Kultur

Gjør 2013 til et miljøår!

Hvilke blir de viktigste miljøutfordringene og -mulighetene i 2013? La oss velge politiske ledere som våger å tenke stort, som vil gjøre noe med klimaproblemet og som har mot til å lede oss inn i fornybarsamfunnet og bevare naturressursene.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Norge har sterk økonomi, høy miljøbevissthet og solid teknologisk kompetanse. Det gjør oss bedre rustet enn de fleste andre land til å ta lederrollen i å takle globale utfordringer som klimautslipp, tap av arter og naturområder, og mangel på energitilgang og et anstendig velferdsnivå for alle. I 2013 må politikerne våre vise at Norge er klar til å ta et større ansvar for verdensomspennende fellesoppgaver.

WWFs Living Planet Report 2012 dokumenterer et enormt press på ressursene, først og fremst gjennom produksjon og forbruk i den rike del av verden. Vi får en større gjeld til naturen for hvert år som går, og det er åpenbart at dette ikke kan fortsette. Nordmenn lever som om vi skulle ha tilgang til 2,7 jordkloder. Til sammenligning bruker folk i fattige land færre ressurser og krever mindre plass, men opplever samtidig den mest dramatiske nedgangen i naturmangfold noensinne. I realiteten betyr det at folk i sør ofrer sin natur og sine ressurser for vår rikdom. Det er verken fornuftig, forsvarlig eller forståelig.

Ubehagelig varm fremtid
En rekke forskningsrapporter viser at planeten vår er i ferd med å bli kokt. I 2012 varslet blant andre FN og Verdensbanken at gjennomsnittstemperaturen i verden kan komme til å stige med mellom 3 og 5 grader, hvilket vil få katastrofale følger i form av mer tørke, flom, ekstremvær og økt havnivå. Dette går spesielt ut over fattige mennesker, som er mest sårbare og minst tilpasningsdyktige.

Orkanen Sandy som rammet USA i oktober 2012 er et eksempel på ekstremvær som øker i omfang og styrke. Sandy er den største orkanen som noensinne er målt over Atlanteren, og det er antatt at minst 186 personer omkom som følge av den. I tillegg skal den ha forårsaket skader for nesten 120 milliarder norske kroner.

Det internasjonale energibyrået (IEA) la i høst frem rapporten "World Energy Outlook 2012", som viser at det blir stadig vanskeligere å begrense den globale oppvarmingen – og at det blir dyrere. En av konklusjonene var at to tredeler av verdens gjenværende fossile ressurser må bli liggende i bakken hvis vi skal ha en klimatrygg fremtid. Dette må også få konsekvenser for norsk oljepolitikk og for utviklingen i nordområdene i 2013.

Nei til arktisk oljebonanza
Statsminister Jens Stoltenberg startet 2012 med å si at "Nansen og Amundsen erobret isen – vår bragd skal være å hindre at isen smelter". Det var en meget velkommen ambisjon, og Norge har både polartradisjoner, klimabevissthet og ressurser til å følge opp. Men det gir ingen mening at han bekymrer seg over klimaendringer og issmelting i Arktis og deretter setter klampen i bånn for olje- og gassvirksomhet.

Tempoet i norsk oljeutvinning har aldri vært større, samtidig smelter polisen i rekordfart. I 2012 dekket sommerisen i Arktis omla halvparten av arealet den hadde i 1979, og ledende polarforskere snakker om at isdekket om sommeren kan være borte allerede innen 2016. Et arktisk oljebonanza er derfor det siste vi trenger.

Dette er blant flere temaer når nyhetsmagasinet The Economist arrangerer «The Arctic Summit» i Oslo i mars 2013, der WWF skal delta. Norge bør ta ledelsen når den nye kursen for Arktis skal stakes ut. Det innebærer blant annet å sørge for en tydelig grense mot boring i Polhavet, Barentshavet Nord og i islagte områder, og å jobbe for at andre arktiske stater gjør lignende avgrensninger mot nord i sine områder.

Invester i fremtiden
Gjennom Statens Pensjonsfond Utland, som er verdens største pensjonsfond, eier Norge to prosent av verdens aksjer. Dette gjør Norge til en svært mektig investor. Dersom en slik posisjon ikke brukes til å styrke den utviklingen verden trenger i retning av grønnere løsninger og fornybar energi, vil vi i praksis bremse utviklingen gjennom å finansiere virksomheter som bør legges om.

I dag har Oljefondet – i motsetning til mange andre store investeringsfond – ingen tallfestede mål for investeringer i verken fornybar energi, grønn industri og -infrastruktur, eller i utviklingsland/voksende økonomier. Vi bør få et mål for slike investeringer i kommende stortingsperiode.

Globale initiativer – en viktig del av løsningen
Omfattende internasjonalt samarbeid er nødvendig for å møte de miljø- og utviklingsutfordringene vi står overfor. Regnskogsatsingen REDD+ og fornybar energi-satsingen Energi+ er gode eksempler på initiativer hvor Norge har tatt global ledelse. De gjør en solid forskjell for verdens utvikling.

Norge er i en utmerket posisjon til å tenke stort, og tiden er moden for nye og modige initiativ også på områder som bærekraftig fiskeriforvaltning og bevaring av naturmangfold. Norge, som verdens fremste fiskeriforvalter, må bidra til en mer bærekraftig bruk av verdens fiskeressurser, og investere i å stanse tapet av verdens biologiske mangfold – en utvikling like alvorlig som klimakrisen.

2013 må bli skogens år
Vi kan ikke bare tenke globalt, vi må også handle lokalt. Halvparten av de truede artene i Norge lever i skog. Vern av de viktigste skogområdene er, sammen med mer bærekraftig skogbruk, det viktigste virkemiddelet for å ta vare på naturmangfoldet.

Det langsiktige målet for skogvern i Norge er knyttet til vår internasjonale forpliktelse gjennom FNs biokonvensjon: 17 prosent av skogen skal vernes. Den neste regjeringen må øke bevilgningen til norsk frivillig skogvern – et tiltak som støttes av både skogeiere, industri, miljøvern- og friluftslivsorganisasjoner, og som er avgjørende for å sikre norsk skog, naturmangfoldet og klimaet.

Et nytt fornybart Norge
I 2013 skal vi velge vår neste regjering. Denne regjeringen vil – uansett farge og sammensetning – stå foran viktige oppgaver. Den største utfordringen blir å utvikle en strategi for hvordan Norge skal gå fra å være en fossildrevet nasjon til å bli et fornybarsamfunn. Ikke bare av hensyn til klima og miljø, men også med tanke på utvikling av industri, næringsliv og fremtidige arbeidsplasser.

Alt ligger til rette for at Norge kan bli ledende innenfor grønn teknologi og utbyggingen av fornybar energi både hjemme og ute: Kapital kan hentes fra Oljefondet, verdensledende teknologi finnes i oljesektoren, og vi har rik tilgang på naturressurser. I løpet av 2013 skal Olje- og energidepartementet utarbeide en ny havvindstrategi for Norge, og forvaltningsplanen for Nordsjøen blir lagt frem. Begge gir en unik mulighet til å sikre et gigantløft for havvindproduksjon i Norge.

Du og jeg kan sørge for at dette skjer ved å la det kommende valget handle om hva slags fremtid vi vil ha. La oss velge politiske ledere som vil gjøre noe med klimaproblemet, som har mot til å tenke nytt og lede oss inn i fornybarsamfunnet, og som vil bevare naturressursene våre for fremtiden. Det er vår viktigste livsforsikring.

Mer fra: Kultur