Kultur

Indias barn

22 barn mistet livet på grunn av forgiftet skolemat på en liten skole i Bihar i India. Dette mener vi synliggjør mangel på respekt for barns rettigheter og mangel på kontroll.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Nesten halvparten av alle barn under fem år er kronisk underernært, viser statlige indiske tall. Alle skoler i India er pålagt å gi sine elever et varmt skolemåltid hver dag. Hensikten er å bedre barnas ernæring. Erfaringer fra landets mest folkerike stat Uttar Pradesh, viser i tillegg at flere jenter kommer til skolen som følge av skolematprogrammet. Et tilbakevendende problem er likevel dårlig kvalitet på både maten og kjøkkenfasilitetene, med insekter og larver i maten og rotter på kjøkkenet, i tillegg til korrupsjon. Derfor må foreldre få kunnskap om hvilke rettigheter barna har, og involveres i å overvåke at de blir respektert.

India har et rikt lovverk som skal sikre innbyggernes rettigheter. Et refreng når en snakker om dette er likevel ofte at «it‘s only lacking implementation» (det mangler bare å tre i kraft). I mange år jobbet FIAN med at myndigheter i Uttar Pradesh skulle oppfylle sine forpliktelser om å gi et varmt skolemåltid til alle barn. Det ble til slutt innført i hele delstaten, og omfatter nå 18 millioner barn.

Dette skjedde som følge av FIANs arbeid for å ansvarliggjøre myndighetene. At loven til slutt ble satt ut i livet, viser hvor viktig deltakelse fra sivilsamfunnet er.

Skolen i Bihar mistet 22 av de 58 elevene som var til stede denne tragiske tirsdagen. I tillegg ligger i skrivende stund 20 barn på sykehus. I en leder i avisen The Hindu kritiseres delstatens ledere for at de ofte gir mye oppmerksomhet til infrastruktur som skal bedre økonomien, mens de ikke bryr seg om et godt skolesystem som legger grunnlaget for framtidas arbeidskraft.

India ligger nesten nederst på lista til Global Hunger Index, nok et bevis på at det mangler politisk vilje for å endre de grunnleggende årsakene til sult, som fordeling av jord og garantert levelønn.

Mer fra: Kultur