Kultur

Vil ha barnekulturhus til Tøyen

Politikerne ønsker innspill fra Tøyenbeboere på hva som skal fylle det gamle Munchmuseet. Beboere i Tøyeninitiativet drømmer om et kulturhus for barn.

- Drømmen hadde vært å få Barnekunstmuseet hit, sier Åse Brandvold som er en av ildsjelene bak Tøyeninitiativet. Det var før sommeren at byrådet og SV ble enige om at Munch-museet skal flyttes til Bjørvika, mot at Tøyen får en områdesatsing med blant annet vitensenter, badeland og grøntområder. Det har også vært foreslått å få Teknisk Museum til Tøyen, men dette er foreløpig usikkert. Det som er sikkert er at ingen vet hva som skal ta over bygget der Munch-museet befinner seg i dag, og som Dagsavisen skrev i går, ønsker Oslo-politikerne seg innspill fra beboerne på Tøyen, da selve vilkåret for satsingen er at den skjer i samråd med beboerne.

Les også: Ønsker nasjonalt løft for Tøyen

Mye spennende

Åse Brandvold er en av dem som i våres startet det såkalte Tøyeninitiativet. De består av beboere på Tøyen som ønsker å bedre nærområdet og hindre at etnisk norske familier flytter fra området når barna er i skolealder. Som Dagsavisen har skrevet om flere ganger før, er det et stort problem at etnisk norske familier velger å flytte framfor å sende barna sine på Tøyen skole.

- I år var 14 barn med norske foreldre innskrevet på skolen, men ingen av dem møtte til første skoledag, sier Brandvold.

Likevel har det begynt å skje positive ting på Tøyen, forteller hun.

- Det satses på å gjøre Tøyen skole til en kultur- og miljøskole, og skolen har blant annet et orkester, sier Brandvold. Hun minner om at Munch-museet har en konsertsal.

- Det hadde vært fantastisk å kunne ta den i bruk til forestillinger som orkesteret og barna på Tøyen skole arrangerer, for eksempel. Det er mye spennende som skjer av kultur for barn på Tøyen, men det er ingen scener der barna kan opptre, sier hun.

Les også:

Møteplass

Brandvold tror et barnekulturhus kan virke integrerende.

- Det kan bli en møteplass i nærmiljøet. Det er få ting som virker så integrerende som når foreldre går sammen for å stille opp for barna, sier hun.

Men Barnekunstmuseet, som Tøyeninitiativet godt kunne se for seg på Tøyen, er i dialog med Hav Eiendom om å flytte til Bjørvika.

- Ønsker man et barnekunstmuseum som virkelig lever, tror jeg det vil være mye bedre å legge det her på Tøyen. Barnekunstmuseet har en unik historie. Det ble startet av en russisk-ugandisk familie, som har laget et konsept som har gitt barn fra mer enn 180 land muligheten til å uttrykke seg gjennom kunst. Dette tror jeg man kan videreføre på en god måte på Tøyen hvor det bor barn med røtter fra hele verden, sier Brandvold. Hun påpeker også at hun tror flere småbarnsfamilier vil besøke museet dersom det ikke legges i Bjørvika.

- Flytter de dit, vil museet bli en del av et utstillingsområde som kan virke ekskluderende for deler av befolkningen. Men flytter de til Tøyen, blir det et museum i kontakt med et levende og mangfoldig nærmiljø, sier hun.

En mulighet

Direktør for Barnekunstmuseet, Angela Goldin, opplyser til Dagsavisen at museet har en klar mulighetsstudie for hvordan et nytt Barnekunstmuseum kan bli, men at de ønsker å etablere seg i Bjørvika, selv om Tøyen har vært foreslått tidligere.

- Bjørvika er sentrumsnært, det skjer byutvikling der nede, og det er et museumsområde som er attraktivt for oss, sier hun. Men Goldin forteller at det har vært foreslått å opprette en liten filial av museet på Tøyen.

- Det kan gjøres som et mulig samarbeid med et eventuelt vitensenter. Men dette er så langt fram i tid at vi vet ingenting ennå, sier hun.

Leder for kulturkomiteen i Oslo kommune, Øystein Sundelin (H), forteller at det ikke er en umulighet at Tøyens beboere skal få sin del av barnekunsten, selv om museet skulle ende i Bjørvika.

- De har så mye materiale, og kunst helt fra 1950-tallet, som tegner et veldig interessant bilde av hvordan barn har utviklet seg. Jeg har stor tro på at vi kan få spredt kunsten mer utover byen, selv om museet har en hovedfilial ett sted. Å få en del av kunsten til Tøyen kan være en mulighet, sier han.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Dette er saken:

Etter flere års debatt om Munch-museets framtid, ble SV og Oslos byråd enige om en avtale i vår, der man flytter Munch til Bjørvika mot at Tøyen får en områdesatsing med blant annet badeland, vitensenter, grøntarealer og mye mer.

I forkant av dette hadde to uavhengige beboerinitiativer dukket opp, Tøyenkampanjen og Tøyeninitiativet.

Disse har jobbet for å bedre forholdene på Tøyen, og for å hindre fraflytting.

Nå er Oslo kommune i gang med å utrede hvordan områdesatsingen på Tøyen skal foregå, og det er bestemt at beboerene skal ha innflytelse.

Bydel Gamle Oslo hadde i går et beboermøte der beboerne kunne komme med innspill til satsingen.

Munch-museet flytter til Bjørvika trolig i 2018, og foreløpig er det åpent hvem som overtar det gamle bygget som nå rustes opp for 40 millioner kroner.

Kilde: Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen