Kultur

Årets nominasjon

Uten beste kvinnelige og mannlige artist er det færre kjendiser enn vanlig som er nominerte til Spellemannprisen.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Vi benytter anledningen til å kåre gruppa Moskus til «Årets nominasjon».

De færreste har hørt om dem, men gruppa Moskus ble i går nominert til to Spellemannpriser for albumet «Salmesykkel», for beste jazzplate og som årets nykommere. I den sistnevnte klassen i konkurranse med langt mer omtale navn som Gabrielle, LidoLido og Highasakite. De andre som har to nominasjoner er de noe mer kjente Karpe Diem (tre, faktisk), Susanne Sundfør, Tønes, Farmers Market og Rolf Boch. Dette er prispolitikk på sitt beste, en framheving av et navn som ikke får så mye oppmerksomhet ellers, men som nå forhåpentligvis opplever at noen flere kommer til å høre på ei utsøkt plate.

De store favorittene glimret med sitt fravær på arrangementet der de nominerte til Spellemannprisen for 2012 omsider ble offentliggjort i går. På listen over nominerte var det ellers favoritter nok. Utdelingen 23. mars kommer lovlig sent i forhold til året som gikk, men det har visst vært praktiske problemer knyttet til flyttingen av utdelingen til det nye konserthuset i Stavanger. Prisen i seg selv er også radikalt forandret, i og med at de to av de største klassene, for beste kvinnelige og mannlige artist, er fjernet av ideologiske grunner. Klassen for hip hop er også strøket, på grunn av for få deltakere. Dette kommer først og fremst popklassen til gode.

«Pop» som begrep er i bransjesammenheng ofte redusert til den mest lettfattelige ungdomsmusikken. I Spellemannprisen i år favner denne kategorien svært bredt. Susanne Sundfør, den første som tok til orde for å fjerne begrepet «kvinnelig artist», har meldt seg på i pop, og kommet gjennom nåløyet. Sammen med Karpe Diem, tvangsflyttet fra hip hop. De får konkurranse av den kritikerroste skurrerocken til I Was A King. Sammen med Hanne Kolstø og LidoLido er dette et bredt spekter av musikk, der ingen av de fem nominerte kan sies å ligne på hverandre. Det er dette som virkelig er «pop». Hadde det bare vært plass til DeLillos også. De har imidlertid lang erfaring med å bli forbigått i denne klassen.

I de mer sjangerspesifikke klassene er nominasjonene mer forutsigbare. Aller mest i viseklassen, der vi finner fjorårets mest bejublede begivenhet - det lenge etterlengtede gjennombruddet til Tønes med «Sån av Salve». En opplagt kandidat til en pris, men med konkurranse av Henning Kvitnes’ beste på mange år, Kari Bremnes og Odd Børretzen/Lars Martin Myhre er ikke resultatet gitt på forhånd. Det samme gjelder countryklassen, med Hellbillies, Ida Jenshus og outsideren Paal Flaata. Et sterkt finaleheat, og med stor respekt for de to andre: Flaata har ikke fått prisen siden «Amsterdam Stranded» med Midnight Choir for 14 år siden. Kanskje er det på tide igjen?

I forhold til de nevne klassene er avdelingen for rock nærmest blitt subkultur, med mange påmeldte, men marginalisert i forhold til et større publikum. Turbonegro er forbigått, og det vil være en skandale om ikke harpa går til Motorpsycho.

To av fjorårets aller største publikumsfavoritter, Kaizers Orchestra og Vamp, er ikke nominert for sine populære album, men har fått foten innenfor i henholdsvis årets video og årets hit. Kaizers må derfor være favorittene til å bli selveste årets Spellemann, siden Vamp har vært det før. Med Susanne Sundfør som outsider i denne sammenhengen, i motsetning til favorittstatusen som popsanger. Om ikke årets Spellemann i Stavanger Konserthus er fra Rogaland vil det i alle fall være en opplagt kandidat til årets sensasjon.

I fjor gikk veldig mye tid av TV-overføringen med til de to nå utgåtte klassene for beste kvinnelige og mannlige artist, med bred presentasjon av alle de nominerte. Nå har NRK og Spellemannprisen sjansen til å gå tilbake til det mer smakfulle showet fra «gamle dager», der alle klassene blir behandlet med respekt, og ingen blir skjøvet ut som pauseunderholdning. Også de klassene vi innrømmer å ha forbigått i vår egen gjennomgang av årets nominerte.

I morgen deles Nordic Music Award ut under Bylarm, for fjorårets beste album fra Norden. Med 12 nominerte, alle i én klasse, med Tønes, Susanne Sundfør og Lindstrøm som norske kandidater. Neneh Cherry og The Thing er blant de svenske kandidatene til denne nordiske musikkprisen. De er også blant de fem nominerte til årets norske jazzplate. Der de altså konkurrerer med trioen Moskus. Moskus mot Neneh «Buffalo Stance» Cherry. Hvem skulle trodd det!

geir.rakvaag@dagsavisen.no

«Om ikke årets Spellemann i Stavanger Konserthus er fra Rogaland vil det i alle fall være en opplagt kandidat til årets sensasjon.»

Mer fra: Kultur