Kultur

Bort med farlig fett

Ingen av oss ønsker å kjøpe helseproblemer i matbutikken.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Langt mer kan gjøres for å redusere mulighetene for at maten vi spiser skal være trygg og sunn. Noen matvarer inneholder stoffer og produkter som ingen forbrukere ønsker seg spesielt, og som de fleste av oss vil ha oss frabedt når vi får høre om helsevirkningene. Et slikt eksempel er transfett. Industrielt framstilt transfett finnes i dag blant annet i bakervarer, kjeks, frityrstekte matvarer, chips og lignende produkter. De fleste av oss vet at dette er matvarer som «legger seg på sidebeina». Færre vet at slike varer ofte inneholder transfett som øker faren for høyt kolesterol, fordi det øker det dårlige kolesterolet (LDL), og reduserer det gode kolesterolet (HDL).

Problemstillingen er ikke ny. Matprodusenter i Norge er blitt presset til å redusere inntaket av transfett i sine matvarer, etter mye negativt fokus på dette skadelige fettet. På bakgrunn av dette sier myndighetene at det ikke er nødvendig med et forbud mot transfett her i landet, slik de for eksempel har i Danmark. Men butikkene inneholder ikke bare mat produsert i Norge. Det som ikke blir tatt hensyn til, er all maten vi importerer fra andre land, hvor fokuset på transfett ikke er like stort, og hvor matvarene dermed inneholder mer transfett.

Professor Steen Stender ved Gentofte Hospital i Danmark sjekket innholdet av transfett i utvalgte matvarer i seks butikker i Oslo. Tre av butikkene var innvandrerbutikker, mens de tre andre var kjedebutikker. Flere av matvarene i innvandrerbutikkene inneholdt et vesentlig høyere innhold av transfett enn matvarene fra kjedebutikkene. Det var i tillegg mange flere av varene fra innvandrerbutikkene som inneholdt transfett.

Vi vet at transfett øker kolesterolet, og dermed risikoen for hjerte- og karsykdommer, og nå vet vi også at matvarer man får kjøpt i butikkene her i landet kan inneholde til dels store mengder. Hva mer skal til for at vi får et forbud mot transfett?

Forbudet mot transfett i Danmark eliminerte inntaket av industrielt produsert transfett på få år. Selv om det gjennomsnittlige inntaket av transfett her i landet er lavt, utelukker det ikke et høyt inntak hos enkelte befolkningsgrupper.

For å forhindre dette vil antakelig et forbud mot transfett være svært effektivt. Kan det gjøres i Danmark, kan det gjennomføres her også. Helseministerens nye stortingsmelding om folkehelse som skal komme i vår, ville være en god anledning til å sette fart på saken.

Mer fra: Kultur