Kultur

LA DE FOLKEVALGTE FÅ STYRE VÅRE SYKEHUS!

ENDELIG er de regionale helseforetakenes dager talte. Første steg i en lang og bratt stige som heter "Nedleggelse av helseforetaksmodellen."

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Legeforeningen m.fl. har lenge bedt om en nasjonal sykehusplan slik at de folkevalgte kan få mer styring av våre sykehus. Det tror jeg er lurt. Det er krevende, men det er lurt. Det var uklokt å nedlegge de regionale helseforetakene, sa noen - for da ville SUS i Stavanger bli styrt fra Oslo. Men med Helse Sør-Øst RHF intakt, blir Flekkefjord sjukehus styrt fra Hamar - hvilket neppe er noe bedre.

Göran Stiernstedt er en av Tordenskiolds mange soldater i Helse Sør Øst, han er p.t. styreleder på Ahus. Så lenge det varer. Han har også vært i styret i Oslo universitetssykehus, der han satt sammen med direktøren i McKinsey (!) som OGSÅ var styremedlem der.

Hvis man tror på drømmen om at stort er best, og vil at et fusjonert storsykehus i Oslo skal fungere, må man ta noen grep, f.eks. ved å realisere "Campus Oslo 2025" slik at man får plass nok i nye og mer effektive lokaler, i motsetning til på Ahus der hovedproblemet er - nå som før - at det verken er plass nok eller folk nok.

Det hjelper ikke at det er moderne og fint på Ahus - og at det er flinke folk der - så lenge det er dimensjonert uten plass til seks follokommuner og at noen lot seg lure av Helse Sør-Øst og McKinsey til å overføre Follo likevel.

Siri Hatlen, som tidligere direktør for oslosykehusene, tok signalene om å fusjonere på alvor og fremmet forslaget om å bygge nytt sykehus på et kulvertlokk over ring 3. Ullevål har bygg fra Arilds tid og tomta består av leire. Det nye prosjektet er forsiktig estimert til 16,8 milliarder. Hun fikk 1,5 - og beskjed om å finansiere forskjellen via budsjettkutt. Slikt er jo ikke seriøst og derfor tok Hatlen sin hatt og gikk.

Så antyder noen at siden man plutselig har innsett at det om kun 17 år vil være 200.000 nye innbyggere i Oslo og Akershus, trengs det mer sykehuskapasitet enn man hadde trodd. Betryggende planlegging? Og derfor må man vurdere nytt sykehus på f.eks. Søndre Nordstrand. Bare for enhver pris ikke på Aker der det nettopp ble oppgradert for 600 millioner og der det er store, velegnede, sentralt beliggende og byggeklare tomter på fjellgrunn. Alle skjønner at her er det gått prestisje i saken.

Etter alle tankevekkende sykehusfusjoner, kunne man få lyst til å skrive libretto til en tragikomisk opera. Med de tre sopraner i hoverollen - de som alle vandrer heden i siste akt. Det er Sirill Hatten, Bentine Mikkelsmess og Hjalma Huldarsdottir. Nattens dronning har mange kandidater. Men hvem er Papageno?

En god og illustrerende kommentar gis her av Ukeavisen Ledelse:
http://www.ukeavisenledelse.no/meninger/redaktorens_mening/bytt-ut-ahus-styret/

Mer fra: Kultur