Kultur

Hei på en homo

I dag er dagen da du skal heie på en skeiv venn.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Hei på en homo

I dag er dagen da du skal heie på en skeiv venn.

Det er skeive dager og fest i Oslo. Om noen timer vil Pride-paraden gjøre om Oslo sentrum til en eneste stor klubbscene. Men - hvorfor må man løpe rundt i paljetter og fjær og hyle og skrike bare for at man er homo, spør du? Vi har da vitterlig ikke noen hetero-parade?

Gay Pride handler om å feire individets rett til å uttrykke seg fritt som man vil. Og det er en rett homofile ikke har hatt så veldig lenge. For femti år siden kunne man havne i fengsel for å være homofil i Norge, i mange land er det fortsatt forbudt og kan straffes med døden. Derfor er denne markeringen viktig - ikke minst som en solidaritetserklæring overfor folk som stadig må leve i frykt. Det må for F være lov til å spjåke og skråle litt for en såpass god sak.

På Skeive dagers hjemmeside står det at en nyhet i årets parade er at det blir show og appeller på Karl Johan med gay-ekspertene Brita Møystad Engseth, Jostein Pedersen og Lene Wikander som skal gi paraden stilkarakterer når den glir forbi. Når Karl Johan fylles med en gigadose «nakenhet, paljetter, tant og fjas» som Wikander så elegant uttrykker det, blir det garantert mer heavy glæm enn både Melodi Grand Prix og karnevalet i Rio samtidig.

Mine helter har alltid vært skeive, så om jeg skulle holdt en Pride-tale måtte den blitt omtrent sånn:

«Christian Dior. Yves Saint Laurent. Karl Lagerfeld. Thierry Mugler. Gianni Versace. Alexander McQueen. John Galliano. Jean Paul Gaultier. Alber Elbaz. Hedi Slimane. Valentino. Domenico Dolce. Stefano Gabbana. Christian Louboutin. Marc Jacobs. Zac Posen. Michael Kors. Tom Ford. Peter Dundas. Jason Wu. Gareth Pugh. Dean and Dan Caten fra DSquared. Viktor & Rolf. Kan man be om bedre forbilder? Gratulerer med dagen!»

Deretter kunne vi rundet av med allsang, for eksempel en gammel Tom Robinson-slager som ble laget til Pridetoget i London i 1976. Så på kanten var det å være skeiv den gangen at sangen ble sensurert av BBC som heller foretrakk å spille en punkelåt (!) Men ok, here we go:

«Sit back and watch as they close all our clubs - Arrest us for meeting and raid all our pubs

Make sure your boyfriend‘s at least 21 - So only your friends and your brothers get done

Lie to your workmates, lie to your folks - Put down the queens and tell anti-queer jokes

Gay Lib‘s ridiculous, join their laughter - The buggers are legal now, what more are they after?

Sing if you‘re glad to be gay

Sing if you‘re happy that way-hey!»

sissel.hoffengh@dagsavisen.no

Mer fra: Kultur