Kultur

Politisk feighet i miljøkamp

Om man snakker klimapolitikk eller helsepolitikk er jeg stygt redd for at vi har gått oss sliten på feil sti og bør slutte å sitte på gjerdet å vente på at ting skal bli bedre.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Politikere i dag er ikke som politikere skal være. En politiker skal ved sin post være en forkjemper for det det folket mener burde være. I dag er praksis at de forvalter et budsjett som om det var sin egen lommebok og kun når man finner ut at man er i ferd med å bli Skikkelig upopulær gir man etter.

Jeg kan si med en gang at jeg gleder meg lite til playstationgenerasjon skal regjere landet.. Den visdom og lærdom de sitter igjen med er at det er skummelt å leve, farlig å oppholde seg andre steder enn forran datamskin og tv. Gud forby om de skulle lage seg en slenge fra et tre uten at det finnes eu-direktiver på sanden under. E-stoffer er sundt og en nødvendighet i mat, selv om de som utsettes for mange av stoffene blir direkte syke av det. De får nemlig astmamedisin fra doktoren istedet for et forbud mot inntak av gift.

Norge skal være det reneste landet i verden, vi skal framstå som et postkort fra hardanger med vakre buddeier som kjerner smør og sauen så hvit å myk som biter i kjolekanten.

Når faktum er at vi produserer gigantiske mengder olje, gass, selger dette til andre land som igjen produserer enda mer co2 og har en rekke fabrikker som gjør luftkvaliteten lokalt dårlig blir bildet feil. Vi har riktig nok en forpliktelse ovenfor verden og skal levere i fra oss mindre co2 enn vi produserer og kan kun komme i balanse ved å kjøpe fabrikker i utviklingsland sin mulighet til å produsere sine produkter i klimakvoteformat. Hjørnestener i små samfunn.

Vi har tilsynelatende uendelig med olje på planeten og Norge gjør en fantastisk jobb med å grabbe til seg i alle mulige områder. Tjæresand i nordamerika f.eks.- ola borten mos baby(babyer er mer skittne enn de fleste tenker over) Der sier han tilogmed at dette er en fantastisk produksjon av miljøvennlig olje?

Lokalt prøver en rekke mennesker å stoppe han staten i å tillate utvinning av olje i lofoten. Jens Stoltenberg forsikret oss for noen år siden at kampen var over. Det ble besluttet å utsette kosekvensutredningen til bråket hadde lagt seg, å heller trumfe igjennom en løsning når vi ikke var klar for kamp. Hva er det vi skal værne over egentlig?

Det største værnet i oljebransjen er kanskje de 40-50 000 menneskene som er involvert pluss de 500 000 andre som er avhengig av produksjon på norsk sokkel. hva skjer med de menneskene den dagen verden har fått nok eller det er fritt?

Å hva er alternativet?

Vindkraft skal være flott har jeg hørt, eneste utfordring er at ingen vil ha det i hagen, ved hytta eller på fjellet.. For hver GWh med strøm som skal produserers av vind er det nødvendig med svart kull for å dekke forespørsel den tid det er vindstille.

Vannkraft er flott å fint, ødelegger kun moderate mengder natur med oppdemming av den flotteste naturen i verden.. Rikelig med penger til de som har nedfall.

Solkraft skal være en flott idé, eneste utfordring er at jorden roterer ov vi har ca null sol i nordnorge halve året.. her har vi full kontroll..

kullkraft er også fint og flott, koster langt mindre å produsere enn stort sett alle kraftkilder i verden. forurenser mer enn noe annet og tar årlig livet av tusenvis gjennom dårlig luft, kollaps i gruver, frakt av råstoff mm.

Kina, India, USA og noen fler har oppdaget et merkelig stoff, finnes i større mengder over hele jorden og i norge har vi nok av stoffet til å holde norge og større deler av verden med strøm i 10 000 år.

Thorium er ikke ukjent for verden, å har besvist seg funksjonibelt for en mannsalder siden. thoriums svakeste side va at den ikke egnet seg til kjernefysiske våpen, og programmet ble stoppet.

En thoriumreaktor vil være rimeligere enn kull, gass, vind, sol og alle andre kraftkilder.

en thoriumreaktor er "walk away safe" og vil ved strømbrudd, eller andre årsaker til driftstans ikke være i skade for å eksplodere og skape en atomsky over seg selv som fukushima og tjernobyl. Ikke er det nødvendig å bytte brenselstaver i tide og utide da drivstoffet er flytende. rett og slett noe vi bør finne ut av..

Med astma og luftveisproblemer som den 3 største dødsårsaken innen 10 år har vi ikke mer tid av veien enn at vi bør finne ut av en del essensielle ting.

Skal vi tillate kraftprodusenter å ødelegge luften vi er avhengig av?

Når skal det første søksmålet rettet mot miljødrap komme?

Når skal vi ta ansvar og innse fakta, vi kan ikke dekke et framtidig energibehov med å rasere naturen ytterligere. Vi må tenke nytt og heller bidra til at verden får en grønnere profil.

Mer fra: Kultur