Kultur

Oslo trenger to store sykehus

Åpent brev til helsemyndighetene: Oslo universitetssykehus (OUS) er for stort til å fungere optimalt, og bør deles i minst to administrative enheter, et universitetssykehus på Gaustad og et lokal- og storbysykehus på Aker.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det påvises her at det er umulig å samle OUS på ett sted. Oslo universitetssykehus (OUS) ser mulighet for samling av virksomheten på Gaustad, Campus Oslo, med bygging over en Ringveitunnell (1).

I idegrunnlaget for Campus Oslo (2) så det ut til at man ville bort fra utbygging på Ullevål.

Aktuelle tomter for utbygging må være Gaustad-området og Aker-tomta.

Viktige forutsetninger og bakgrunn:

Universitetssykehuset bør ligge på Gaustad, med tilknytning til Universitetet og Forskningsparken.

OUS eier Aker-tomta. Den må beholdes til sykehusformål og ikke selges til boliger.

Befolkningsøkningen antar man blir i størrelsesorden 200 000 i Osloregionen fram til 2030. I Arealutviklingsplan 2025 (3) blir det beregnet at antall normalsenger i somatikken i OUS i 2025 bør være 1250 (i dag 1500), men det sies at OUS i 2025 må være like stort som nå. -Forutsetningene for sykehusdriften er vanskelige å tallfeste, fordi f.eks. omfanget av dagkirurgi og poliklinisk virksomhet kan legges opp forskjellig. Virkningen av samhandlingsreformen er vanskelig å bedømme.

Av bygningsmassen på Ullevål er ca halvparten uegnet til sykehusdrift. På Aker sykehus er ca 15 % uegnet (Multiconsult (4)).

Det finnes en del gode bygninger både på Ullevål og Radiumhospitalet, som man ikke kan tenke seg at OUS kan få lov å oppgi på mange år. Dette gir ett nei-svar på spørsmålet:

Er samling på en lokalisasjon mulig og forsvarlig?

Flere momenter taler i mot:

-Det kan umulig være plass til hele virksomheten på Gaustad, det går fram av det følgende.

- Aker sykehus sin tomt er heller ikke stor nok til å romme både universitets- og lokalsykehusfunksjonene.

– OUS er for stort ((5), (6)).

Fra OUS-administrasjonen har vi nå fått opplyst at et utredningsprosjekt i kommende år skal belyse hvilke muligheter OUS som en helhet har for fremtidig sykehusutvikling.

Utbyggingsmuligheter og problemer

Ullevål bør kuttes ut som utbyggingsområde. Ullevåls byggegrunn er leire. En ombygging av de gamle tekniske installasjonene er kostbar. Pasientomsorgen er vanskelig å ivareta under utbygging.

Samling av alle OUS-funksjoner på Gaustad, Campus Oslo, forutsetter Ringveien i tunnel.Den delen av arealet som det ikke er bygg på nå, inkludert «lokket» over Ringveien i tunnel, har vi gjort enkle målinger av (på kart i 1:2000) og beregnet til å bli ca. 115 dekar (da).

Veiene i Gaustad-området, viktige tverrforbindelser, må kreve nær like mye plass som nå. Dette kommer til fradrag i det arealet det nå ikke er bygg på som vi har beregnet, er det tatt hensyn til?

En del bygninger er tenkt for fellesvirksomheter, men hvilke utbyggingsmuligheter får Universitetet og Forskningsparken i området utenom «Ringveilokket» om OUS skal ta store deler av det?

Hvor mye tenkes revet for å gi plass til sykehus- og forskningsbygg? Det ser ut til å bli riving av eksisterende brukbare bygg. Hvor mye av grøntområdene tenkes nedbygget?

Hvor stort bebyggbart areal ender man egentlig opp med?

Rikshospital-tomta er på ca. 350 da. Den anses fullt utbygd.

Det ville bli svært fullt med hele OUS på Gaustad, og manglende utvidelsesmuligheter.

Aker-tomta har et totalareal på ca.129 da. Her er mulig å bygge en del nytt. Enkelte bygninger kan rives. Noen bygninger kan rehabiliteres.

Muligheter som ikke diskuteres for tiden: Å bruke tomta til yrkesskolen på Sogn.

Andre, muligens mindre kostbare, muligheter for utbygging/samarbeid over Ringveien enn en 1100 meters tunnel?

Størrelsen på sykehusene, funksjoner, og mer om plassering

OUS er nå for stort til å være en velfungerende enhet (Kuvås (5).- B.M. Andersen (6) viser at sykehus med 2 - 600 senger er optimale, når man opp i 6-800 senger faller lønnsomheten).

Lokalsykehusfunksjonerer ikke mye tatt opp i idegrunnlaget for campus Oslo.

OUS har ikke lokal- og områdesykehusansvar for Stovner, Grorud og Alna bydeler, med ca. 105 000 innbyggere, det har Ahus. Ahus er sprengt. De fleste i de tre bydelene ønsker seg tilbake fra Ahus til Aker - og Oslo. Opptaksområdet for Ahus og OUS bør endres slik at de tre bydelene kommer inn under OUS sitt område i stedet for at Ahus utvider. Ahus er for stort, med sine i alt ca. 1100 senger, derav ca. 700 innen somatikk. Ahus har også ca 120000 for mange i pasientgrunnlaget i forhold til størrelsen.

La oss i Groruddalen få et sykehus der det er plass til oss!

OUS legger i idegrunnlagsdokumentet for Campus Oslo (2) sterk vekt påuniversitetssykehusfunksjonen.

Aker-tomta er for liten til å romme både universitetssykehusfunksjonen og en lokalsykehusfunksjon som dekker OUS sitt nåværende lokalsykehusansvar OG ansvar for Stovner, Grorud og Alna.

Aker sykehus må bygges ut til et storbysykehus, med lokal- og områdefunksjoner. Samhandlingsarbeidet med Oslo kommune må utvikles videre.

Aker sykehus må ha en selvstendig status. Hvis nåværende sykehusorganisering opprettholdes: Som et helseforetak under Helse Sør-øst, sideordnet med Oslo universitetssykehus. Om vi får en ny organisering av sykehusene må det få en tilsvarende organisasjonsmessig plassering.

I praksis må - som strakstiltak for å hjelpe på sykehussituasjonen i Oslo/Akershus - Akers lokaler som ikke er tatt i bruk til samhandling settes i stand og bemannes. Videre framover må Aker bygges ut til et sykehus av optimal størrelse, for Oslo.

Muligheten for at Radiumhospitalet også er en egen institusjon bør overveies. Det kan lette presset på hvor mye som må utbygges på Gaustad.

Utbyggingen av sykehusene må gå gradvis. Fordelingen av oppgaver må planlegges grundig. Eksempelvis må multitraumefunksjonen som i dag dekkes så godt på Ullevål ivaretas. Faglige hensyn må tas i større grad enn det har vært tilfelle i hovedstadsprosessen. Det trengs arbeidsro framfor ustanselig omorganisering. Ansatte må involveres bedre i prosessene. Byråkrati og rapportvelde må innskrenkes. Om det blir to hovedenheter i Oslo må de kunne samarbeide.

Det er beredskapsmessig best å ha to større sykehus-hovedenheter i Oslo, i tilfelle terroranslag eller krig.

Konklusjonen vår blir at OUS må deles i

1) ett sykehus, et Rikshospital, med universitetssykehusfunksjon, med forskning i samarbeid med Universitetet. Videre med de fleste landsdekkende funksjoner, regionsykehus- og eventuelt noen områdesykehusfunksjoner - på Gaustad, og

2) ett storbysykehus med lokal/områdesykehusfunksjon på Aker.

Kilder:

(1) Redegjørelse for OUS-styret 25.10.12 om forundersøkelse angående Campus Oslo.

(2) Mandat for idefase Campus Oslo, jan 2013

(3) Arealutviklingsplan 2025 versjon 8 15 12 11

(4) Multiconsult sluttrapport nåsituasjon 2011 OUS HF

(5) Jomar Kuvås, samtaler

(6) B.M. Andersen: Foredrag for Aker sykehus venner 27.11.12 med bl.a. henvisninger til driftseffektivitet i sykehus av forskjellig størrelse

18. mai 2013. Bente Odner

Randi Werner-Erichsen

Vi har fulgt styreforhandlingene i OUS de siste årene, og har slik fått innblikk i aktuelle rapporter og planer. Har dessuten fulgt med i media og på aktuelle møter.- Vår bakgrunn er: Odner: Arkitekt NTH.Werner-Erichsen: Cand.pharm., cand.mag. (realfag).

Mer fra: Kultur