Kultur

Kampen om Groruddalen

NRK-serien "Dalen vår" er sannsynligvis den mest virkelighetsfjerne serien jeg noensinne har sett.

Den populære frasen Kampen om Groruddalen er egentlig kampen om hegemoniet i integreringsdebatten. Jeg, som veldig mange andre, er fullstendig klar over at landet har blitt et offer for fremmedspråklig kultureksport. Ikke at det utelukkende skal forbindes med noe negativt, men hvorfor skal vi bli blindet av makten, og ikke få vist fram statistiske fakta i beste sendetid, på statskanalen?

Den nye NRK-serien «Dalen vår» tar opp alt annen enn den mørke siden, problemene, gjengkulturen og rasismen. Det er sannsynligvis den mest virkelighetsfjerne serien som er vist på norsk TV.

Jeg ble selv intervjuet i forarbeidet til serien. Jeg forklarte tydelig mine meninger, hva jeg stod for, hvorfor jeg opplever Groruddalen som noe annet enn euforia, og hva politikerne gjør galt. Jeg ble dratt inn to ganger til intervju, og endte opp med telefonen «dine synspunkter passer ikke inn i regikonseptet vårt». For det første; et regikonsept på en dokumentarserie er som å si at; Vi lager en halvmockumentary med en story outline-manus per episode, slik at vi har full kontroll på hva som blir sagt og hvordan Groruddalen fremstilles.

Ikke ble jeg lei meg. Det siste jeg ville var å medvirke i en serie hvor etnisk-norske gutter skulle neglisjeres. Men jeg vil gjerne vite hva slags synspunkter vi har, som tydeligvis ikke må frem? Og hvorfor er serien strukturert etter kjønnsperspektiv, hvor kvinner er gjennomgående mer progressive og positive til Groruddalen?

Jeg forventer ikke å få svar. Relativismen er som kjent bygget på den kognitive læren om at alt vil bli bedre så lenge vi klarer å reversere fordommene våre. Det er helt sikkert jeg som tar feil. Jeg har bare bodd her i 19 år.

Ikke misforstå; Jeg er skjønner at NRK er ute etter en nøytral og lite krenkende profil med en mer nyansert kultur. Men det innlysende spørsmålet er likevel; Når skal det norske folk få fakta på bordet, og når skal vi få se statistikken på at Groruddalen faktisk ikke er Norges beste bydel?

Det var ikke mye jeg orket å se av serien, som fortsatt ruller over skjermene, men etter å ha sett første episode, kan jeg gjøre en kjapp oppsummering. Det handler om ei etnisk-norsk, kvinnelig journalist, som ikke får skrytt Groruddalen nok opp i skyene. Det handler om en tenåring med utenlandsk opprinnelse. Det handler om en politimann med utenlandsk opprinnelse, som forteller om sitt nye, fantastiske liv i Groruddalen. Og sist, men ikke minst, handler det om et eldre, norsk ektepar, som lever på utkanten og ikke ser mye til livet. En salig blanding av utelukkende positive folk, altså! Her har NRK klart å finne frem til sannsynligvis de eneste folkene som ikke har et eneste negativt ord å si om Groruddalen! Det er søren meg imponerende. Det er nesten så jeg tenker å begynne med det selv, neste gang jeg holder audition for en film; Kun finne skuespillere med ett uttrykk i ansiktet.

Jeg trenger bare å trekke opp gardinene i leiligheten, eller på kontoret mitt, som også er i Groruddalen, før jeg ser virkeligheten i widescreen.

Jeg har prøvd å filme en spillefilm her, og produksjonen har gått i underskudd fordi vi har blitt frastjålet lysutstyr. Jeg har vært fotballtrener for to breddelag i Vestli IL som har blitt lagt ned grunnet manglende støtte fra foreldre. Jeg har gått på en ungdomsskole med daglig redsel for å bli banket og ranet. Jeg har sett eldre mennesker blitt sjikanert og frastjålet rullatorer. Jeg har sett utallige knuste vinduer på butikker og leiligheter. Og jeg har sett NRK-serien «Dalen vår».

Når skal vi få se dynamikken i at forskjellige kulturer møtes? Når skal vi få se en virkelighetsnær dokumentasjon på hva som er i ferd med å skje? Når skal det ikke lenger være en ukultur å snakke negativt om Groruddalen?

Så lenge vi ikke blindes av ren svada, så kan jeg ikke se at fakta kan gjøre annet enn å berike oss.