Kultur

Den gamle labyrinten

HISTORISK SUS: Det er fort gjort å gå seg vill i Sevillas gamleby. Men det er ikke så farlig. Det er vakkert overalt.

- Jeg synes det er litt skummelt å se ned, sier Celia (10) til sin mor Delphine Sene.

De to har gått opp til toppen av klokketårnet i Sevillas verdensberømte katedral, og står under en av kirkeklokkene og speider utover hustakene. Sevilla ligger i et flatt landskap ved elven Guadalquivir, og det er ikke en eneste liten åskam å se i noen himmelretning. Det som måtte finnes av høydedrag i horisonten er dessuten gjemt bak et slør av grå skyer.

- Det er en utrolig fin by, selv i regnet. Nå skal vi gå gatelangs i gamlebyen. Celia vil nemlig ned herfra igjen, sier Delphine og smiler til datteren før de forlater verdens tredje største kirke.

Katedralen er en av byens tre UNESCO-vernede byggverk. De to andre - Alcazár-palasset og Archivo General de Indias (Spanias Amerika-arkiv) - ligger rett ved siden av. Alle tre ble ferdigbygget på 1500-tallet.

Columbus‘ hvilested

I dag er de tre byggverkene majestetiske vitnesbyrd om Sevillas storhetstid, en epoke Christofer Columbus har en stor del av æren for etter sin berømte seilas vestover i 1492. Byen hadde lenge kongelig monopol på handelen med Karibia, eller Vestindia som det het på den tida, og etter hvert andre deler av det nyoppdagede kontinentet.

Inne i kirken geleides mange av turistene gruppevis. Et stopp ved skulpturen av fire konger som bærer en kiste, er åpenbart obligatorisk.

- I denne kisten ligger levningene av Christofer Columbus, forteller en guide til en flokk amerikanere.

Guiden har visstnok rett, men det måtte DNA-identifisering til for å stadfeste det. Columbus var nemlig ute på reise også etter sin død - fra kirke til kirke i Spania, Den dominikanske republikk, Cuba og tilbake til Spania og Sevilla. Dermed oppsto det til slutt usikkerhet om hvor levningene egentlig var.

- Columbus ønsket ikke å bli jordfestet, og som dere ser er han heller ikke det. Kisten hans er hevet over bakken, legger guiden til.

Santa Cruz‘ trange gater

Mens Alcazár-palasset er et overdådig utsmykket museum fra den mauriske tida, er Amerika-arkivet en reise tilbake til Spanias tidlige kolonitid. Men byen har mye mer å friste med.

De tre verdensarvstedene ligger i bydelen Santa Cruz, som var det jødiske kvartalet fram til jødene ble fordrevet fra store deler av Spania etter en lov innført i 1492. Området er fortsatt en labyrint av trange, buktende gater, slik det også var for 500-600 år siden.

I dag ligger kafeene, restaurantene og barene tett i tett i Santa Cruz. Det samme gjør suvenirsjappene og hotellene. Innimellom dukker små, hyggelige butikker og åpne plasser opp. Det er uten tvil Sevillas mest turistifiserte område - naturlig nok. Men reiser man utenom sommersesongen, slik vi gjorde, er det ikke køer til severdighetene. Vi slipper horder av folk i gatene, og det er lett å finne et ledig bord på et utested.

Spania-plassen

Byvandringen fortsetter etter en god tapaslunsj på en soltørket utekafé. Fra Santa Cruz er det bare en kort spasertur til Plaza de España.

Den enorme plassen - hvor scener fra både «Star Wars» og «Lawrence of Arabia» er blitt spilt inn - er nærmest folketom.

Roboam Gutierrez og Jennifer Jiménez, på ferie fra Tenerife, er blant de få menneskene som spankulerer på plazaen. Han har vært i Sevilla mange ganger før, men det er kjærestens første tur dit.

- Jeg ville vise henne Spanias fineste by. Om sommeren er det massevis av mennesker her, men det er bedre å være her på denne tiden av året, synes han.

Vi vil derimot tilbake til utgangspunktet, Santa Cruz. En taxi tar oss dit for under 50 kroner. Så kan vi gå oss vill en gang til. (NTB Tema)

Reisefakta

Sevilla er Spanias fjerde mest folkerike by. Det bor cirka 700.000 mennesker i sentrum, og 1,5 millioner i storbyområdet.

Byen ble grunnlagt av romerne for 2200 år siden. Det historiske sentrum, Casco Antiguo («det gamle skjellet»), ligger på østsiden av elva Guadalquivir. På vestsiden ligger bydelen Triana på halvøya Isla de la Cartuja.

Sevilla ligger sørvest i Spania, ikke langt fra grensen til Portugal. Ingen flyselskaper flyr direkte fra noen norsk flyplass til Sevilla, men med mellomlanding er det enkelt å komme seg dit. Ellers går det direktefly til Málaga (SAS, Norwegian og Ryanair) fra flere norske byer. Fra Málaga tar det cirka to timer med bil på motorvei. Lyntog fra Málaga tar nesten to timer, eller cirka to og en halv time med rimeligere togalternativ. Lyntog fra Madrid tar rundt to og en halv time. Sjekk togselskapet 
www.renfe.com for prisinfo.

Prisnivå: Omtrent halvparten av norsk nivå. Én euro tilsvarer nå cirka 8,1 kroner.

Hotell: Mange muligheter i sentrum av Sevilla. Hotellene EME Catedral, Hotel Casa 1800 og Fernando III i bydelen Santa Cruz kan anbefales, men det finnes også billigere hoteller og hosteller.

Les mer: www.spain.info/no, www.exploreseville.com, www.aboutsevilla.com, www.andalucia.org/en/

bruk flere bilder

bruk flere bilder

Mer fra Dagsavisen