Kultur

Pensjonsreformen

Frp kan ikke godta et pensjonssystem som har vist seg å føre til svært store usosiale virkninger.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Pensjonssystemet er selve bærebjelken i vårt velferdssystem. Derfor ønsker Frp et pensjonssystem som opprettholder en sosial profil, og som sikrer pensjonister samme kjøpekraft som de yrkesaktive. Derfor vil Frp ikke nedjustere pensjonisters opptjente rettigheter.

I 2003 kjempet Frp og daværende leder av sosialkomiteen, John I. Alvheim, igjennom at pensjonistenes løpende pensjoner skulle reguleres minst på linje med utviklingen for lønnstakere. Den gang fikk forslaget støtte fra Ap, SV, og Sp. Men det gikk bare fire år før de rødgrønne brøt dette løftet.

I 2007 bestemte regjeringen - med støtte fra alle de andre partiene unntatt Frp - at pensjon skulle reguleres med lønnsinntekten minus 0,75 prosent. Det prinsippet betyr at pensjonistene taper kjøpekraft i forhold til resten av befolkningen. Bare for 2013 stjeler staten tilbake 859 millioner kroner fra pensjonistene. De rødgrønne har rett og slett holdt pensjonistene for narr.

Frp vil reversere økningen i trygdeavgiften, den er økt fra 3 til 4,7 prosent. Frp ønsker også å heve minstefradraget for pensjonister fra 62.050 kroner til 82.000 kroner. Videre mener vi at valg av sivil status ikke skal kunne gi staten lov til å redusere din grunnpensjon med 15 prosent, slik regjeringen gjør, gjennom den såkalte avkortingen for gifte/samboende pensjonister.

Grunnpensjonen er ikke lik for alle, uavhengig av opptjening. Det er liten tvil om at Aps strategi både er og har vært å tåkelegge mest mulig, slik at folk ikke skal skjønne hva som foregår. I ny alderspensjon i folketrygden er nemlig grunnpensjon og tilleggspensjon, samt særtillegg, avviklet. Dette er erstattet med inntektspensjon og garantipensjon. I det nye systemet går man fortsatt inn for at man skal differensiere pensjon ut fra sivilstand, men denne differensieringen skal skje i garantipensjonen. Sannheten og realiteten i det nye systemet er at de som har hatt høy inntekt vil slippe avkorting grunnet sivilstatus, mens de med lav inntekt i sin yrkeskarriere vil få full avkorting. Derfor faller Aps argumenter i grus.

Frp kan ikke godta et pensjonssystem som har vist seg å føre til svært store usosiale virkninger, og hvor de som har bygget og videreutviklet vårt gode velferdssystem blir de store taperne. Frp betrakter pensjon som en opptjent rettighet som skal gi deg mulighet til en god og verdig alderdom, samt en trygg økonomisk situasjon. Derfor er pensjon et viktig forhandlingskrav i en eventuell ny ikke-sosialistisk regjering.

Det er liten tvil om at Frp er pensjonistenes beste venn. Er du opptatt av et mer rettferdig pensjonssystem bør du stemme Frp ved høstens valg.

Publisert i Dagsavisen Fremtiden samme dag.

Mer fra: Kultur