Kultur

Børsnotert loppemarked

Når finans-menn i førtiårene skal organisere loppemarked har de ikke forstått at de beveger seg over i en annen økonomisk sfære enn den de opererer i på jobb.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

– Er fem kroner for dette garnnøstet ok? spør en dame i 30-årene. Det er søndag ettermiddag på et loppemarked i Oslo Vest.

– Fem kroner? Er du klar over hvor mye en korps-dirigent koster i timen? Og hvor mange timer vi har investert i å få dette loppemarkedet på bena? Vil du ha musikk på 17. mai, får du betale for det, svarer en irritert loppe-vakt med pengetaske og gul vest som ikke står i stil med beige chinos og marineblå jakke under.

– Men er ikke dette et loppemarked da? spør hun, forvirret over å ha blitt konfrontert med krass finans-logikk. Argumentet går ikke hjem. Han tar garnnøstet ut av hendene hennes, og legger det tilbake i banankassen med krøllete strikkeoppskrifter og en brun gardin.

– Vi legger det her vi, så ser vi det an, sier han triumferende. Han ser på loppe-finans-kameratene som bekrefter at de er enige i hans økonomiske rasjonalitet. Det garnnøstet er nok verdt mye, mye mer. Kanskje det dobbelte!

Lys- boutique

På andre siden av skolegården strekker det seg en lang kø forbi plakaten med ”Elektronikk og belysning”. Jøss, kø for å komme inn?

– Ja, vi slipper bare inn 20 stykker om gangen. Da unngår vi kaos og at folk stjeler, sier mannen som sperrer inngangen.

Jeg kikker inn. En gammel dame titter på en lampeskjerm som er svidd i toppen. Noen gutter skrur på en gammel radio som spraker og prøver å vise at den fortsatt kan. Kaos er det ganske riktig ikke. Om to timer stenger loppemarkedet. Alt som ikke selges nå, selges aldri. Da må finans-pappa bære alt opp i containere, og betale for å bli kvitt det. Litt kaos hadde hadde lettet dem for byrden.

Garnnøste på fallende kurs

Økonomi er læren om hvordan knappe ressurser og verdier fordeles mellom mennesker, husholdninger og bedrifter. Men loppenes økonomi er omvendt: Det er læren om hvordan alt for mange ressurser skal fordeles på alt for få mennesker. Og det på veldig kort tid.

I stedet for å foreslå fem kroner for garnnøstet burde damen kanskje ha ordlagt seg slik:

– Dette garnnøstet er en aksje på fallende kurs, børsen stenger om to timer og den vil aldri åpne igjen. Er fem kroner for nøstet ok?

Mer fra: Kultur