Kultur

Munch på Ekely

Det er ikke planlagt noe utstilling i mai, i Munch 150-året 2013. Hva med å vise den store dokumentarutstillingen Munch på Ekely?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Edvard Munch kjøpte Ekely, en stor flott sveitservilla med cirka 40 mål tilhørende tomt, i 1916. Her bodde han de neste 28 år, til sin død i 1944.

Hva skjedde med Ekely? Oslo kommune besluttet å rive hans villa etter hans død. Materialene, i tømmer, ble solgt for å bygge tre hytter. Taksteinen ble solgt til Rodeløkka cafe på Bygdøy. Kun vinteratelieret i mur (arkitekt Henrik Bull) ble stående. Tomten ble brukt til boliger for kunstnere, men der huset stod er det kun en parkeringsplass.

I vinteratelieret ble all Munchs kunst samlet og registrert, stuet inn, inntil Munch-museet på Tøyen ble bygget i 1963.

Jan Thurmann Moe var konservator for maleriene helt fra Ekely-tiden, og var sjefskonservator for Munch-museet inntil han gikk av i 1997. Som leder for Munchmuseets venneforening spurte jeg ham om å lage en dokumentarutstilling over Munchs 28 år på Ekely. Vi fikk midler fra et fond (Sat Sapiente) til dette formål. Vinteratelieret, samt et tilknyttet uteatelier, er det eneste synlige bevis etter Munchs 28 produktive Ekelyår. Vi fikk leie atelieret fire sommermåneder i år 2000, av en stiftelse drevet av en Lionsklubb.

Jan Thurmann Moes dokumentarutstilling over Munchs Ekelyår ble en stor suksess. Folk kom fra inn- og utland. Skoler og foreninger besøkte oss; vi holdt foredrag, omvisninger og konserter. Postkort, plakater, bøker med tilknytning til Ekelyårene gikk unna.

Jeg ser av jubileumsårets program at det ikke skal skje noe på Ekely. Markeringer skjer jo ellers mange steder han var tilknyttet. Venneforeningens dokumentarutstilling er intakt. Den er tatt godt vare på de siste årene, på store plansjer.

Så til noe skremmende! I mai måned må Munch-museet og Nationalmuseet holde stengt på grunn av montering av de to store utstillingene som åpner 2. juni. Har de ansvarlige tenkt på hva våre besøkende skal få se av Munch i denne måned? Dokumentarutstillingen kan monteres, enten i Vinteratelieret på Ekely eller for eksempel i Rådhusgalleriet (sjøsiden), og suppleres med reproduksjoner, kort, bøker og plakater. Det er da noe i påvente av de store åpninger.

Tove Munch

Tidligere leder av Munch-museets venneforening

Mer fra: Kultur