Kultur

Lær global bordskikk

Vanlig, norsk bordskikk og matvaner redder deg slett ikke ute i den store vide verden. Noen ganger er det tvert imot!

Hva som er anstendig bordskikk endrer seg betraktelig etter hvor du reiser. Skikk og bruk ved det globale matbordet er nemlig like annerledes som maten som serveres. Her er noen tips - slik at du ikke tråkker i salaten (for øvrig dårlig bordskikk uansett land), ifølge nettstedet Budget Travel.

Thailand

Ikke putt maten i munnen med gaffel i Thailand. Gaffelen brukes bare til å dytte maten, spesielt i risbaserte retter, over på skjeen. Dersom du bestiller en del nordthailandske retter, som kommer med klebrig ris, skal denne spises med hendene. Enkelte matbiter, som ikke er en del av det sedvanlige risbaserte måltidet, kan du imidlertid innta med gaffel, om ønskelig. Men det mest tacky du kan gjøre er å gripe til spisepinner når du skal spise thailandske risretter, ifølge lokale kokker.

Japan, Korea, Kina

I disse landene skal du aldri la spisepinnene bli stående i risbollen din. Det påminner nemlig om begravelsesritualer. Legg spisepinnene sammen ned parallelt ved enden av spisebordet, eller på spisepinnehvilerne som eventuelt ligger framme. Løft gjerne matbollen opp fra bordet mot munnen når du spiser. Da er det også lettere «å treffe», og ikke få fanget fullt av mat, for urutinerte spisepinneturister. Synes du maten er god er det bare å slafse i vei - det er nemlig lov til høylytt å slafse, slurpe og vise at man virkelig nyter maten!

Midtøsten, India og deler av Afrika

I disse regionene skal du aldri spise med venstre hånd. Grunnen er tradisjonen med å tørke sine edlere - og mer uedle - deler med venstre hånd. I Sør-India bør ikke denne hånden en gang være i nærheten av tallerkenen. For venstrehendte aksepteres (heldigvis) omvendte normer.

Mexico

Du trenger verken kniv eller gaffel for å gå løs på ekte tacoer i Mexico - det ser bare fryktelig dumt ut. Bruk tortillaen som matefat og spis med (de nyvaskede) hendene. Rull tortillaen litt sammen og vipp den litt opp bak, så godsakene ikke renner ut.

Italia

Italienerne drikker bare cappuccino og café latte før klokken 12. Bestiller du det senere, blir du stemplet som en rar turist. Melkekaffene regnes gjerne i Italia som en substitutt for et helt måltid - frokosten - gjerne sammen med søte bakevarer.

Og vær varsom med å drysse ekstra parmesan over pizzaen - eller noe annet - med mindre du blir oppfordret til det. Det blir nemlig sett på som nesten like ille som å ta ketchup på. Mange pizza- og pastaretter er ikke laget for å ha parmesan på, noe som vil ødelegge den fine, særegne smaken. Tommelfingerregelen er selvsagt at om det ikke settes fram parmesan, bør du ikke be om det heller …

Frankrike

Brødet som kommer på franske bord er ikke en forrett, slik som mange tror. Det er i stedet ment som et supplement til hovedmåltidet og den typiske ostetallerkenen som gjerne følger til slutt. Men ikke bli overrasket om en franskmann legger brødet rett på duken - det er nemlig god kutyme! Det er det for øvrig også i Spania og mange Latin-Amerikanske land.

Russland

Aldri si nei til et glass vodka, når du blir tilbudt det i Russland. Også klokken 09.00 om morgenen. Dette er nemlig et signal på fortrolighet og vennskap. Drikken skal også nytes bar - alt annet, inkludert isbiter - ses på som «forurensende» elementer. Trikset for å holde ut til etter klokken 12.00: lommelerke - med vann. Og hyppige toaletturer.

Vietnam

Ikke sett spisepinnene i en V - det er symbolet for død. Og du bør heller ikke spise opp all maten, uansett hvor himmelsk det smaker.

Mer fra Dagsavisen