Kultur

Krigen mot Obamacare

Ingen triks synes for små, for store eller for skitne for å spenne bein på den sittende regjering.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Året er 2013. Nærmere 50 millioner amerikanere er uten helseforsikring. Årlig går flere millioner personlig konkurs som følge av helseutgifter de ikke kan betale for eller tapt inntekt under sykdom. Fra neste uke kan omkring 30 millioner uforsikrede amerikanere få tilgang på helseforsikring gjennom Obamacare. Likevel står republikanerne klare til å stikke kjepper i hjulene og advarer folk mot å spre beina for onkel Sam. Denne uka settes alle kluter til i kampen for og imot helseloven som vil følge president Obama i historiebøkene. Motstandskampen er både ubegripelig og rystende. Og fullstendig på jordet.

Kort fortalt: Obamacare (hvis formelle navn er The Patient Protection and Affordable Care Act) er ment å tilby flere amerikanere en (privat) helseforsikring de har råd til, øke kvaliteten på helsetjenestene og redusere landets helseutgifter. Hvordan: ved å regulere forsikringsselskapenes forsikringspremier og pakker, og ved å påse at selskapene ikke nekter forsikring til folk med kroniske og pre-eksisterende sykdommer. Alle amerikanere (som har råd til det) blir nå pålagt å skaffe seg helseforsikring, og de som forblir uten, blir bøtelagt. Ordningen er lønnsom for forsikringsselskapene, det er tross alt flere friske folk blant selskapets nye kunder enn det er syke.

Og likevel kriges det. Obama mobiliserer bredt gjennom kampanjer som «Organizing for Action» (oppfølgeren til Obamas presidentkampanje) og «Enroll America», og tar i bruk grasrotstrategier som dør-til-dør-aksjoner for å overbevise de unge og friske om å skaffe seg helseforsikring. Men republikanerne har lyktes i å så tvil i befolkningens tro på helseloven. Populariteten rundt Obamacare faller stadig, og det rapporteres om en støtte på 39 prosent ned fra 51 prosent i januar i år. «Ikke la regjeringen leke doktor, meld deg ikke opp til Obamacare», er slagordet på en av de siste TV-kampanjene til organisasjonen Generation Opportunity, som på hjemmesiden beskriver seg som «free-thinking and liberty-loving».

Kritikerne peker på hvordan Obamacare vil skade middelklassen (den som under alvorlige helseproblemer vil ruinere seg ved behandling) og føre til oppsigelser og nedskjæringer i bedrifter som forsøker å betale forsikringsbidrag på vegne av sine ansatte. Heldigvis kan demokratene svare med positive resultater fra delstaten Massachusetts, hvor en lignende helsereform ble implementert i 2006.

Ingen triks synes for små, for store eller for skitne for å spenne bein på den sittende regjering. Senest fredag stemte Representantenes hus for et lovforslag som vil stoppe finansieringen av Obamacare, et forslag Senatet forventes å forkaste. Hva bunner så denne innbitte motstanden mot å tillate 30 millioner amerikanere å beskytte seg mot økonomisk ruin i? Er det amerikanernes, dette «liberty-loving» folks, aversjon mot å bli fortalt hva de skal gjøre? Eller er det, som økonomen Paul Krugman nylig uttalte i The New York Times, redselen for at det vil lykkes?

Mer fra: Kultur