rettferdighet og demokrati ?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I valgkampen hadde Høyre og Frp flere saker på programmet som kan antyde en retning i at man på sikt ønskker seg et mer markedsstyrt diktatur der politikerne først og fremst skal sørge for storkapitalens interesser.

Erna Solberg og Høyre ønsker å redusere Fykesmannes makt i byggesaker

Man ønsket å redusere jordvernet til fordel for boligbygging

Mer markedstenking inn når det gjelder kjøp og salg av landbruksvarer og landbrukseiendommer

Man ønsket ytterligere nedsalg i statsbedrifter

Man ønsket å legge flere tjenester ut på anbud

Mer privatisering

Økt kjøp av private helsetjenester , selv om dette ville bety lavere bevilgninger til de offentlige sykehusene. Dette forslaget fra Høyre var imidlertid Frp imot.

Tvangsammenslåing av kommuner

En mer EU-vennlig politikk

Det viktigste elementet for Høyre/Frp regeringen ,men også for Ap er en tvangsammenslåing av kommuner der man truer med økonomiske straffetiltak mot kommuner hvis de ikke slår seg sammen.I en storkommune vil de mindre partiene og eventuelle bygdelister få mye dårligere kår når det gjelder å hevde sine meninger i politikken. De store partiene som Ap,Høyre og Frp vil dominere. Byråkratiet vil øke , og velgerne vil få større avstand når det gjelder å nå frem til sine lokalpolitikere.Da er veien til å sette tjenester ut på anbud i hele EØS-området kort, en prosess som pr. idag er meget kostbar for kommunene. Privatisering av offentlige tjenester kan i enkelt tilfelle være hensiktsmessig, men hvis man bare ønsker å privatisere for privatiseringens skyld kan man komme galt ut. Man kan få en uheldig konsentrasjon av øk.makt og uheldige relasjoner mellom politikere og de øk.aktører, samtidig som kommunens poltikere også skal være tilsynsmyndighet for at tjestene blir utført på en tilfredsstillende måte.Det er derfor et stort spørsmål om man vil tjene på at enda flere kommunale tjenester blr privatisert , men at han man heller vil svekke demokratiet. Ved en kommunesammenslåing kan også båndene mellom poltikere og byråkrater i kommunen på den ene siden og poltikere og politikere i statsadministrasjonen bli for tette.Jeg sier ikke at alt dette vil skje, men gjør meg visse refleksjoner om hva som kan bli resultatet.

Når det gjelder landbrukspolitikken har både Høyre og Frp uttalt at de ønsker et mer markedsbaset landbruk.Dessuten vil begge partier kutte sterkt på overføringene til bøndene.Både Høyre og Frp sier at de vil satse på landbruket, og har som uttalt mål å øke landbruksproduksjonen med 20% Hvordan regjeringen skal få til det når de vil svekke jordvernet til fordel for husbygging bør være en gåte for de fleste.

Landbruksminister Sylvia Listhaug uttaler at hun ikke bare er landbruksminister, men også forbrukerminister, og at forbrukerne fortjener rimeligere mat.For den jevne borger i Norge er maten overhodet ikke dyr, men det er selvfølgelig grupper her i samfunnet der matutgiftene tar en stor del av budsjettet.

Det ser imidlertid ut til at de uttalelser Høyre og Frp har kommet med at man ønsker å overlate matproduksjonen for den norske befolkningen til land med mer komparative fordeler for matproduksjon enn hva vi har i Norge.

Man vil defor bruke det frie markedet til å skaffe nordmenn mat til en rimeligere penge. Staten kan spare milliarder på de subsidiene de slipper å overføre til bøndene.Selvforsyningsmessig og sikkerhetspolitisk er en slik politikk helt hjernetom.Da får man null kontroll og styring på giftinnholdet i maten.Man vil da også etter all, all sannsynlighet bli utsatt for et sterkere press for å tillate genmodifiserte produkter hvis det blir en handelsavtale om friere handel mellom USA og EU.

Erna Solberg ønsker å redusere Fylkesmannens makt i byggesaker. I så fall vil de sterkeste øk. aktørene vinne på dette på bekostning av borgernes demokratiske innsigelsesrett.Vår olje og energiminister Tord Lien har uttalt at han ønsker færre høringsinstanser og kortere høringstid når det gjelder utbygging av strømnettet.

Denne regjeringen har vingeklippet Miljødepartementet, landbruksdepartementet og Fiskeridepartementet sin makt og overført mye av deres makt og myndighetsområde til Kommunaldepartementet og Næringsdepartementet.

Det er en konsentrasjon av makt som passer som hånd i hanske for EU-tilhengerne i Høyre og Frp.Eu-direktiver skal tres ned over hodene på det norske folk enten direktivene tjener norske interesser eller ikke.

Med små drypp ønsker både Høyre, Frp, Ap og Venstre å berede grunnen for det frie markedsliberalistiske diktatur.Da gjelder det å redusere velgernes politiske makt, og bare gjøre dem til poltiske nikkedokker hvert 4 år , som lydig underkaster seg det frie markedet og den sentraliserte politiske makt.

Å tro at en uhemmet markedsliberalisme som en frihandelsavtale mellom USA og EU legger opp til (TTIP) (Transatlantisk handels og investeringspartnerskap) vil gi mer velstand og gjøre alle likere er en stor bløff.Professor Milton Friedman som stod for Laissez Fair politikken som gikk ut på at hvis man fjernet alle reguleringer ville alle bli rikere og velstanden øke erkjente 1 år før han døde at hans teorier ikke hadde virket slik han hadde håpet. De rikere var blitt rikere , og de fattigere var blitt fattigere.

Borgerne bør derfor bli bevisste , og opponere mot mer sentralisert politisk makt, og en liberalisering bare for liberaliseringens skyld uten å tenke på konsekvensene. Det kan på sikt svekkele borgernes demokratiske rettigheter og innflytelse. Det er viktig å merke seg med dagens utvikling.

Mer fra: Kultur