Kultur

Spis i Paris!

FRANKRIKE: Maten er en av de mange gode grunnene til å besøke Paris. Vi har besøkt sju minneverdige spisesteder - fra budsjett til luksus.

I matens hovedstad, Paris, har du utallige variasjonsmuligheter når du skal ut å spise. Du finner moderne bistroer med overraskende, innovative menyer på annethvert gatehjørne. Samtidig finnes de klassiske brasseriene og restaurantene fortsatt. Spennvidden kan være forvirrende stor.

Å ta til seg næring i Paris er definitivt ikke alltid billig, men nesten alltid bra. Det kan forklares med parisernes kresne og sterke matinteresse. En restaurant som ikke lykkes helt med maten, har snart en «ledig lokale»-lapp i vinduet.

Her presenterer vi sju ekstra bra spisesteder i sju ulike sjangere.

1. Le Coude Fou

Langt ifra alle finner fram til denne uanselige, men strålende nabolagskroa i Marais. Lokalet har en gammeldags sjarm, og bare navnet - Den gale albu - gir stilpoeng. Servicen er usedvanlig ydmyk og hjertelig til Paris å være. Her kjenner man seg hjemme allerede ved første besøk. Spesielt lunsjmenyen, som stadig endrer seg, er prisgunstig.

Adresse: 12 rue du Bourg Tibourg.

2. Boco

En hurtigmatkjede for gourmeter kan være en passende beskrivelse av Boco. Ideen er enkel, men djerv: Å selge mat komponert av stjernekokker til McDonald‘s-priser. De fem kokkene som står bak kjedekonseptet, har alle tidligere fått Michelin-stjerner. Du plukker selv maten som ligger i elegante, lukkede glasskrukker på hyller.

Adresser: 3 rue Danielle Casanova (Operá), 5 rue du Rocher (Saint Lazare), 45 Cour Saint-Emilion (Bercy Village).

3. Café Etamine

Café Etamine er enda et funn i bydelen Marais. Tross navnet er stedet mer bistro enn kafé. Det lille lokalet minner om en stue med hjemmekoselig atmosfære. Det sympatiske vertskapet, Phillippe og Sylvain, serverer hver dag friske og lette retter med vegetariske alternativer. Hovedrettene, for eksempel avokadofylt sverdfisk eller sautert kalvefilet med madagaskarvanilje, er overraskende og herlige.

Adresse: 13 rue des Ecouffes.

4. Coq Rico

Antoine Westermann står bak de to tidligere suksessene Drouant og Mon Viel Ami. Oppe i det stadig mer vitale Montmartre ligger det nye stedet hans. Coq Rico fokuserer på stekt kylling, og gjør det som ingen annen. De morsomme siderettene, som karamellisert sauerkraut, uttrykker stedets doble image. Coq Rico flørter nemlig med forestillingen om det enkle rotisseriet med rask og billig grillkylling, men er egentlig et trendy og dyrt sted med skyhøy kvalitet.

Adresse: 98 rue Lepic.

5. Le Meurice

Før eller senere reiser mange av oss til Paris for å feire noe riktig stort, kanskje en 50-årsdag, og ønsker den mest formidable rammen som tenkes kan om feiringen. Da kan Le Meurice være riktig sted. Superkokken Alain Ducasse styrer restauranten i det femstjernes luksushotellet ved samme navn. Den overdådige matsalen ser ut til å være tatt fra et kostymedrama fra Ludvig 14s hoff, og maten er blant det absolutt beste man får i den franske hovedstaden - og har da også fått full pott med Michelin-stjerner. Hit kommer man kledd i finstasen og med mye penger på kortet.

Adresse: 228 rue de Rivoli.

6. Ze Kitchen Galerie

Ze Kitchen ble en umiddelbar suksess for kokken William Leduil, som forklarer at hans kreative fransk-asiatiske kjøkken springer ut av mange reiser i - og stor kjærlighet til - Sørøst-Asia. På menyen finner man elegante lekkerbiskener som grønn mango med krabbefyll. Restauranten fungerer samtidig som et kunstgalleri.

Adresser: Ze Kitchen Galerie, 4 rue des Grand Augustins, www.zekitchengalerie.fr og Kitchen Galerie Bis, 25 rue des Grand Augustins.

7. Septime

Septime i Bastille-området har på bare ett par år blitt et mekka for matinteresserte i Paris. Her improviserer det unge geniet Bertrand Gerbaut med dagens beste råvarer. Septime kom nylig med på listen over verdens 50 beste restauranter, den berømte www.theworlds50best.com. For å møte den store etterspørselen, og samtidig skape et mer allment tilgjengelig alternativ, ble vinbaren Septime Cave åpnet rett ved siden av restauranten. Som i en tapasbar kan man bestille vin og småretter, som inntas stående.

Adresser: Septime, 80 rue Charonne, og Septime Cave, 3 rue Basfroi.

Nyeste fra Dagsavisen.no: