Kultur

Private familiebarnehager er god butikk

Familiebarnehager har lavere kostnader enn ordinære barnehager.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I Dagsavisen (22/3) kommer det fram at ledelsen og pedagogiske ledere i familiebarnehagekjeden Hakkebakkeskogen og Nøtteliten fikk finansiert tur til Thailand, mens kostnadene i driften av barnehagene kuttes.

Dette eksempelet viser at barnehageassistentene, som er de dårligst betalte og har de tyngste oppgavene, er taperne i private familiebarnehager. Å gi enkelte i en bedrift betydelige goder framfor andre, er ikke bare provoserende, men utnytting av assistentene og en hån mot foreldre og barn. Dessuten skaper det unødvendig konflikt på arbeidsplassen.

De ansatte har etterlyst bedre opplæring og nødvendige kurs. Selv om det er nok ressurser i private barnehager til å sørge for god opplæring av ansatte og nok bemanning, brukes ikke pengene på dette. Eieren, Tina Frivåg-Hansen, påpeker at turen til Thailand ikke er dekket av barnehagebudsjettet, men dekket av eiernes egen lomme. Når samme eier i 2005 tok ut 4,5 millioner kroner fra selskapet er det grunn til å tro at ressursene fra barnehagedriften også i år har tatt kort vei fra barnehagen til Thailand.

De private barnehagene mottar offentlig støtte på 144.700 per år per lite barn og 118.300 for større barn, i tillegg til foreldrebetaling. Samtidig vet vi at familiebarnehager har lavere kostnader enn ordinære barnehager. En familiebarnehage er en barnehage der barna får et tilbud i private hjem. Forskning viser at de private familiebarnehagene er om lag 19 prosent billigere enn ordinære kommunale barnehager. Noe av årsaken til dette er at familiebarnehager har andre krav til bemanning og lokaler enn ordinære barnehager.

Ettersom ressursene som tas ut av private barnehager kan trekkes ut gjennom andre kanaler enn utbytteposten, mener Fagforbundet Oslo at disse må synliggjøres slik at verken foreldre eller det offentlige i fremtiden finansierer de private barnehage­eiernes rikdom. Dette vil bli et økende problem i Oslo nå som byrådet skal selge ti barnehager og konkurranse­utsette ytterligere syv til nettopp private aktører.

Mer fra: Kultur