Kontorene er forlatte, korridorene øde, og portene er stengt hos verdens eldste bilprodusent. Dette står å lese i en helsides annonse publisert i Dagens næringsliv lørdag 22 desember 2012.
Spørsmålet er bare om det blir så mye bedre når aktiviteten starter på nytt på nyåret
I 2009startet Mercedes "relanseringen" av Gottlieb Daimler`s gamle slagord "det beste eller ingenting", gjennom en bredt anlagt kampanje i mange medier. - Det er ikke ideen, men den gode utførelsen som er viktig, skal Gottlieb Daimler ha sagt. Tanken var altså å synliggjøre de verdier Daimlers produksjon engang angivelig var tuftet på.
De fleste bilprodusenter med respekt for seg selv har sitt eget slagord. Karrierene er antagelig også stort sett sikret for dem som klarer å sette ord på selskapets visjon på denne måten. Audis "Vorsprung durch Technik", som litt fritt kan oversettes, " forspranget ligger i teknikken", har sikkert skapt gode vilkår for den eller de som stod bak dette. Fra bilens hjemland forsøker Ford å svinge seg opp og frem med sitt nye globale slagord "Go further", mens mange vil mene Chevrolets " The Heartbeat of America" beskriver essensen i nordamerikansk bilindustri, til tross for noen tunge år etter finanskrisen.
Uten å gå for lange omveier om hvorfor selskapene gjøre dette, så kan alle bestrebelsene kort oppsummeres i ønsket om økt merkevarebevissthet, og gjennom det, større salg, og forhåpentligvis bedret lønnsomhet. Noe som i seg selv er legitimt nok.
Det selskapet som uten tvil har bidratt til størst forventninger i så måte, og som kanskje derfor også har skapt størst fallhøyde for seg selv, er Mercedes. Med sitt slag ord " Das beste oder nicht`s" - "det beste eller ingenting", så skaper man umiddelbart, og uten forbehold, store forventninger til bilenes kvalitet. Omdømme ekspertene nikker gjerne bifallende når man klarer å skape denne type umiddelbar respons og assosiasjon. I så måte vil mange mene at Mercedes har lykkes. Så langt.
Jeg husker en gammel lærerinne som i det daglige kjørte en Volvo 142 som arbeidsbil, men som i modne år kjøpte seg en Mercedes E- klasse. Dette var mot siste halvdel av sytti tallet. Kanskje det var en gammel drøm som skulle oppfylles, ikke vet jeg. En viss aura var det i alle fall, over både dama og bilen. Denne ble brukt til finkjøring, og vakte enn viss oppsikt i bygda hvor jeg vokste opp. Bilen var endatil kjøpt kontant, og jeg husker vi følte, riktignok uvisst av hvilken grunn, en viss stolthet over å kjenne henne.
Jeg kjøpte min første bil med stjerne i 2007. Velholdt og blank i lakken, med moderat kilometerstand, med alle servicer og EU kontroller utført hos Mercedes merkeverksted. Med klare forventningene om solid kvalitet , og naturligvis etterfulgt av håpet om moderate kostnader. Men, til tross for særdeles godt "personlig stell", skånsom vask og polering etter alle kunstens regler, og alle servicer nøye etterfulgt etter fabrikkantens anvisninger, så har allikevel spørsmålet tvunget seg på; var dette allikevel bilen Daimler`s etterfølgere glemte.
Med en endeløs rekke feil og reparasjoner, og hvor de samlede kostnader nærmer seg astronomiske summer på ganske få år, så bli den unngåelige konklusjonen særdeles klar og tydelig. Min Mercedes er kort og enkelt sagt, en elendig møkkabil !
En elendig møkkabil, med delenavn som tidligere bare var fjerne tekniske forestillinger, som jeg med glede overlot til fagfolkene å ta stilling til, er blitt en påtvunget "naturlig" del av mitt daglige vokabular. Mine nattlige drømmer er fylt med ødelagte dieseldyser og klaprende styresnekker. Gjerne toppet med dose rust og lukt av kvalmende og giftig eksos som trenger inn i kupeen. Når jeg i desperasjon, og fortsatt i drømme, oppdager at sentral låsen jukser når jeg skal ut av bilen, så finnes det knapt et tørt punkt å oppdrive i sengetøyet når jeg endelig våkner, med et halvkvalt skrik for ikke å vekke min bedre halvdel.
En Mercedes med så mange feil, og påfølgende behov for reparasjoner, at selv en lykkelig lottovinner ville kvie seg for å bære kostnadene. Kostnader som skyldes at produktets generelle kvalitet, og enkelt deler ikke holder mål, og hvor det er den stadig mer oppgitte og frustrerte bileier som må bære de økonomiske konsekvensene.
Blant observante og oppegående lesere ville vel noen hevde at midt i denne flommen av beklagelser og personlige frustrasjoner må det vel finnes objektive kriterier som kan dempe inntrykket av stort sett middels og dårlig Mercedes kvalitet? EuroNCAP`s regelmessige kontroller av nye bilers kollisjonssikkerhet er imidlertid lite lystelig lesning for dresskledde herrer i Stuttgart, og bidrar bare til å forsterke inntrykket.
For Mercedes nye A-klasse er resultatene nedslående. Ikke er beskyttelsen best for voksne. Heller ikke er beskyttelsen best for barn.
Biler fra produsenter som normalt ikke ansees fine nok for plass i "premiumsegmentet", som f.eks Skoda Rapid, Opel Mokka, Fiat 500 L, har alle høyere dokumentert beskyttelse for voksne enn Mercedes . Alt ifølge EuroNCAP`s undersøkelse.
Skoda, og bitte lille Fiat 500 !, bedre enn Mercedes ? Hører vi markedsavdelingen i Mercedesfebrilsk lete etter markedsundersøkelser som viser at Mercedes kunder er fornøyde.
I så fall bør man ikke lete hos Den tyske kontrollorganisasjonen TÜV (TechnischerÜbervachungsverein) som hvert år lager en statistikk på grunnlag av kjøretøykontrollene de har gjennomført. Årets statistikk omfatter kontroll av over åtte millioner kjøretøy, deriblant mer en 200 bilmodeller, og viser at det er store kvalitetsforskjeller ute og går.
Ingen Mercedes modeller på topp er fasiten. Ikke engang blant de fem beste, om vi ser bort fra ”folkebilen” SLK som kommer blant de fem beste på biler som er 9-10 år gamle.
Da er det er vel i overkant optimistisk å tro at gleden er påtrengende i markedsavdelingen i hos Mercedes! Gleden var nok ikke heller stor når man nedslått måtte konstatere at det også fantes andre bilmerker som tar bedre til å ta vare på våre barn.
Hyundai Santa Fe, Ford Kuga, Opel Mokka, Seat Leon og flere, har alle bedre og høyere grad av beskyttelse for barn, enn Mercedes A klasse. Bare den mest optimistiske Mercedes elsker kan vel tro at disse resultatene skyldes en datafeil hos EuroNCAP?
Hva med fotgjengerbeskyttelsen? Umiddelbart skulle man tro at det var lett match for en Mercedes i stjerneklassen, å oppnå høyere score enn en skarve Skoda Rapid, eller en Ford Kuga ?
Nein!
Nicth best der heller!
Både Skodas og Fords`s ingeniører har grunn til å glede seg for å si det sånn.
Britiske Warranty Direct la frem tall i 2011 som fastslo at blant de 10 bilene med flest feil var det fire Mercedes modeller. Detamerikanske Insurance Institutefor Highway Safety (IIHS) utfører i likhet med EuroNCAP kollisjonstester på nye bilmodeller. Deres nye testmetode gav oppsiktsvekkende dårlige resultater for blant annet Mercedes, som måtte nøye seg merkelappen «dårlig» etter at totalt 13 biler var testet.
Den nye IIHS-testen går ut på at bilen treffer en gjenstand, lik en brosøyle eller en husvegg, kun med den venstre frontlykten. Det betyr at kollisjonsenergien fordeles på et høyst begrenset område av fronten.
De ferske testresultatene faller særlig Mercedes-Benz tungt for brystet: - Testen tilsvarer ikke virkelige ulykkesforløp. Et sammenstøt i lyktebredde er ikke statistisk gyldig etter våre data, uttalte selskapets talsmann til nettstedet Wirtschaftwoche.
Hæ ? Statistisk gyldig ? Talsmannen må være en av de få som ikke hørt om kollisjoner med stolper og hushjørner !
Det er Mercedes selv som har løftet frem slagordet, og som må bære konsekvensene av kundenes umiddelbare assosiasjon til dette. Hvorfor en del kunder, med slagordet bankende i bakhodet, etter utløp av ordinær garanti, fortsatt mener at Mercedes i noen tilfeller bør ta ansvar, kan man jo saktens spørre seg om. Eller være ansatt i Mercedes for svare nei på.
Blant omdømme ekspertene i markedsavdelingen hos Mercedes, er det trolig lite begeistring å spore når det dukker opp slike saker. Sammen med rustproblemer, biler som velter, og kun middelmådige og dårlige resultater i sikkerhetstester som EuroNCAP ogDet amerikanske Insurance Institute for Highway Safety (IIHS)
Den samme markedsavdelingen må gjerne bruke tid på å forklare at slagordet først og fremst er ment å skulle synliggjøre en ambisjon om å være best, ikke at man alltid er det.
Neivel!
Det hjelper bare så lite når forventningene om uovertruffen kvalitet allerede er skapt, og strømmen av fakturaer ikke er til å bære.
Om jeg ønsker Mercedes lykke til i fremtiden ? Ja, bevares, det kan de jo saktens trenge.
Og girkassa ? Jo takk, den fungerer utmerket. Så langt !
Men; "Das beste oder nichts"
Pøh !